Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 07:41, 17 kwi 2014

reniutek napisał(a)
Witam,
Mam na imię Renata i jestem nowa na forum. Podziwiam Twój piękny ogród i jestem na siebie wściekła, że zmarnowałam 4 lata budując mój ogród bez Waszej pomocy. Skąd czerpałaś inspiracje, skąd wiedziałaś, jak będą wyglądały kompozycje za kilka lat? U mnie panuje chaos w nasadzeniach, brak perfekcji w szczegółach. U Ciebie wszystko jest idealne. Cały swój wolny czas poświęcam na ogród i uważam, że efektów nie widać. Zamatrwiasz się kilkoma kretowiskami! U mnie po zimie było ich koło 100. Od wczoraj przybyło 8 sztuk, mimo, iż przedczoraj zlikwidowłaam wszystkie. W takich chwilach - mówiąc kolokwialnie- ręce opadają. Podziwiam Cię i życzę powodzenia. Renata

Witaj Renato. Piszesz o inspiracjach. Może byłam ślepa, ale 13 lat temu nie było nic. Kupowałam do ogrodu, co mi się podobało. A że lubię kulki, to pierwszym zakupem była tuja Danica. No i mam ich dużo, lubię tę roślinę i cieszę się, że jest już w takich rozmiarach. Nie wiem jak dalej, bo starzeje się, jak wszystko, ale jest cięta i kondycja w miarę się utrzymuje. Pomysł na sad urósł sam w głowie, no bo co zrobić z takim wąskim pasem ziemi? A owoce chcieliśmy mieć. Las z frontu też powstał z musu. Działka jest duża i myślami wybiegałam w przyszłość. Czy ja tę ziemię obrobię jak będę stara? W życiu nigdy! Więc posadziłam dużo świerków i do obrobienia odpada sporo. Od dwóch lat ogród porządkuję i inspiruję się tym forum oraz innymi "obrazkami" z netu po prostu. Nasadzeń z tła nie zmieniam mimo, że nie podoba mi się np. żywopłot ze Skyrocketa, ale tych lat szkoda i nie wyobrażam sobie go zmieniać. Częściowo tylko go zasłaniam i mam inne pomysły. Cóż, będę tu grzebać i zmieniać do ostatnich dni moich. Taki mam plan . Reniu, nie przejmuj się, tylko pytaj i korzystaj z artykułów tutaj.
Borbetka 07:47, 17 kwi 2014

kitek81 napisał(a)
witam, u Ciebie jestem pierwszy raz, a natrafiłam dzięki placykowi pod basen, widziałam, że masz elegancki i chciałabym zaciągnąć rady, jak to zrobiłaś?
wpisałam w google i wyskoczył mi m.in Twój obrazek więc aż żal nie skorzystać z wiedzy koleżanki
jeśli się nie pogniewasz, bo użyłam linka do Twojej strony ze zdjęciem z tego miejsca u siebie w wątku, żeby inni wiedzieli, o co mi chodzi jeśli jesteś przeciwna, to oczywiście link usunę!
będę wdzięczna za pomoc
pozdrawiam

O basenikach w ogrodach dużo w necie nie ma. Miałam dylemat, gdzie go posadowić i jakoś tak wyszło, że wytyczyłam koło, położyłam żwir, na niego stary dywan i basen rozłożyłam ... dwa razy. Potem była trampolina ... też dwa razy, a teraz jest ławka i nic więcej robić nie zamierzam. Z basenem tylko masę roboty, wyławianie śmieci wpadających do wody w sezonie z drzew obok, problem z kotem, który jest ciekawy, zagląda i robi dziury w folii .. takie tam. Trampolina u mnie za to wykorzystywana była ... w zasadzie na kilkadziesiąt skoków moich dzieci. Na pytanie, czemu nie skaczą mówiły, że albo były pająki tam, albo inne stworzonka, albo mokro jest i sto innych wybiegów. Zatem nie rozkładamy z M. w tym roku nic i koniec. Dzieci jeszcze się nie dowiedziały, że tych kilkudziesięciu skoków tym roku nie oddadzą.
Borbetka 07:48, 17 kwi 2014

Mathildis napisał(a)
Pospacerowac przyszłam. ..dobrze ze z robótkami jesteś ba bieżąco. ....wrócę jeszcze jak juz jakieś foto będą

Oj wracaj, wracaj. Zaraz będą, ale nic ciekawego u mnie. Łyso, stwierdzam.
Borbetka 07:53, 17 kwi 2014

Wiosna u mnie jest jakaś mało "tłusta". Cebule, na które się zdecydowałam wreszcie nieśmiało wychodzą, kwitnie tylko Tarda. Zimno u mnie i nawet dziś był mróz.

Niektóre rośliny pocięte. Mam nadzieję, że po zmianach kilka kul się odrodzi. Widać łyse placki.

Borbetka 07:55, 17 kwi 2014

Jagodaa 07:58, 17 kwi 2014

Świetnie trafiłam, wiosenne widoki. Kilka razy już się zastanawiałam co u Ciebie.
Borbetka 07:58, 17 kwi 2014

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających ze słońcem.
Borbetka 07:59, 17 kwi 2014

Jagodaa napisał(a)
Świetnie trafiłam, wiosenne widoki. Kilka razy już się zastanawiałam co u Ciebie.

Witaj Jagoda, z Ciebie też ranny ptak .
reni 08:02, 17 kwi 2014

Witaj piękne widoki pokazujesz z rana..u mnie też lekko przymroziło
Jagodaa 08:03, 17 kwi 2014

Borbetka napisał(a)

Witaj Jagoda, z Ciebie też ranny ptak .

Ranny z przymusu - ptak pracujący .

Korzystając z okazji, życzę Ci wesołych Świąt w pięknej wiosennej aurze .