Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Pszczelarnia 16:34, 08 lut 2016

Borbetka napisał(a)
O ciemiernikach pomyślę, bo chcę, ale nie wiem gdzie je posadzić. No i miała baba dylemat .
Na zdjęciu powyżej są drzewa czereśniowe. Mają 14 lat. Miały być karłowe, a nie są. Cięte przez specjalistę sadownika. Nie umiem ciąć drzew w sadzie. Kompletnie nie znam się na tym. Nigdy też nie doginałam żadnych gałęzi. Pan Sebastian przyjeżdża i tnie. Talent ma niesamowity. W tym roku będzie cięcie radykalne, kosztem owoców niestety, ale ich i tak za dużo jak na moją rodzinę. Drzewa się tak rozrosły, że cierpi żywopłot, jest mniej światła, o liściach nie wspomnę, ile roboty ze zbieraniem. Będziemy robili porządki i to niebawem, bo w lutym już bym chciała.

Borbetko, dlaczego myślisz, że one nie są karłowe (czyli na podkładkach karłowych)?

Madzenka 06:32, 09 lut 2016

Czy jest szansa na zdjęcia drzew przed i po cięciu ? Chętnie fotorelację z wizyty p. Sebastiana tez bym obejrzała
Borbetka 08:21, 09 lut 2016

Czereśnie nie są na podkładkach karłowych, bo p. S. mi tak powiedział . Urosły mi ogromne drzewa, a nie miały. Sprzedający mówił wtedy, że będzie można zbierać owoce bez drabiny, a ja nawet z drabiny nie mogę sięgnąć. Za to jabłonki i wiśnie są niskie i w sam raz. Tak jak miało być. Sama nie wiem, może nie ma niskich drzew czereśniowych? Owoce za to są pyszne i bez robali, bo to wczesna odmiana. To najważniejsze.

A pomysł sesji cięcia sadu bardzo dobry Marzenko. Za dwa tygodnie ma się to odbywać. Wstępnie jestem umówiona.

Oglądam zdjęcia na forum roślin kukających z ziemi u ogrodowiczan i oczom nie wierzę. U mnie tylko kret ... jak zwykle zresztą. Nawet w radiu wczoraj mówili, że krety aktywne, to wiosna idzie . Taki mam jej symptom cha, cha.

Napiszę też o planach, jakie wymyśliłam przez zimę. Otóż chcę posadzić drzewo przy studni. Najlepiej o czerwonych liściach, parasolowate, wysoko szczepione, oczywiście nie wiem jakie. Potem posadzę mały żywopłot z cisa i może jakąś rabatę zrobię przy garażu. No i dokończę ścieżkę do drewutni. A ... i jeszcze wylecą chyba dwa jałowce ogromne. Jeden na pewno, a drugi nie wiem. Przejaśnia się, to może dziś porobię trochę fotek. Doradzicie mi?
Kuba 08:42, 09 lut 2016

dobrzę że masz już plany, marzenia, jest na co czekać cebule pewnie lada chwila też wychylą główki pokaż nam trochę Twojego przedwiośnia, na pewno jest piękne
Luki 10:44, 09 lut 2016

To może jakiś parasolowaty buk, nie mam teraz w głowie nazw odmian, ale kilka takich jest i widywałem w szkółkach wysoko szczepione okazy.
Pszczelarnia 11:15, 09 lut 2016

To czekam też na p. Sebastiana. Jakżebym chciała mieć takiego "pod ręką".
Borbetka 15:48, 09 lut 2016

Luki - o buku myślę zawsze. To moje ulubione drzewo.
Pszczółko - skarbem on jest, ale ciężko się z nim umówić .

Kuba - znalazłam wiosnę u mnie. Aż się zdziwiłam.

Nic u mnie więcej nie słychać.

Borbetka 15:52, 09 lut 2016

A tak wygląda trawka the Beatles. Jak na razie to katastrofa. Bardzo przeschła zeszłego lata od upałów. Akurat ta była na maksymalnym słońcu, a ona tego nie lubi. Z tyłu też ją mam i jest zielona.

Wywalić tego walca jałowca po lewej czy nie? Tam w środku tej rabaty są jeszcze hortensje bukietowe i miskanty oraz rozplenic kilka.

Zielona 17:54, 09 lut 2016

Koło studni zdecydowanie Rohan Weeping.
Do wywalenia ma być ten jasnozielony? Ma taki ładny, żywy kolor... Sama nie wiem, czy powinnaś się go pozbywać... Z jakiego powodu chcesz to zrobić? Będzie więcej miejsca dla hortek?

edit - chyba jednak myślałam o innym niż Ty. I to nie jest jałowiec, a chyba jakiś żywotnik /jak aurea nana, tylko większy/.
Którego konkretnie chcesz się pozbyć?
Dominika11 19:56, 09 lut 2016

Borbetka napisał(a)
czy to Twój sad ???