Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

kwiatholandii 08:00, 28 maj 2013

Jak zawsze wszystko wymuskane u Ciebie. Fajnie wyszło z ta nową rabatką Buziam sąsiadko
Borbetka 08:11, 28 maj 2013

renata_z napisał(a)
Fantastyczne kulki ! Wszystko takie zadbane i przystrzyżone.
Bardzo się zachwycam.
Mam pytanie jeśli można : co to są nożyce baranie ?
Pisałaś o nich w wątku Wieloszki- u siebie pewnie też , ale zaczynam oglądać Twój Borówcowy raj od początku.

Renatko, nożyce baranie są tutaj nazwane przez Danusię nożycami do cięcia stożków:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/102-figury-z-bukszpanu-i-cisa?page=12
Borbetka 08:12, 28 maj 2013

kwiatholandii napisał(a)
Jak zawsze wszystko wymuskane u Ciebie. Fajnie wyszło z ta nową rabatką Buziam sąsiadko

Widziałam, że wróciłaś z krainy tulipanów. Kiedy się wybiorę do Ciebie? Aż mi głupio.
Borbetka 08:43, 28 maj 2013

Rabatki już trochę "podrosły", ale nawet nie ma kiedy zdjęć porobić. Pada naprzemiennie. Pokrzywy za płotem mam po kolana, a w trawniku były mlecze, a teraz jest powój. Opryskiwacz nieużywany jest. Za to zieleń ... aż mnie boli .
Borbetka 20:20, 28 maj 2013

Pokazuję tyły mojego ogrodu:

W stosunku do przedogródka, to za dużo przestrzeni nie mam, ale w tym roku muszę ciachnąć dość mocno te trzy choinki niestety. Za chwilę do domu mi wejdą i dają sporo cienia:

Te zielone przyrosty są tak piękne, że chciałabym, by były cały rok:

Trawnik mam cały zachwaszczony, ale w ogóle nie widać tego na zdjęciach :

Borbetka 20:29, 28 maj 2013

Tutaj mam taką ciemną, skromną rabatkę pod oknem córki, rośnie nierówno, irga i bluszcz dominują, ale jest zielona i nic nie muszę z nią robić:

Już bym chciała, aby ten "drugi plan" był większy. Nie chcę oglądać tych Skyrocketów:

Pokażę też kącik biały. Poustawiałam co było białego do ustawienia. Duża latarnia została przemalowana z brązowej i zeskrobana na starą. Nie wiem, czy ten efekt mi wyszedł:

I znalazłam w centrum ogrodniczym taką pelargonię. Fajna jest:

Borbetka 20:37, 28 maj 2013

Kupiłam petunię:

Przyjechały trawki:

A tu pokażę moją walkę z rabatą pod oknami kuchni. Nie mogłam jakoś ją zaakceptować jako trójkątną. Tak mnie to męczyło, że wywaliłam te duże jałowce i ten cały misz-masz, który był wcześniej. Zostawiłam tylko berberysy kuliste, Inversę i dosadziłam kule Danica. Po latach, jak będą większe będzie mi się podobało chyba wreszcie:

Ale jakoś za Chiny nie mogę ją "wyokrąglić". Ciągle mi coś nie pasuje. Dosadzam darń, wyrzuciłam kostkowe obrzeże, bo wolę kanciki i muszę jeszcze dosadzić jednego berberysa. Jak skończę, pokażę przed i po:

A z robót kolejnych będzie pozbycie się widoku tej studzienki. Już mam pomysła.
Magda70 20:47, 28 maj 2013

ślicznie...
cięłam moje danici z 1,5 miesiąca temu...i coś czuję, że muszę poprawić...boskie są te Twoje!
Borbetka 20:49, 28 maj 2013

Tnij Madzia, warto. A jak trochę zbrązowieją im końcówki, to daj magicznej siły albo nawozu dolistnego.
Domi 21:05, 28 maj 2013

Borbetka napisał(a)

Jaka ładna rabatka