Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

grembosia 08:15, 30 maj 2013

Niewiadomo co najpierw chwalić, wszystko piękne i dorodne, a Ty jeszcze masz ciągle nowe pomysły.
Pozdrawiam świątecznie.
Moniika 08:40, 30 maj 2013

Witaj ! Przepiękny taki zadbany ogród masz ! Będzie jedanym z moich ulubionych pozdr M
Borbetka 16:40, 30 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)
Moniko cudowne danici i berberysy. Zdradź proszę jakie to berberysy i kiedy je tniesz w takie fajne poduszki?

To berberys Atropurpurea Nana, ale trzeba ciąć. Kurcze, dziury się w nim zaczynają robić, jak starzeje się, a zimą śnieg strząsać. Przez zmiany na tej rabacie i późną wiosnę nie zdążyłam z cięciem roślin i przycięłam go jak już były listki. Ale on jest magiczny jakiś. Jak utniesz, pojawiają się liście zielone, a za dwa dni już są czerwone. I nie ucinam całego, tylko to co wystaje ponad obrys poduchy.
Borbetka 16:40, 30 maj 2013

grembosia napisał(a)
Niewiadomo co najpierw chwalić, wszystko piękne i dorodne, a Ty jeszcze masz ciągle nowe pomysły.
Pozdrawiam świątecznie.

Pomysły to mam, ale w portfelu coraz mniej ha, ha .
Borbetka 16:44, 30 maj 2013

Donia72 napisał(a)
Puk, puk Wprosiłam się do twojego ogrodu. Obejrzałam go od pierwszej do ostatniej strony. I jestem pod ogromnym wrażeniem, Twój ogród mnie po prostu zauroczył. Masz bardzo ładne rabaty, takie zadbane z pięknymi roślinami Czytałam też, że walczyłaś z kretami i jak Ci poszło?. U nas też mamy krecika, ale nie robi kopców, ma te same tunele i za bardzo nie grandzi. Jeżeli się zbytnio panoszy i wyryje kopiec, to mąż zastawia pułapkę i ....wiadomo

Witaj krajanko! O kretach to pisałam i w wątku moim i kretowym. Po każdej zimie mam spustoszenie. Ale ta zima była najgorsza. Ponad 100 kopców i niestety zniszczony trawnik, mam same dziury i na razie nie wiem, co z tym zrobić. Cieszę się Doniu, że ogród Ci się podoba. Zapraszam częściej.
Nebel, Irenko, Moniiko - witajcie.
ocia79 22:28, 30 maj 2013

[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/36/364675/original.jpg[/img]

Borbetko przybyłam i ja do Ciebie.

Na wstępie napiszę, że Twoj sad baaardzo w moim guście.Bajka. Zapisuję.

Ogród elegancki, dojrzały i dopracowany. Bede zaglądać.
Margarete 23:14, 31 maj 2013

Cudny ogród, taki w moim stylu ...( w marzenich) pieknie przyciety, tyle się w nim dzieje zmian, przybywa roślin a on ciągle taki dopracowany i zadbany. GRATULUJE!
Podpytam o danice - mam w donicach na tarasie od kilku lat, były ok ale pod wpływem ogrodowiska i generalnie ciecia iglaków ( zrobiłam 2 bonsai dla ubogich m.in...) podcięłam i moje danice w donicach
( rymuje sie... ) tak z miesiąc temu i chyba za mocno po odkryły swoje nie do końca piekne wnętrze i nie chca sie zagęszczać. Dzisiaj wywaliłam im część ziemi z wierzchu, wzruszyłam pozostałą ziemie, dosypałam świeżaj ziemimkkwaśnej i troche kompostu oraz podsypałam korą. Mam nadzieje że im będzie w tych nowych warunkach troche łatwiej... A co jeszcze moge im dobrego zrobić ? Nawoziłam nawozem granulowanym do iglaków gdzies w połowie kwietnia.... teraz mogę drugi raz? ale czym ?
jagoda99 05:09, 01 cze 2013

przepieknie
pozdrawiam
Borbetka 08:37, 01 cze 2013

Ociu - fajne te kaloszki!

Margarete - a przesadzasz co rok te kule Danica? A jak je przechowujesz przez zimę? U mnie rośliny w donicach słabiej rosną niż w gruncie, wymagają więcej opieki. Moje kule w zeszłym roku były bardzo mocno przycięte i mimo jakichś tam strat po zimie i wyłamaniach, odbiły. Nawoziłam dolistnie i doglebowo, ale w sezonie z 2-3 razy, nie więcej. W donicach trzeba nawozić częściej.

Witaj Jagodo, mam nadzieję, że u Ciebie pogoda lepsza. U mnie pada znowu .
Margarete 14:34, 02 cze 2013

Borbetka napisał(a)
Ociu - fajne te kaloszki!

Margarete - a przesadzasz co rok te kule Danica? A jak je przechowujesz przez zimę? U mnie rośliny w donicach słabiej rosną niż w gruncie, wymagają więcej opieki. Moje kule w zeszłym roku były bardzo mocno przycięte i mimo jakichś tam strat po zimie i wyłamaniach, odbiły. Nawoziłam dolistnie i doglebowo, ale w sezonie z 2-3 razy, nie więcej. W donicach trzeba nawozić częściej.

Ja w pierwszą i druga zimę gromadziłam te donice na tarasie razem pod sciana, pod spód dawalam styropian i całośc orywałam agrowłóknina, ale od dwóch lat juz tak nie robie i jakos po zimie radzą sobie bez problemu.
A czym te swoje nawozisz ? może teraz kupic in magiczną siłe do iglaków....