Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

Pszczelarnia 16:04, 24 sty 2014

Takich!!!!!! Alem poległa, bo znam nazwę, widziałam na all. ale doczytałam, że jak z siewu to może nie powtórzyć cech. I nie wiem, od kogo kupić, żeby było w porządku. Może masz jakiś pomysł?

Inne kupiłam. Zaglądam wczoraj na początek Twojego wątku (pokazywałam Mamie) i co widzę, "moje" (świeżo zamówione) piwonie!

viva 16:05, 24 sty 2014

Urszulla napisał(a)

Tyle razy zaglądałam na ten fragment ogrodu i stwierdzam że ten żywopłot berberysowy i róże to mistrzostwo świata

Ula, wygląda na to, że nornicom też się to miejsce bardzo podoba, bo tutaj najwięcej wyjadły róż.
Te, które są też mają podgryzione korzenie. Ciekawe co będzie po tej zimie. Przyznaję, że już obmyślam strategię na wypadek przykrych wiosennych odkryć
viva 16:15, 24 sty 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Takich!!!!!! Alem poległa, bo znam nazwę, widziałam na all. ale doczytałam, że jak z siewu to może nie powtórzyć cech. I nie wiem, od kogo kupić, żeby było w porządku. Może masz jakiś pomysł?

Inne kupiłam. Zaglądam wczoraj na początek Twojego wątku (pokazywałam Mamie) i co widzę, "moje" (świeżo zamówione) piwonie!

Mam ale drogi
Moja jak już pisałam jest z siewu i była loterią, wszystkie krzewiaste mam loteryjne, kupowane za nieduże pieniądze
Które bylinowe zamówiłaś? Jeśli Claire to jest cudna.
viva 16:19, 24 sty 2014

Aneczka napisał(a)
Zgadzam się z urszulą i nawet zgapiłam to do swojego projektu, choć nie wiem czy będzie to pasowało do mojego niewielkiego ogrodu. Bardzo też mi się podobają świerki conica po obu stronach chodnika do domu, ale właśnie się dowiedziałam, że one dopiero po 10 latach osiągają 1-1.5m wysokości. Strasznie długo rosną, ale za to nie będą za wysokie, bo ja nie chcę wysokich drzew w swoim niewielkim ogródku. Może zajrzycie do mnie i podpowiecie mi co o tym myślicie. Vivo a może zamiast conica to wzdłuż drogi po lewej stronie zrobić taki żywopłot z berberysów i przed nimi róże bonica, zamiast dawać to na tył? Pozdrawiam.

Aneczko, zajrzę, nie wiem czy coś pomogę, wiem już na pewno, że będę Ci odradzać świerki Conica.
Są tak kłopotliwe, że nie warte zachodu. Nie wolno przegapić oprysków, bo przędziorki zaraz je zjedzą.
viva 16:25, 24 sty 2014

dorota_maziarz napisał(a)

Witam już po kilku zdjęciach widzę, że szybko z tego ogrodu nie wyjdę. Ziemia u mnie to ten sam gatunek , więc wiem ile pracy potrzeba, aby roślinki chciały się zadomowić. Zostaję tu na dłużej - tylko mnie nie wygoń

Witaj Doroto
Byłam przekonana, że w okolicach Sandomierza są same urodzajne gleby. Jeżeli masz piaski to się rozumiemy
Zapraszam, wpadaj kiedy chcesz
W sprawie pergoli priv
viva 16:30, 24 sty 2014

karolina_nowak napisał(a)
dziękuję za namiary. w stokrotce kupiłam ożankę, rutewki, gaurę, perowskie, żeleżniak , dzwonek, kremowy, penstemon palmeri, a w motylku 305 kupiłam jarzmiankę mieszanki traw, kuklik pirenejski, szkarłatny. Zobaczymz co mi się uda z tego wyprodukować .Pozdrawiam Karolina.

Karolino, powodzenia w siewach.
Mala_Mi 16:49, 24 sty 2014

Ufff.. łącze odblokowane....... dawaj 100 razy to samo, to sie nie znudzi....
agniecha973 16:51, 24 sty 2014

viva napisał(a)

Aneczko, zajrzę, nie wiem czy coś pomogę, wiem już na pewno, że będę Ci odradzać świerki Conica.
Są tak kłopotliwe, że nie warte zachodu. Nie wolno przegapić oprysków, bo przędziorki zaraz je zjedzą.

A to ja mam jakiegoś fuksa, bo nigdy jeszcze nie pryskałam swoich, a mam chyba 5/ takich średnich i nowe 3 małe. Wyczytałam gdzieś, że jak rosną w półcieniu, to im te przędziorki nie zagrażają. Chyba bym zauważyła, że coś je zżera?
viva 16:52, 24 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
Jestem cichą wielbicielką Twojego ogrodu. Teraz czytam po kolei i podziwiam za ogrom pracy, indywidualizm w łączeniu roślin. Widać, że rośliny cudnie odwdzięczają się za serce i trud.
Kłaniam się nisko
Piwonia bardzo delikatna, taka porcelanka, cudna.
Czy mogłabym również poprosić ślicznie o namiary sklepu z nasionkami? Interesuje mnie rutewka, modrak i kilka innych. Pozdrawiam serdecznie.

Witam ujawnioną, cichą wielbicielkę Jeśli kłania mi się Paniprzyroda to jest coś wzruszającego
Masz rację, roślinki zawsze odwdzięczają się za opiekę.

Piwonia, którą pokazałam to Sarah Bernard, jest cudna. Mam jeszcze podobną do niej, Ursynów. Niewiele się od niej różni, ma piękny układ płatków. Odbieram ją jako najbardziej klasyczną piwonię pod względem budowy

Ursynów

AgnieszkaW 16:54, 24 sty 2014

Dziękuję Vivo za wyjaśnienia, już wszystko wiem. Dużo masz tego terenu do ogarnięcia, ale za to jaki piękny. Jeszcze jedno pytanie: Czy kopczykujesz/przykrywasz na zimę różę "Angelę"? Pozdrawiam serdecznie