Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 23:55, 22 sie 2014

Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

ach i och przepięknie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Długo trzeba hodować takie piękne obrzeże z bukszpanku?

Witaj Ewo
Płotek bukszpanowy sadziłam wiosną 2012r. Kupowałam malutkie sadzonki z gołym korzeniem, wszystkie szczęśliwie przyjęły się i dobrze rosną

paniprzyroda napisał(a)
Dziś święto, więc popołudniową kawkę piję w Twoim ogrodzie a normalnie gdzieś w biegu. Wstawiłam zdjęcia białej róży nn. Są jednak ubiegłoroczne siewki mikołajka wysyłać, kiedy?

Mariolu, spacerowałaś u mnie a mnie było
Różyczkę zobaczę.
Jeśli ubiegłoroczne siewki to chyba teraz można je przesadzać?

karolina_nowak napisał(a)
Vivo, z tego rocznego siewu zaczęły mi kwitnąć dzwonki kremowe, są białe i niebieskie, ale takie powyginane, leżą na ziemi. Czy one będą miały mocniejsze pędy. Jedna rutewka ma pęd kwiatowy, ale jeszcze jest nie rozwinięty. Pozdrawiam

Ależ u Ciebie pędzą te roślinki.
Dzwonek kremowy wymaga podpierania lub posadzenia między sztywnymi roślinami np. różami.

Bogdzia napisał(a)
Seledynowa róża śliczna i całkowicie niespotykana.Do cudnego i niezwykłego ogrodu jak znalazł. Pozdrówka.

Bogdziu, dziękuję za miłe słowa i za to, że jesteś

agatanowa napisał(a)

Viva Helena
Piękna, Helena musi być piękna.

Ma już imię, Lovely Green

akanta napisał(a)
Vivo ,nadrobiłam zaległości...i co tu jeszcze dodać aby nie powtarzać innych podziwiam wielkie poświęcenie swojej pasji ,ogrom pracy ,talent itd długo by jeszcze można wyliczać.Twojemu M należy się też specjalne wielkie uznanie!Odpozdrawiam i dziękuję ,że wpadłaś do mojego skromnego ogrodu.

Aniu, jaki skromny ogród, toż przecież Ty masz park
Słowa uznania przekażę, sprawią wielką przyjemność
Dziękuję

monteverde napisał(a)

Dzięki za piękne fotkia nad stawem będzie mu dobrze? fajnie, że już jesteś buziolki

Aniu, sadziec lubi wilgotną ziemię , nad stawem powinno mu być dobrze. Oczywiście będzie posadzony z dala od wody i do towarzystwa dostanie Miskanta Giganteusa olbrzym jeszcze większy od niego.

viva 00:18, 23 sie 2014

mira napisał(a)
właśnie szukałam w necie sadźca i doczytałam że polecają do nasadzeń nad wodę więc Twoja decyzja wydaje się słuszna i pewnie nie chodzi o wilgoć tylko o kompozycję
a seledynowa róża ciekawa ciekawe czy do limek by pasowała

pozdrawiam

Z sadźcem będzie tak jak piszesz
Mam mniejsze odmiany i te zostaną na rabacie bylinowej.
Seledynowa różyczka z limonkami byłaby chyba zbyt mdła. Ja posadzę ją przed Falstafem. Powinno być dobrze

Mala_Mi napisał(a)
Falstaff koleżance sie bardzo spodobał.. musiałam pomóc jej wybrać róże.... a ja do róż to noga kompletna... ale wiedziałam że trzeba brać co fachowcy mają ..
Teraz na spokojnie jeszcze raz obejrzałam ostanie fotki... masz tak wspaniałe kompozycje, że ja sie nie mogę patrzeć.. bo mam ochotę zaorać wszytko co mam i sadzić jeszcze raz. Nie misz-masz kolorowy, tylko piękne kompozycje.. dla mnie bomba

U mnie większość czasu też kręcili sprawy techniczne.. program niestety opiera się na tym, że maja tu być rzeczy w stylu poradnik ogrodnika. I tego nie przeskoczymy.. taka formuła programu. W niektórych ogrodach trudno od właścicieli coś wydębić technicznego (bo sami nie zajmują sie ogrodem) i wtedy występuje jaki projektant czy jak ostatnio pani od pajaków. MY grzebiemy w ogrodzie sami wiec u nas można dużo ciekawych rzeczy technicznych nakręcić.. nie pisałam co kręcili z technicznych spraw, bo to będzie w TV. I co ciekawego może być w opisywaniu na forum jak prostować drzewo, czy dosiewać trawę??? Wybrali sobie do nagrania rabatę z samosiewek przy ognisku.. ok.. też fajna Ja tam nie przeżywam...co będzie to będzie... zawsze gadam głupio... to nic sie nie zmieni
Masz pięknie skomponowany ogród, a czy w nim mniej czy więcej róz... myślę że to nie ma znaczenia.. kamera przeleci po rabatach i pokaże produkt lokowany A u mnie jeszcze pokażą kolegę co produkuje stal na szklarnie... wpuściłam go do szklarni i niech sie produkuje... jak pokażą moje ogórki to sie załamię.. mieli zakaz Takiej beznadziei to nigdy nie miałam...

Aniu, co do programu to wszystko racja, trochę kwiatków, trochę spraw technicznych i trochę reklamy No ale jeśli mają być kwiatki to mogłyby być te z najlepszego okresu
Nie ma co już roztrząsać
Falstaffa mogę wszystkim polecać jeśli ktoś lubi taki kolor, bardzo zdrowa róża.

EPODLAS napisał(a)
Bardzo lubię oglądać fotki twoich róż. Pięknie je pokazujesz. Może dlatego, że je kochasz?

Bożenko, nie mam czym robić dobrych zdjęć, staram się ile tylko da się wycisnąć z mojego aparatu
Nie porównania ze zdjęciami, które Ty robisz

iwonaal napisał(a)
Ale piękna, kojarzy mi się z lata 20-te, lata 30- te.

Iwonko, piękne skojarzenie Jest taka subtelna.

Tess napisał(a)
Vivo, dawno nie zaglądałam, a tu takie wspaniałe wieści! Strasznie się cieszę, że Maja pokaże Twój ogród.
Taras cudnie klimatyczny, a okno-złudka bajeczne.
Łódką mnie zaskoczyłaś, przegapiłam jakoś że masz taką dużą wodę w ogrodzie.
Super!
Rabaty przepiękne. Bylinówka w obwódce to świetny pomysł, wart kopiowania.

Tess, wodę zapomniałaś, bo nie pokazuję jej zbyt często. To zwykły naturalny staw. W tym roku był wyjątkowo mało urodziwy, bo pierwszy raz zdarzyło się, że glony na nim zakwitły. Jednak bardzo chcieli tam filmować.

viva 00:29, 23 sie 2014

Przedwczoraj miałam miłych gości. Odwiedziła nas Aldonka (Aldonaz)ze swoją koleżanką Zosią. Spędziliśmy bardzo miło popołudnie.
Nie mam jednak zdjęć, bo znowu nie miałam aparatu Odzyskałam go dopiero dzisiaj.
Aldonko, Zosiu, bardzo dziękujemy za przemiły czas spędzony z Wami

Mam tylko takie dzisiejsze kwiatuszki

Robaczek 12:27, 23 sie 2014

Vivo,
Bardzo mnie ucieszyła wiadomość, ze będę mogła podziwiać Twoj ogrod w tv - wiadomo już kiedy będzie emisja?
Tymczasem czekam na kolejne fotki z mojego ulubionego ogrodu!
Pozdrawiam serdecznie

Ps. Gabriela słusznie typuje Twoją "seledynową", to Lovely Green.
Urszulla 15:28, 23 sie 2014

nie nadrabiam zaległości, tylko zachwycam się tymi ufo- jeżówkami.....jak nie podobały mi się jeżówki to ten kształt mnie zachwycai znowu sprawdzi się przysłowie NIE MÓW NIGDY -NIGDY.
Mala_Mi 23:16, 23 sie 2014

Się zmartwiłam, że róża to nie Viva Helena..... a Lovely Viva

Coś pokręciłam??? Chyba nie ...
Mala_Mi 23:18, 23 sie 2014

Takie tylko kwaituszki, czy aż takie kwiatuszki....
Viva masz cudnie o każdej porze roku...
monteverde 01:22, 24 sie 2014

Szkoda, że Gabriela popsuła zabawę z różą Lovely Green no ale cóż może jeszcze piękniejsza nn się trafi, żeby mogła nosić nazwę VH pozdrówka
karolina_nowak 16:43, 24 sie 2014

Vivo, twoje wrzosowisko wygląda pięknie, ale żeby był taki efekt potrzebna jest duża ilość jednego koloru. nie wiesz przypadkiem jak można je samemu rozmnożyć. Może można je ukorzenić albo większe podzielić. Pozdrawiam
Pszczelarnia 14:52, 27 sie 2014

No to pazernie czekam na zdjęcia jesienne.