Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z perspektywą na przyszłość

Ogród z perspektywą na przyszłość

JulkAd 12:39, 14 sie 2012

GabiK napisał(a)
Anito, to trzeba kupy z trawników zabrać. Spróbuj dziecko na osiedlu na trawę wpuścić.

Na nazwy masowych imprez nie mamy wpływu, ale no to co same robimy już tak.
Ana zrobiła piekne tabliczki, ale podpisała garden. Dziewczyny robią decoupage i wszędzie jest le jardin itd. Bo ogród to co? Plebejsko? Jeszcze nie widziałam, żeby ktoś sobie Polski napis na ścianie strzelił, a jakieś z liter poustawiane Paris i London to jak najbardziej. Ja nie kupuję takich ozdóbek, bo chcę, żeby polska firma pisała po polsku. A nie robione w Mińsku, ale lazy sunday.

Moniko miło spędziłas niedzielę, szkoda tylko, że u mnie tak nie ma ( a terenów zielonych od groma w moim mieście)
Gabik masz rację z tymi obcymi nazwami, nawet welcome przy wejściu lepiej brzmi niż witamy
kwiatholandii 16:49, 14 sie 2012

Podsumowując cały ten lazy sunday, kilka dni temu słyszałam wypowiedź Anity Lipnickiej na podobny temat. Wspominała włąśnie o tym, że jeszcze pojawiają się takie akcenty zapożyczone z innych krajów, ale to tylko dlatego, że nie mozemy czasami może jeszcze oderwać się od czasów komunistycznych, jak to niczego nie było i nawet kolekcjonowało się puszki po coli bądź kolorowe pudełka po proszku w poczuciu "lepszego". Dla mnie niedziela zawsze była najgorszym dniem w tygodniu, bo leniuchem nie jestem i bardzo się męczę jak muszę leżeć. Przez to, wszystko mi jedno czy leniwy czy lazy i tak odpoczywam aktywnie
Enya73 12:20, 15 sie 2012

Monika:No ja jeszcze dobrze pamiętam komunę. Chyba najgorszy okres- lata osiemdziesiąte przypadają na moje dzieciństwo i wczesną młodość . Czego ja nie zbierałam, żeby tylko było trochę bardziej kolorowo.
Stąd skłonność do zapożyczeń językowych. Mam taką tabliczkę w domu pisaną po angielsku z napisem: "A GOOD HOME MUST BE MADE NOT BOUGHT". No nie znalazłam takiej po polsku, a ta mi się wyjątkowo podobała i jak nic pasuje do nas Nie będę jej ściągać. Angielski po prostu brzmi ładniej. Podobnie jest z piosenkami śpiewanymi po angielsku. Brzmią ładnie, ale jak ktoś zna dobrze język, to nieraz się łapie, że słucha niezłego gniota, że aż szkoda wydawać pieniędzy na płytę.

Gabik- no właśnie to miałam na myśli pisząc o zmianie mentalności. Jak każdy z nas nie będzie sie czuł odpowiedzialny za otoczenie wokół nas, to na nic lazy sunday itp. inicjatywy. Jak mieszkałam na osiedlu to miałam specjalną łapkę oraz woreczek i zbierałam te psie kupy po moim pupilu. Nawet specjalne kosze stały. Ale ciągle to nie jest powszechne zjawisko.
Teraz mam las pod nosem, to mój pies ma swobodę.
kwiatholandii 21:42, 19 sie 2012

Wróciłąm i zdaję relację z Praskich ogrodów

Najpiękniejszy park w Pradze na Mala Strana

...a w nim ogród różany

..oraz magiczny ogród zaraz za nim

kwiatholandii 21:47, 19 sie 2012

Z cyklu " piękne kawiarenki"

kwiatholandii 21:51, 19 sie 2012

Hotel przywitał mnie pięknym widokiem już z daleka . Niestety okazało się, że bukszpany nie są żywe....brrrr, a byłoby tak pięknie.

agata_chrosc... 22:26, 19 sie 2012

Faktycznie, mogli dać żywego bukszpana! Ale poza tym to pięknie! Ogród różany i kawiarnia z widokiem! Praga to piękne miasto.
A ja szukam jakiegoś ogrodu w s'Hertogenbosch i jakoś niczego znaleźć nie mogę. Może ten kolega Twojego M coś wie, jako tubylec?
Pozdrawiam upalnie (najcieplejszy weekend w Holandii od 18 lat!)
Enya73 22:39, 19 sie 2012

Monika, fajnie, że już wróciłaś Brakowało mi Ciebie na Ogrodowisku. Piękna dziewczyna w pięknej Pradze. Wrzuć więcej zdjęć do nowego wątku obok Marzeny O!, która też była ostatnio w Pradze. Będą 2 relacje
Enya73 22:39, 19 sie 2012

I wrzuć nowe zdjęcia, co u Ciebie w ogrodzie
kwiatholandii 22:59, 19 sie 2012

Agata, zapytam. Powinien coś wiedzieć
Anita, fajnie, że wpadasz tak czesto do mnie. Mam nadzieję, że jutro uda mi się zrobić kilka fotek. Moje ślimaki (dzieci) mnie oblegają teraz z tęsknoty