Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

dajana 20:05, 02 mar 2014

Dzisiaj było zimno pomimo słońca ,ale tuje ostrzygłam Muszę koniecznie kupić taki nóz elektryczny jak widziałam na zdjęciu Danusi
dajana 20:08, 02 mar 2014

Kasiu coś w tym rodzaju najpierw pergola a na jej końcu biała furka .Tak dla orientacji wklejam o jaki sty mi chodzi

dajana 20:10, 02 mar 2014

Zapomniałam dopisać i Rubensik przy pergoli
Kasiek 20:39, 02 mar 2014

To szukamy furtki czy bramy ?
AniaB 20:40, 02 mar 2014

dajana napisał(a)
Cały płot wejściowy bedzie zielony czyli żywopłot ,oczywiście oprócz furtki i bramy wjazdowej Brama i furka musi być biała ,koniecznie z drewna i tu zaczynają się dla mnie schody bo wszędzie są tylko proste sztachety a ja chciałabym coś ładniejszego Kiedyś widziałam fajną stronkę z furtkami ale nie mogę jej odnaleść ,Mimo wszystko dziękuję wam bardzo dziewczynki szukam dalej Brama i furtka musi pasować do mojego stylu domu i przyszłego ogrodu

Witaj dajano
Przeczytałam o Twoich planach odnosnie bramy i bramki z drewna. Choć zwykle nie radzę, bo dobrymi radami piekło wybrukowane, to chyba powinnam tak miłej osobie parę słów o bramach i bramkach z drewna napisać.
Znam ten problem z dwóch ogrodów. W pierwszym właściciele też mieli takie marzenie, ale w zielonym kolorze i za niemałe pieniadze je zrealizowali. Znakomity stolarz, ekstra projekt z angielskiego katalogu i piękne wykonamie.
Brama i bramka wygladały prześlicznie, przez 3-4 lata, a potem nasz klimat zrobił swoje. Gorące lata, deszcze, śnieg i mróz powodują mocną pracę włókien drzewnych i cała konstrukcja pracuje. Niestety pomimo doskonałego wykonania, zagruntowania i pomalowania, co roku było gorzej. Bramka się wykrzywiła i przestała domykać, a skrzydła bramy smętnie zwisały na zawiasach, bo pod własnym ciężarem opuściły się w dół. Brama też przestała się domykać. Właściciele z bólem serca zdjęli bramę i... spalili, bo nie dało się wykrzywionego drewna naprostować, a bramka powędrowała do warzywnika, jako wejście. Obecnie nawet tam jej nie ma. Cóż, piękne plany, drogie wykonanie z kosztownego drewna i taki koniec.
Potem zobaczyłam podobną sytuację na czyjejś posesji w centrum miasta. Brama drewniana niezwykłej urody. Byłam ciekawa, czy z czasem podobnie obwiśnie. Ponieważ jeździłam tamtędy często przez kilka lat, miałam okazję to zaobserwować. Stało się dokładnie tak samo - skrzydła opuściły się w dół i skrzywiły, po czym właściciele bramę usunęli.
Czemu to piszę? Bo może byłoby inaczej, gdyby wcześniej była zrobiona mocna konstrukcja z metalowych kształtowników i dopiero potem obudowana drewnem. Pewnie właśnie dlatego dostępne są sztachety, a trudno o całe drewniane konstrukcje.
Myślę, że na pewno wzięłaś to pod uwagę i przepraszam, jeśli niepotrzebnie to wszystko napisałam.
Sonka 20:45, 02 mar 2014

W kwestii bramy i bramki, na mojej ulicy kiedyś była taka dosyć fajna biała, ale plastikowa, dobrze wygladała, nie wiem czy jeszcze jest, sprawdzę jak będę przejeżdzać.
dajana 21:37, 02 mar 2014

Dziękuję Aniu ! drewniane bramy tak własnie się zachowują po czasie ja o tym doskonale wiem .To nie jest rada, lecz ostrzeżenie z twej strony .za które pięknie dziękuję Pisząc drewniane nie miałam na myśli pełnego drewna lecz drewno na konstrukcji metalowej (powinnam była dokładniej opisać )Mogą to być tzw sztachety ale wszystko co z bramami i furtkami oglądam jest takie samo, zbyt mało wzorów aby coś wpadło w oko dlatego dopytuję czy ktoś nie zna fajnej stronki aby coś podejrzeć.Konstrukcję stalową mógłby zrobić fachowiec a drewnem chcę zając się osobiście dlatego tak usilnie szukam fajnego wzoru .Dziękuję za ciepłe słowa pod moim adresem i troskę abym nie wdepnęła na minę Nie musiałaś tego pisać a jednak napisałaś ze szlachetności za co bardzo ci dziękuję .Przesyłam też serdeczne pozdrowienia i tradycyjny usmiech
Kasiek 21:42, 02 mar 2014

Dajanko piszesz ze kiedys znalazlas stronke i...gdzies ja posialas Mozesz zagladnac do pamieci kompa i w ten sposob znalesc to co potrzebujesz
JoannA 21:52, 02 mar 2014

http://www.longislandlandscapingltd.com/images/fence/big/fencebig.jpg
Kasiek 21:54, 02 mar 2014

Super fotka Joasiu