Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem

mirkaka 10:24, 05 lut 2026

Ja tak jak Ty Krysiu, sadziłam bez sprawdzenia okresu kwitnienia, szkoda, lepiej wyglądają jak kwitną jednocześnie. Ale też już nie będę przesadzać
Zdrówka życzę Krysiu
Kordina 13:56, 05 lut 2026

mirkaka napisał(a)
Najgorzej to mieć kompleksy i porównywać się z innymi, zawsze znajdzie się na forum ktoś kogo ogród będzie dla nas ładniejszy, ciekawszy. Gdyby wszyscy tak myśleli to nie byłoby ogrodowiska ....

To prawda, jakoś w naszej kulturze dziewczynki, a teraz dojrzałe, lub lekko przejrzałe kobietki były wychowane w poczuciu mniejszej wartości siebie, oceny i samooceny swoich działań. Zjawisko socjologiczno psychologiczne...
Ja też, ale teraz w ciągu przedłużającej się bieli i zimna, jak spojrzałam na swój ogród, to dojrzałam jego piękno i zatęskniłam za nim z mocą
Anna_ogrodni... 15:16, 14 lut 2026

Aż się musiałam zalogować
Tak masz rację tak byłyśmy wychowywane ale dobrze że teraz to zauważamy i zmieniamy własne myślenie o sobie
Jak widzę jaki piękny masz ogród to wiem że jesteś zdolna i pracowitą kobietą
Sonka 15:24, 22 lut 2026

Mirko, jak na razie to mam zapał do prac ogrodowych i chciałabym zrobić w tym roku obrzeża, ogród u Marysi Chmura ma proste i do zrobienia samemu obrzeża i chyba się pokuszę na taki system. U mnie ciągle trzeba poszerzać rabaty, zostawiłam zbyt mało miejsca, dlatego też nie chciałam od początku mieć zrobionych obrzeży.
Parę dni temu ruszyłam trawę hakonehloa i ona bez korzeni jest, obok rosną rozchodniki i muszą być w korzeniach opuchlaki, bo jak inaczej. Należało by podlać je jakims środkiem ,żeby to dziadostwo zniszczyć. Lubię rozchodniki, żal je wywalić ale przy moich ilościach rodo muszę pilnować by zbytnio się nie rozprzestrzeniły.
Niestety mamy następne problemy zdrowotne M, teraz to ogród znów będzie chyba dla mnie terapią. Czekamy na badania i zobaczymy co dalej. Och, teraz wiem, że w młodości trzeba korzystać i czerpać przyjemności a nie odkładać na później, bo później to jest właśnie tak.
Sonka 15:29, 22 lut 2026

Kordina napisał(a)

No cudnie! Właśnie przeszłam terapię ogrodową

Kordina, nie wiem co napisać, bo jesteś dla mnie inspiracją, zaglądam do Ciebie i nieustannie podziwiam Twoje pomysły i ich wykonanie, jesteś wyjątkowo zdolna i pracowita.
Jeśli choć troszkę Ci się u mnie spododało, to się cieszę.
Sonka 15:34, 22 lut 2026

Ewsyg no problem z drzewami, cieszyłam się jak osłoniły mi ogród a w mig urosły do rozmiarów olbrzymich. Cały czas dumam, co zrobić.
Sonka 15:44, 22 lut 2026

Margo2 napisał(a)
To ostatnie zdjęcie jest szczególnie piękne.
Dziewczyny maja rację. Za mało pokazujesz swój ogród.
I jesli mogę prosić to wstawiaj większe zdjęcia, żeby lepiej było widać takie ładne rabaty

Dziękuję za pochwały, ja ciągle mam niedosyt mego ogrodu, ogladam Wasze i podobają mi się bardzo , wtedy mój wydaje się taki pospolity. W tym roku mam w planie duże zmiany, zobaczymy czy sie uda. Będę wykonywać więcej fot ogrodu w tym roku, obiecuję.
Sonka 15:50, 22 lut 2026

Danusia, ja podglądam Twoje trawy i róże i bardzo mi się podobają a przecież kilka lat temu dopiero zaczynałaś tworzyć swój ogród. Czas leci.
Sonka 16:11, 22 lut 2026

Kochane ogrodniczki, dziękuję wspólnie i z osobna za wizyty i wszystkie miłe słowa.
Dobrze,że już krótko do wiosny, mam nadzieję na prawdziwą wiosnę w marcu, tak jak to było kiedyś.Mam wiele planów co do zmian. Na razie to czekam na firmę, by przycięli mi drzewa i żywopłot, sama nie daję rady. Dostałam w prezencie fajny sekator stihla, jest lekki, dobry w pracy, bateria długo trzyma i szybko się ładuje. Trawnik mam zmasakrowany, będzie wymagał dużo wysiłku i czasu, jak nie dam rady, to wezmę firmę w celu fumigacji.
U nas pogoda dzisiaj iście wiosenna, ale zapowiadają jeszcze nawrot mrozów.Póki co w ogrodzie kwitnie tylko oczar a przebiśniegi pokazują czubki listeczków i pączków a ciemierniki jeszcze w pąkach.
Sonka 16:27, 22 lut 2026

Wstawiam zdjęcie oczara.