Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 22:59, 29 cze 2012

bialofiolet napisał(a)

Dopiero dziś do Ciebie trafiłam i żałuję że nie wcześniej. Calicarpa widzę u Ciebie bardzo okazała. A u mnie przemarzała od razu pierwszej zimy Jestem miłośniczką tych krzewów, ale coś nie mam szczęścia....a może klimatu.

Bialofiolet witaj! Cieszę się, że mnie znalazłaś. Ta callicarpa jest bardzo stara i była tu , kiedy kupiliśmy dom. Myślę, że faktycznie klimat jej sprzyja, bo jest znacznie większa niż podają źródła - ma ponad 3m. Te liliowe kuleczki jesienią są super, ale na Twoje pocieszenie dodam, że bardzo krótko nam towarzyszą, bo zadomowione ptaszyska zjadają je dokumentnie. Ale ptaszyska ładnie śpiewają, a jak nie śpiewają to zjadają ślimaki więc zawsze lepiej je mieć niż nie (ptaszyska znaczy)

I wszystkim wychodzi na dobre

zwłaszcza moim hostom, które jako jedne z nielicznych w sąsiedztwie, mają się dobrze i żadnych śladów zębów!
Przetacznik 06:19, 30 cze 2012

Europejskie muzea - to odwiedzamy póki co w albumach, których w naszej rodzinnej biblioteczce nie brak. Ale na razie trochę za wcześnie - raczej ot tak, przewraca kartki i dziwi się, że tyle golasów; ). Na tym etapie ważniejsza zabawa na podwórku. Trzeba jednak się zmobilizować i znaleźć jakieś mądre zajęcia pozaszkolne. Marzy mi się wspólny plener - bo ja się ledwo otarłam o naukę i takie tam przyjemności plastyczne. A co do talentów, to Lnianowłosa jeszcze malutka, mojemu synowi w 1 kl. nauczycielka od fortepianu nie wróżyła nic dobrego, a teraz wymiata, że oczy przecieram. ( nauczycielkę zmieniłam, i ta druga jakoś potencjał w dziecku dostrzegła ). Fałszował śpiewając, a teraz po kilku latach w chórze normalnie występuje. Tak więc nie wszystko jest takie jak by się zdawało...
Przetacznik z nasion? - przyjemne takie sukcesy, mi też udało się trochę różnych sadzoneczek uzyskać z ziarenek, dużą satysfakcję to daje. Do Twojego ogrodu pasowałyby mi jakieś ciekawe maki - takie nagle wyskakujące z tej zieleni, powyginane i ulotne. Ciekawe, Twój ogród nazwałabym starym - ma taki tajemniczy rys, i jak najbardziej udało się Tobie nie zatrzeć tego. A to chyba niełatwe tak wkomponować nowe - w stare...
Madzenka 22:34, 30 cze 2012

Szersze ujęcie róż tu
lxthttps://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=474
agata_chrosc... 18:01, 01 lip 2012

Przetacznik napisał(a)
Europejskie muzea - to odwiedzamy póki co w albumach, których w naszej rodzinnej biblioteczce nie brak. Ale na razie trochę za wcześnie - raczej ot tak, przewraca kartki i dziwi się, że tyle golasów; ). Na tym etapie ważniejsza zabawa na podwórku. Trzeba jednak się zmobilizować i znaleźć jakieś mądre zajęcia pozaszkolne. Marzy mi się wspólny plener - bo ja się ledwo otarłam o naukę i takie tam przyjemności plastyczne. A co do talentów, to Lnianowłosa jeszcze malutka, mojemu synowi w 1 kl. nauczycielka od fortepianu nie wróżyła nic dobrego, a teraz wymiata, że oczy przecieram. ( nauczycielkę zmieniłam, i ta druga jakoś potencjał w dziecku dostrzegła ). Fałszował śpiewając, a teraz po kilku latach w chórze normalnie występuje. Tak więc nie wszystko jest takie jak by się zdawało...
Przetacznik z nasion? - przyjemne takie sukcesy, mi też udało się trochę różnych sadzoneczek uzyskać z ziarenek, dużą satysfakcję to daje. Do Twojego ogrodu pasowałyby mi jakieś ciekawe maki - takie nagle wyskakujące z tej zieleni, powyginane i ulotne. Ciekawe, Twój ogród nazwałabym starym - ma taki tajemniczy rys, i jak najbardziej udało się Tobie nie zatrzeć tego. A to chyba niełatwe tak wkomponować nowe - w stare...

A ja kiedyś byłam w Madrycie w Prado i akurat przyszła grupa przedszkolna, wtedy nie miałam pojęcia ile te dzieci mogą mieć lat, a teraz, sądząc po swojej, myślę, że mogły mieć ok.3. Trzymały się sznurka i dreptały po tych wielkich korytarzach strasznie śmiesznie. A potem nauczycielka opowiadała im coś długo przy obrazach Goyi. Trzylatkom! Czyli nigdy nie jest za wcześnie
A nauczycielom, którzy mówią, że z dziecka nic nie będzie nigdy nie wolno wierzyć, bo chyba się z powołaniem minęli. Myślę, że dla swojej zdolniachy dobrze wybierzesz.
A ogród rzeczywiście jest połączeniem starego z nowym, co wyjątkowo lubię , nie tylko w ogrodzie. Takie wnętrza też są najciekawsze, moim zdaniem oczywiście. A maki przemyślę
agata_chrosc... 18:07, 01 lip 2012

Marzena2007 napisał(a)
Szersze ujęcie róż tu
lxthttps://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie?page=474

Dzięki, obejrzane i podziękowane U Ciebie
agata_chrosc... 18:50, 01 lip 2012

Taką konewkę dostałam od teściowej.

I przy okazji kilka nowych zdjęć:

Eden Rose zaczyna się otwierać

nieoczekiwanie urocze połączenie liści irysów i zwiewnej maciejki. A ten wieczorny zapach...

agata_chrosc... 18:54, 01 lip 2012

Annabelle z każdym dniem piękniejsze

i piękna żurawka Tiramisu - ciągle nie wiem czy wyląduje w donicy czy jednak na przyszłej rabacie berberysowej
anna_studio 20:30, 01 lip 2012

....róże zachwycają....
...też chcę taką....teściową
Lubię te konewki...mam jadną, której używała jeszcze moja babcia...ale nie jest taka ładna jak Twoja...
Przetacznik 20:36, 01 lip 2012

O takiej właśnie konewce marzę...
Teściowa chyba dużą przyjemność Ci sprawiła
Eden Rose zaczyna się otwierać

A to trójwymiarowe zdjęcie z pięknym tłem bajeczne, tylko nos w te kłębki różane wetknąć...

Wiesz ja dopiero w tym roku mam nadzieję poznać zapach maciejki, dawno nie byłam u siebie ,może już kwitnie? Dziś była burza z gradobiciem - normalnie wiśnie z nieba lodowe siekły, ciekawe, czy jakiegoś bałaganu w roslinach mi narobiły...
reni 20:39, 01 lip 2012

konewka świetna.. też chcę taką... a róża mnie zachwyciła