Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

Przetacznik 22:53, 27 cze 2012

Ja też mam takie 2 pigwy, uwielbiam icha aromat - nalewka najlepsza ze wszystkich, a dzem i galaretka - rarytasy.. Tylko, że moje dopadły przedziorki i musiałam wyciąć, kilka gałęzi, a owoców teraz kilka pozostało niestety, jakaś aura niełaskawa widocznie. Ale może w przyszłym roku nadrobią straty...
bociek 22:55, 27 cze 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Boćku - cieszę się , że wpadłaś z rewizytą. Niestety odmiany tej hortensji nie znam bo była tu juz kiedy kupiliśmy dom i jako jedyna ostała się w przedogródku prawym (bo jest jeszcze lewy, z różami), bo reszta to był podagrycznik. No i zaczęłam tę hortensję dopieszczać i w tym roku całkiem zwariowała i jest prawie dwa razy większa niż w ubiegłym! Na dodatek zmieniła kolor na zdecydowanie mocniejszy, a miejscami niebieścieje. To oczywiście od nawozu, ale także od mojej mieszanki firmowej, którą serwuję wszystkim kwasolubnym i w nieco innych proporcjach mniej kwasolubnym. A jest to 1/3 mojej gliniastej ziemi, 1/3 torfu kwaśnego i 1/3 przekompostowanej i zmielonej kory z drzew iglastych. Rosną na tym jak głupie rh, hortensje, hosty, żurawki, paprocie, pierisy etc. Polecam!
I bardzo dziękuję za miłe słowa pod adresem moich skromniutkich rabatek

Agatko, jakich skromniutkich, one sa bogate te rabatki A horti jest niesamowita
agata_chrosc... 22:56, 27 cze 2012

kaisog1 napisał(a)
Agata wcale nie daleko Myśmy do Holandii jechali Czinkłeczentem Mało się nie rozpadł w drodze powrotnej hahhaha

No to jak wcale nie daleko to zapraszam! To by było wspaniale móc gościć takich szaleńców ogrodowych
agata_chrosc... 22:57, 27 cze 2012

No własnie - coś w tym roku strasznie się różne szkodniki rozpanoszyły! A dasz przepis na galaretkę?
agata_chrosc... 23:01, 27 cze 2012

Boćku - dzięki! To jest chyba najfajniejsze w tym ogrodownictwie - patrzeć jak te rośliny wdzięczne są za trochę dobrej ziemii i wodę. Ta moja różowa hortensja to niechwalący się największa na całej ulicy! A jest to popularny krzew i jest ich tu sporo Na prawdę polecam mieszankę firmową!
Przetacznik 23:12, 27 cze 2012

Dawno ją robiłam, z tego co pamiętam całe pigwy na wrzatek / parę, chwilę obgotować - szybko to się dzieje, a potem przetrzeć przez sito, żeby tylko ogryzki i skórki zostały do wyrzucenia. Potem dodaje sie cukru , miesza i na tacy rozsmarowuje i przyprusza cukrem pudrem. Ma tak stać i odparowywać powoli - kilka dni. Jak już takie odpowiednie, gumowate się robi to kroi sie w słupki i przesiewa cukrem pudrem znowu. Myślę, że na tym etapie dobra byłaby suszarka - taka do grzybów i jeszcze trochę wilgoć odparować. Takie podsuszone, do żucia przechowuje się w puszce. Raz wykonałam, pyszne było ale pracochłonne.
agata_chrosc... 23:31, 27 cze 2012

Wow! Faktycznie trochę roboty. Zobaczymy ile tych pigw w tym roku będzie. Jeśli sporo to kto wie, kto wie? Bo brzmi nieźle.
Madzenka 23:38, 27 cze 2012

Aspirin rose u siebie wkleiłam o czym zgodnie z obietnicą melduję coby zdjęcie nie umknęło koleżanki uwadze
kwiatholandii 06:08, 28 cze 2012

Jak zwykle powalające efekty Pracujesz jak mróweczka. Piekne hortensje. Też jesem na etapie ich wkopywania
agata_chrosc... 08:29, 28 cze 2012

Marzenko - dzięki, widziałam! Dałabyś jakieś zdjęcie z dystansu
Monika - widziałam Twoje hortensje! Przepiękne. Będę śledzić gdzie je posadzisz