Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 19:38, 29 cze 2012

Ana napisał(a)
Agatko, potwierdzam - mieszanka dobra, choć ja początkujaca ogrodniczka jeszcze Ale wszystkie kwasnolubne zimę przeżyły i mają się coraz lepiej

Ja też początkująca i oczywiście sama tego nie wymyśliłam. A że się sprawdza to polecam wszystkim.
agata_chrosc... 19:43, 29 cze 2012

Przetacznik napisał(a)
Agato, nie mogłam dokończyć wczoraj naszej rozmowy...
O ognistej myślałam z wykorzystaniem czerwonych desek, które czekają w kącie działki na jakąś decyzję. Może udałoby się zbić je w jakąś formę schodków/ podestu i zrobić rabatkę przestrzenną, z podwyższeniem... Krwawniki Terracotta, Paprika, Alba, onętek siarkowy gdzie na tyły, z przodu nachyłek wielkokwiatowy. berberysy to świetny pomysł, ja bym dała ze 3 erecta jako tło, bardzo lubię ich strzelisty pokrój, wesołą zieleń i pięknie się przebarwiają jesienią + owoce.
To taki wstępny plan, zobaczymy.

Weroniko - no oczywiście! Wiedziałam, że tak zwyczajnie to nie będzie. Czerwone deski! Skąd Ty te pomysły bierzesz? Jak to czytam to już wiem dlaczego nie zostałam wielką pisarką! Trzeba mieć pomysły!
Te onętki i nachyłki to muszę sobie obejrzeć, bo nic mi to nie mówi A co do berberysów to ja też myślałam o erecta albo rocket (najchętniej orange), do tego polska Maria, która też się pięknie przebarwia i koniecznie admiration. Mam już okazyjnie zakupione ilexy golden gem też na tę rabatę. No i jak przyjdzie czas to się będę głowić jak to wszystko z sensem połaczyć. A jak zobaczę u Ciebie to pewnie się nie będę głowić tylko sobie wszystko ładnie przerysuję i na rabatę!
betysia 19:45, 29 cze 2012

wisteria moze na straty ale za to do roz to masz reke i kwitna przepieknie !!!
a u mnie jakies choroby lapia...i cos czuje,ze dluga droga przede mna
milego i slonecznego weekendu!!!!
agata_chrosc... 19:49, 29 cze 2012

U mnie tez łapią. Nie wiem czy jest taka odmiana róży co nie łapałaby wcześniej czy później czarnej plamistości? A teraz jakieś zielone gąsienice liście zjadają. O mszycach nie wspomnę. I tak w kółko. Ale chyba cały mój romantyzm właśnie w róże poszedł, bo żadne mszyce mi nie straszne i róż tknąć nie pozwolę!
Przetacznik 20:50, 29 cze 2012

Oj Agato ja po prostu nie mam co z tymi deskami zrobić,( to stary regał co stał w domku )i nie chce mi się ich dźwigać na odległy śmietnik ; ) Ale oczywiście dziękuję, każda pochwała jest bardzo miła, choć ja bardzo wylewnego charakteru nie posiadam i mogę czasem wydać się nieco oschła...
Onętek siarkowy to jednoroczne zwiewne żółto - pomarańczowe kwiatki - o nich mogę myśleć w przyszłym roku. Może też taką łąkową nawłoć bym dodała, choć ta ekspansywna pewnie... A nachyłka zidentyfikowałam niedawno, bo pięknie wyglądają te byliny u innych działkowców.
Jestem bardzo ciekawa Twojego "Kontenera", szukałam w mojej bibliotece, ale tam tylko tą prezydencką mają, a ja od polityki raczej stronię. Pomysłów to Tobie nie brak z pewnością, jak i odwagi, fantazji i przebojowości jak mniemam : ) A wielkość to u artystów pośmiertna zazwyczaj che che, tak już jest ; )
Może to bezkrytyczne matczyne serce, ale najlepsze pomysły to mają dzieci, jak Zośka moja pokazała mi książeczkę, którą naskrobała to w głos się śmiałam. Nie dość, że podobierała słowa dorośle, błędy pisowni - to naturalne w tym wieku, to powymyślała takie pointy... spryciara. Jak masz ochotę to zerknij, tylko oczy trzeba trochę wysilać... : )
http://weronika.jacekbrzezinski.pl/Weronika/ksiazka_o_kolezankach.html
agata_chrosc... 21:27, 29 cze 2012

Weronika, przeczytałam młodocianą beletrystykę! Masz absolutną rację - dzieci mają najlepsze pomysły. Trzeba by prześledzić jak to się dzieje, że u większości ta kreatywność zanika. Mam swoje typy, ale co będziemy tu o poważnych sprawach dyskutować. No i wydaje mi się, że Twoja córka ma ewidentne uzdolnienia artystyczne. Nie znam się na tym, ale chyba dzieci w tym wieku zazwyczaj nie potrafią tak rysować. No ale to w końcu nie dziwota - bo gdzie to jabłko miało upaść?
Zdaje się, że trafiłaś na moje grzechy główne "pisarskie". Tak między nami mówiąc ta prezydencka jest lepsza, ale z drugiej strony rozumiem niechęć do polityki. No i wcale mnie nie dziwi, że w bibliotece nie mają takich "dzieł" jak Kontener. Jak przyjadę do Warszawy to Ci dam w prezencie
Te kwiatki zwiewne bardzo mnie zaintrygowały. Bo mam wrażenie, że trochę za poważnie się u mnie robi i trochę zwiewności by się może przydało. Z nawłocią uważaj - to faktycznie zarasta wszystko. To jest podobno roślina jakaś zagraniczna, przywleczona przez kogoś nieuważnie, bo taka ładna. No i pozarastała wszystko co się dało.
No to pracuj nad tą ognistą! Muszę mieć jakieś inspiracje
Przetacznik 21:39, 29 cze 2012

ok z nawłoci rezygnuję, krwawniki zamawiam, a zwiewnych nie mogłam kupić w tym roku, poszukam w następnym sezonie i jakbyś miała potrzebę to w kopertę Ci wsypię.
Nie zapomnij o autografie dla mnie! A biblioteka tu uboga - bo to dzielnica Praga jest, stąd te braki ; )
A oko i smykałkę dziecię ma niewątpliwie, myślę cały czas co z tym zrobić, żeby nie zmarnować, pewnie uda się do odpowiedniej szkoły, choć wolałabym starym zwyczajem na nauki do jakiego mistrza posłać - jakiś Leonardo, czy któryś tam, ale czasy już nie te...
Przetacznik 21:41, 29 cze 2012

niby nie a tematu ogrodu się trzymamy ; )
KasiaBialofi... 21:47, 29 cze 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Dopiero dziś do Ciebie trafiłam i żałuję że nie wcześniej. Calicarpa widzę u Ciebie bardzo okazała. A u mnie przemarzała od razu pierwszej zimy Jestem miłośniczką tych krzewów, ale coś nie mam szczęścia....a może klimatu.

Bialofiolet witaj! Cieszę się, że mnie znalazłaś. Ta callicarpa jest bardzo stara i była tu , kiedy kupiliśmy dom. Myślę, że faktycznie klimat jej sprzyja, bo jest znacznie większa niż podają źródła - ma ponad 3m. Te liliowe kuleczki jesienią są super, ale na Twoje pocieszenie dodam, że bardzo krótko nam towarzyszą, bo zadomowione ptaszyska zjadają je dokumentnie. Ale ptaszyska ładnie śpiewają, a jak nie śpiewają to zjadają ślimaki więc zawsze lepiej je mieć niż nie (ptaszyska znaczy)

I wszystkim wychodzi na dobre
agata_chrosc... 22:58, 29 cze 2012

Przetacznik napisał(a)
niby nie a tematu ogrodu się trzymamy ; )

Masz na myśli Leonardo oczywiście! Tak sobie myślę, że przy Tobie mała ma spore szanse na rozwój. Może zafunduj jej wycieczkę po europejskich muzeach (niby formuła przestarzała, a jednak nikt nie wymyślił lepszej). Choćby tego Vermeera niech sobie zobaczy albo Flamandów albo,,,no sama wiesz. Ja bym dodała Caravaggia w Rzymie i Modiglianiego i Toulouse-Lautreca we Francji. To chyba lepsze niż malowanie martwych natur. Trochę Ci zazdroszczę, bo moje dziecko (we wrześniu skończy 4 lata) nie wykazuje zdolności plastycznych. Ma inne zalety - chyba zdolność narracji niezłą -ale rysunek leży niestety. Jak u mamusi
Czyli znaczy na Pradze mieszkasz! A wiesz, że moja babcia świętej pamięci była przed wojną szczęśliwą posiadaczką kamienicy na Targowej? Państwo kamienicę zabrało i oddać nie chce. Chociaż to niby inne Państwo.
No teraz to już całkiem od ogrodów się oddaliłam. A zatem - zwiewne na pewno muszę u siebie zaprowadzić. Już sprowadzałam z Polski nasiona - i teraz uznasz, że konfabuluję - przetacznika siwego! Na razie jest malutki, ale podobno za rok powinien kwitnąć! Już go porozsadzałam pomiędzy różami w przedogródku.