Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

TheMagda 11:55, 06 lip 2012

Chciałam powiedzieć tak cichutko, że kupiłam pierwszą róże
agata_chrosc... 12:19, 06 lip 2012

Lecę zobaczyć!
agata_chrosc... 14:11, 06 lip 2012

Trudno, chyba będę jej robiła codziennie zdjęcie, zanim nie przekwitnie, bo pięknieje z każdym dniem.

A rozplenica została wkopana razem z donicą. Calamagrostis Avalanche poszedł precz. Razem z drugim kolegą poczeka na nową rabatę - berberysową.

I jeszcze jedna moja faworytka - żurawka Tiramisu. Niemal idealnie okrągła kępa, przebarwienia nie narzucające się, a jednak wyraźne. Kolejne warstwy liści zmieniają barwę tak, że te najstarsze, na samym dole, są niemal białe. Estetyczne cudo!
GabiK 14:53, 06 lip 2012

Tiramisu piękna, dlatego ją wybrałam jako reprezentantkę żółtych, bo pieknie wyglądała u mnie. A teraz na nowym miejscu, na rabatce przy tarasie, okropnie się przypala. Aż żal patrzeć jak się męczyć. Nie wiem, co z nią zrobić.
popcorn 15:08, 06 lip 2012

Cudna róża! A jakie hortensje! A jakie WIELKIE kule bukszpanowe!!! Podziwiam ogród - uciekam głębiej
pozdrawiam!!
ircia 17:54, 06 lip 2012

Agatko - róża prześliczna!! Będzie cudny widok jak pokryje pergolę
A jak Twoje trawy? Przyszły?
Przetacznik 17:59, 06 lip 2012

I ten zestaw kolorow, szalony podoba mi się, przypomina ogień. I zdjęcie śliczne.
A kiedy berberysowa się zapowiada?
Do mnie nie mogą zamówienia dojechać ze wzgedu na pogodę upalną wstrzymano dostwę: (
agata_chrosc... 20:08, 06 lip 2012

GabiK napisał(a)
Tiramisu piękna, dlatego ją wybrałam jako reprezentantkę żółtych, bo pieknie wyglądała u mnie. A teraz na nowym miejscu, na rabatce przy tarasie, okropnie się przypala. Aż żal patrzeć jak się męczyć. Nie wiem, co z nią zrobić.

Gabiku, szkoda pięknej Tiramisu! Może wsadź tam coś innego, równie żółtego (ilex golden gem, trzmielinę tę żółtą) a biedactwo przesadź do półcienia. U mnie stoi cały czas w cieniu i tylko późnym popołudniem ma tak z godzinkę słońca. Teraz ją przestawiłam na stanowisko, gdzie słońce pojawia się chyba z godzinę wcześniej - zobaczymy. A tak by mi pasowała po drugiej stronie, gdzie będzie rabata berberysowa! ALe tam zdecydowanie za dużo słońca dla niej.
agata_chrosc... 20:09, 06 lip 2012

popcarol napisał(a)
Cudna róża! A jakie hortensje! A jakie WIELKIE kule bukszpanowe!!! Podziwiam ogród - uciekam głębiej
pozdrawiam!!

Aha! Korepetycje z geografii pomogły i koleżanka zawitała w moje skromne progi. Ja to już u Ciebie byłam, ale jeszcze wszystkiego nie obejrzałam więc cicho siedzę. ALe może dziś wieczorkiem uda mi się dokończyć lekturę.
agata_chrosc... 20:13, 06 lip 2012

ircia napisał(a)
Agatko - róża prześliczna!! Będzie cudny widok jak pokryje pergolę
A jak Twoje trawy? Przyszły?

Irciu, nareszcie! Strasznie długo Cię nie było! Wyobraź sobie, że chyba nic z tego nie będzie. Paczka już się do Holandii przejechała i ...z powrotem! Bo kierowca jednak zjechał z trasy z jakiegoś powodu i w ogóle w moje okolice nie dojechał. I część traw się zasuszyła przez to. No i uznałyśmy z właścicielką tego sklepu, że chyba jednak nie da rady tak grzecznościowo i trzeba dać sobie spokój. Strasznie żałuję, ale cóż. Najbardziej mi żal żurawek Sugar Plum, bo tu nigdzie nie mogę dostać Lecę zobaczyć co u Ciebie!