Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 19:43, 07 lip 2012

Magda - mówisz, masz
agata_chrosc... 19:45, 07 lip 2012

GabiK napisał(a)
Agatko, jakbym miała gdzie, to bym zabrała Tiramisu. Przecież nie zrobię kolejnej rabaty. No i dałam ją już w bardziej cieniste miejsce. Słońce ma do 13. A myślałam, że mam cienisty ogródek.

A wiesz, że ja też tak myślałam? Po usunięciu krzaków po północnej stronie okazało się, że słońce prędzej czy później dociera wszędzie. A może zrób z tą Tiramisu kompozycję w donicy, która może stać głównie w cieniu?
agata_chrosc... 19:57, 07 lip 2012

Ana napisał(a)
Przeczytałam pomysł z kratą i pnaczami i już chciałabym patrzec jak powstaje ten zakątek...a krata już jest? Będziesz szukac używanej czy stylizowac nową?? Ależ będzie cudnie!

Zazdroszczę w Holandii tych pchlich targów, gdzie faktycznie za grosze mozna znaleźć cuda, wystawek...mam nadzieję, że z czasem i u nas ludzie zaczną w ten sposób "pozbywac" się niechcianych rzeczy...ja kocham przeróbki i stare klamoty, lubię sobie wyobrażać gdzie stały, czego były świadkami, ile mają lat...czasem dopowiadam im historię

A ja lubię thuje - i pewnie zostanę zlinczowana...mam je dookola domu, sztampowo, 6 lat temu nawet posadzenie ich było ponad moje ogrodowe mozliwości, robił to M Teraz są już duże, zrobiło się klimatyczniej w ogrodzie i tworza zieloną scianę-tło dla innych roślin, nie widac siatki....a część poświęcę w tym i przyszłym roku na eksperymenty spiralkowe Z thui mam też kulki w lawendowym zakątku...no i lubię je za to, że bezproblemowe i w zasadzie bezobsługowe...

Ana - tym razem Cię rozczaruję. Ta krata to całkiem nowa konstrukcja, którą kupujemy razem z sąsiadami. Można sobie wybrać kratę ocynkowaną albo zardzewiałą. Na szczęście sąsiedzi też woleli zardzewiałą. I jako tło tej kraty (w końcu to ma być jednak płot!) można sobie wybrac dowolny materiał - od bambusów, przez wiklinę, po kawałki kory. A po kracie oczywiście można dowolną roślinkę puścić. Widziałam to u znajomych naszych sąsiadów i wygląda bardzo fajnie. ALe ja też uwielbiam stare przedmioty. Wolę je zdecydowanie od nowych. Ławeczka w moim awatarku rok temu wyglądała tak:

Każdą deseczkę odkręciłam, wyszlifowałam i pomalowałam! Żeby nie było!
agata_chrosc... 19:58, 07 lip 2012

irena_milek napisał(a)

Trudno, chyba będę jej robiła codziennie zdjęcie, zanim nie przekwitnie, bo pięknieje z każdym dniem.

Masz rację fotografuj codziennie, będzie co oglądać w zimowe wieczorki

róża z wielu serduszek stworzona

Ładnie to ujęłaś!
agata_chrosc... 20:01, 07 lip 2012

Lena napisał(a)
Agatko - dopraszam się o więcej zdjęć - takich z szerszej perspektywy

Masz klimat jaki lubię - widziałabym się na pogaduszkach w takim miejscu-winko,światełka i babskie spotkanko

Lena - będą zdjęcia! Tylko żeby było jasne - u mnie perspektywa to jest wszystkiego 20m! Nie to co te hektary u niektórych. Poza tym budowa ciągle trwa i cała południowa strona leży odłogiem, a w miejscu przyszłego japońskiego ogródka jest składowisko, gruzowisko i wysypisko! Ale jak ten japoński już powstanie, to dopiero będzie miejsce na winko, światełka i pogaduchy! Mam nadzieję , znaczy. Niezależnie od efektu czuj się już zaproszona
agata_chrosc... 20:08, 07 lip 2012

A teraz obiecana relacja z wyprawy do wyjątkowej szkółki w starym, zabytkowym miasteczku Zaltbommel. To nawet właściwie nie jest tylko szkółka. To ogród, historia, przepiękne miejsce. Nietypowo mieści się prawie w centrum miasteczka i stąd nazwa Stadskwekerij czyli szkółka miejska. Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić tę atmosferę chociaż odrobinkę.

JulkAd 20:10, 07 lip 2012

Agatko! Przybiegłam z rewizytą do Ciebie. Pięknie masz już zagospodarowany teren i podziwiam ogrom pracy...to musiał być niezły wysiłek , bardzo podobaja mi się nasadzenia w tej rabatce z trzmieliną i bukszpanami.
agata_chrosc... 20:11, 07 lip 2012

agata_chrosc... 20:15, 07 lip 2012

agata_chrosc... 20:18, 07 lip 2012

Takie nietypowe rzeźby ogrodowe też są

i dzieci są szczęśliwe...

...i koty