A wiesz, że ja też tak myślałam? Po usunięciu krzaków po północnej stronie okazało się, że słońce prędzej czy później dociera wszędzie. A może zrób z tą Tiramisu kompozycję w donicy, która może stać głównie w cieniu?
Ana - tym razem Cię rozczaruję. Ta krata to całkiem nowa konstrukcja, którą kupujemy razem z sąsiadami. Można sobie wybrać kratę ocynkowaną albo zardzewiałą. Na szczęście sąsiedzi też woleli zardzewiałą. I jako tło tej kraty (w końcu to ma być jednak płot!) można sobie wybrac dowolny materiał - od bambusów, przez wiklinę, po kawałki kory. A po kracie oczywiście można dowolną roślinkę puścić. Widziałam to u znajomych naszych sąsiadów i wygląda bardzo fajnie. ALe ja też uwielbiam stare przedmioty. Wolę je zdecydowanie od nowych. Ławeczka w moim awatarku rok temu wyglądała tak:
Każdą deseczkę odkręciłam, wyszlifowałam i pomalowałam! Żeby nie było!
Agatko - dopraszam się o więcej zdjęć - takich z szerszej perspektywy
Masz klimat jaki lubię - widziałabym się na pogaduszkach w takim miejscu-winko,światełka i babskie spotkanko
Lena - będą zdjęcia! Tylko żeby było jasne - u mnie perspektywa to jest wszystkiego 20m! Nie to co te hektary u niektórych. Poza tym budowa ciągle trwa i cała południowa strona leży odłogiem, a w miejscu przyszłego japońskiego ogródka jest składowisko, gruzowisko i wysypisko! Ale jak ten japoński już powstanie, to dopiero będzie miejsce na winko, światełka i pogaduchy! Mam nadzieję , znaczy. Niezależnie od efektu czuj się już zaproszona
A teraz obiecana relacja z wyprawy do wyjątkowej szkółki w starym, zabytkowym miasteczku Zaltbommel. To nawet właściwie nie jest tylko szkółka. To ogród, historia, przepiękne miejsce. Nietypowo mieści się prawie w centrum miasteczka i stąd nazwa Stadskwekerij czyli szkółka miejska. Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić tę atmosferę chociaż odrobinkę.
Agatko! Przybiegłam z rewizytą do Ciebie. Pięknie masz już zagospodarowany teren i podziwiam ogrom pracy...to musiał być niezły wysiłek , bardzo podobaja mi się nasadzenia w tej rabatce z trzmieliną i bukszpanami.