Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

JulkAd 22:32, 11 lip 2012

Ale to Agatko za czas jakiś, bo nie odbiera telefonu, wiem, że wybierała się za wschodnią granicę, więc nie będę jej na koszty narażać
Bogdzia 22:41, 11 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Dzięki Bogdziu! A najśmieszniejsze, że te pędy z największymi kwiatami stoją sobie dzielnie pionowo. A pokładły się (po ostatnich deszczach) te z mniejszymi. Słabowite takie Jutro urządzam podwiązywanie zgodnie z instrukcją Danusi!

Szczerze mówiąc lepiej ze te duże dobrze widac bo jest na co popatrzec a te małe mniej okazałe to i mniej szkoda widoku, ale po podwiązaniu wszystkie będą widoczne, choc to trochę pracy bedzie.
monteverde 22:53, 11 lip 2012

Agatko , Sebek swoje żurawki podlewa Florovitem, twierdzi ,że szybciutko rosną a tu do carex link http://www.bomenonline.nl/Assortiment/Categorie.asp?Group=Siergrassen&Lang=PO
agata_chrosc... 23:02, 11 lip 2012

JulkAd napisał(a)
Ale to Agatko za czas jakiś, bo nie odbiera telefonu, wiem, że wybierała się za wschodnią granicę, więc nie będę jej na koszty narażać

Pewnie! Żądnego pośpiechu nie ma - snowline nigdzie nie ucieknie.
monteverde 23:03, 11 lip 2012

http://liliewodne.com.pl/product.php?id_product=381
agata_chrosc... 23:05, 11 lip 2012

Bogdzia napisał(a)

Dzięki Bogdziu! A najśmieszniejsze, że te pędy z największymi kwiatami stoją sobie dzielnie pionowo. A pokładły się (po ostatnich deszczach) te z mniejszymi. Słabowite takie Jutro urządzam podwiązywanie zgodnie z instrukcją Danusi!

Szczerze mówiąc lepiej ze te duże dobrze widac bo jest na co popatrzec a te małe mniej okazałe to i mniej szkoda widoku, ale po podwiązaniu wszystkie będą widoczne, choc to trochę pracy bedzie.

Ale jak wiadomo - bez pracy nie ma kołaczy. Ja to nawet lubię, że one tak się pokładają, dzięki temu tworzą krzew o wielu piętrach. Tylko nie mogą się na hostach kłaść, bo to nie poduszki przecież! Dlatego je przywiązuję tak na różnych długościach sznurka - jedne całkiem pionowo, innym pozwalam się lekko przewieszać. Tak wydaje mi się bardziej malowniczo niż gdy wszystkie stoją "na baczność".
agata_chrosc... 23:10, 11 lip 2012

ANiu - a gdzie ja tu Florovit znajdę? Jak juz się zadomowią to podsypię je nawozem takim dla roślin rabatowych. Za linki wielkie dzięki. Juz probowałam w Polsce przez internet kupić, ale nie dali rady przesłać (za rozsądną cenę oczywiście, bo za 40 euro za kuriera to nie problemu, no ale to by był najdroższy carex świata. ) A tutaj znalazłam w kilku wysyłkowych, ale to jest zawsze dodatkowy spory koszt za przesłanie więc szukam w swojej okolicy i nie tracę nadziei. Może jeszcze Monika Kwiatholandii mi podrzuci, jak będą w sierpniu w Holandii. No zobaczymy.
Ana 10:07, 12 lip 2012

Agata - to moze i ja jak coś z trawek u siebie znajdę to podwiozę Jeszcze myślimy nad wyjazdem intensywnie To mogę też butlę 5 l florovitu zabrac będzie na przyszły rok
JulkAd 10:49, 12 lip 2012

Ana napisał(a)
Agata - to moze i ja jak coś z trawek u siebie znajdę to podwiozę Jeszcze myślimy nad wyjazdem intensywnie To mogę też butlę 5 l florovitu zabrac będzie na przyszły rok

A jakiego używacie florovitu? Uniwersalnego czy odpowiedniego do określonych roślin? Ja do tej pory eksperymentowałam...do trawy jakieś cuda a tu się dowiaduję, że najlepszy hydrokompleks do roślin "cóś" innego, a tu słyszę florovit - zgłupiałam wręcz
Celina 10:56, 12 lip 2012

agata_chroscicka napisał(a)

A oto i one. Na tych zdjęciach widać też do jakich rozmiarów trawa urosła, której ciągle nie można ściąć bo ciągle pada.Może dziś bo coś nieśmiało słoneczko wylazło

Dobrze wyszło! Ale Ty masz trawnik!! Jaka zieleń! Jaki bujny!!

Co mu dajesz do jedzenia!??
ja mój karmię ale nie chce się pozbierać! Myślę,że to wina orzecha wloskiego!!

Trawnik bardzo się poprawił po zadaniu mu nawozu - takiego niby naturalnego, co to rozkłada kawałki trawy, które zostaną po koszeniu i działa 4 miesiące. Kupuje zawsze nawozy Ecostyle i przyznam, że nie zawiodłam się. Rosną jak głupie. I bukszpany i hortensje i rh i buki i teraz trawa. I faktycznie widać - tam gdzie nie dorzuciłam nawozu, tam trawa taka marnawa. A tam, gdzie doleciał - wielka i zielona. I to mi się podoba! I chyba faktycznie jakieś procesy tam zachodziły po rozrzuceniu bo przez tydzień paskudnie śmierdział ten trawnik. Widać się rozkładało
A co do orzecha włoskiego to faktycznie - coś kiedyś czytałam, że on nie ma dobrego wpływu na trawę. No ale może da się to jakoś przezwyciężyć właśnie dobrym nawozem?

A podpowiedz prosze gdzie i u kogo kupujesz ten nawóz to spróbuję ściągnąc i sypnąc swoim.