Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 21:30, 08 sie 2012

Iza, młoda jesteś, to jeszcze nie wiesz, że irysy kwitną na długo zanim zakwitną róże. Stąd akurat kolor tychże ma znaczenie drugorzędne. Zostają natomiast te długie, ostre liście i właśnie tu zaczyna się dyskusja. Dla mnie to ciekawy kontrast. ALe coraz więcej jest głosów, że to zwykły dysonans! Czyli zapisuję Twój, jakże cenny, głos, przeciw irysom
JulkAd 21:35, 08 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)

A tak wygląda kwiat V-F na tle mozgi

Dziękuję Agatko za zdjęcia hortensji, wsapniale wygląda zrówno na rabatce jak i w bliskim kontakcie mozgi
I mówisz, że ma dość sztywne łodyżki?
Co do różanki z irysami, ja bym chwilowo zostawiła. Różankę dopiero tworzysz i zobaczysz jak to będzie wyglądało w przyszłym sezonie. Jak źle to wtedy przesadzisz, ale to jest moja opcja.
agata_chrosc... 21:40, 08 sie 2012

Tak Julitka - w tym roku to już i tak ruszac irysó nie będę, choćby z tego powodu, że nie mam gdzie przesadzić, a o wywaleniu mowy nie ma! Ale w przyszłym roku po kwitnieniu mogłabym je wsadzić w inne miejsce. ALe ciągle się zastanawiam czy powinnam
A hortensja z mozgą na prawdę fajnie wygląda. A jak się rozrośnie ( a to może być już za miesiąc) to będzie jeszcze fajniej
Konstancja30 21:41, 08 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Iza, młoda jesteś, to jeszcze nie wiesz, że irysy kwitną na długo zanim zakwitną róże. Stąd akurat kolor tychże ma znaczenie drugorzędne. Zostają natomiast te długie, ostre liście i właśnie tu zaczyna się dyskusja. Dla mnie to ciekawy kontrast. ALe coraz więcej jest głosów, że to zwykły dysonans! Czyli zapisuję Twój, jakże cenny, głos, przeciw irysom

idiot jestem nie młoda ))) ale za młodą masz we mnie dozgonnego dłużnika ... sługę i wierną będę jak pies ... )) ... fakt z tym kwitnieniem ... tylko nie fakt z głosem sprzeciwu ... no nie zupełny bo choć nadzieję widziałam w kolorze to pytając o mur raczkiem do liści było właśnie ... czyli zwyczajnie pozostaje mnie zignorować
Ana 21:41, 08 sie 2012

Agatko, będę zołza...ale też irysy dałabym gdzie indziej jednak, nie na różance...tam zwiewne romantyczne trawki, delikatne będą pasować...za tło moga być ostróżki, perovskia, w nogi lawenda - ale ja to tradycjonalistka jestem
agata_chrosc... 21:45, 08 sie 2012

... no nie zupełny bo choć nadzieję widziałam w kolorze to pytając o mur raczkiem do liści było właśnie ...

a możesz tak troszeczkę jaśniej? Żeby taki prosty człowiek jak ja też zrozumiał?
agata_chrosc... 21:47, 08 sie 2012

Ana napisał(a)
Agatko, będę zołza...ale też irysy dałabym gdzie indziej jednak, nie na różance...tam zwiewne romantyczne trawki, delikatne będą pasować...za tło moga być ostróżki, perovskia, w nogi lawenda - ale ja to tradycjonalistka jestem

No taki właśnie głos juz dzisiaj padł. Że ma być zwiewnie! No to notuję sobie głos na NIE!
JulkAd 21:49, 08 sie 2012

Ana napisał(a)

Ja bym poczekała z tymi irysami...co Agata będzie w przyszłym roku robić jak wszystko zaplanuje i wykona w tym
agata_chrosc... 21:51, 08 sie 2012

Ha, ha - bez obawy! Jak wiadomo robota głupiego lubi! A poważnie - tak jak pisałam, ewentualna eksmisja grozi im w przyszłym roku dopiero, po kwitnieniu, co mam nadzieję w ogóle nastąpi!
agniecha973 21:54, 08 sie 2012

To ja oddam głos przeciw kłosówce niestety. Jestem nią trochę rozczarowana. Tak jak ktoś pisał robi się brzydka, zasychają jej liście> Cały czas obcinam wszystko co buja do góry i ma zamiar kwitnąć. To trochę pomaga, ale rewelacji nie ma. Tylko ja mam ją dopiero od wiosny, będę obserwować, ale na pewno nie jest tak śliczna jak na zdjęciach w internecie.