Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 22:15, 08 sie 2012

No właśnie dokładnie taki pomysł mi po głowie zaczął chodzić! Czytasz w moich myslach Julita! Trzeba chyba te najbardziej lewe wywalić (dosadzić się juz ich nie da, bo miejsca tam za mało).
Kasiu - cieszy mnie, że nie skreślasz irysów
agata_chrosc... 22:18, 08 sie 2012

KasiaWB napisał(a)
zgadzam się z JulkAd wszystkie irysy bardziej w prawo i w grupie, nie rozciągać

One juz same zaczynają grupę tworzyć - wypuszczają kolejne odnogi i się zagęszczają. Tam się dosadzić nie da, bo zaraz za irysami rośnie róża rambler. No może z jednego jeszcze by się wcisnęło? ALe zgoda, że te lewe trzeba stąd zabrać. Pełna zgoda
KasiaWB 22:18, 08 sie 2012

Agatko, pisałam, że mam irysów już wiele zarówno tych dużych jak i drobnych - syberyjskich i na bank zawsze u mnie będą są niezwykle malownicze jak kwitną
monteverde 22:18, 08 sie 2012

KasiaWB napisał(a)
popatrzyłam i wtrącę się ) najpierw bym wyciągnęła zza drzewa i drabiny bukszpana bardziej do przodu, może nawet w to miejsce gdzie obecnie masz irysy bo nie będzie go widać jak rabata zarośnie. Może tam od tyłu dasz irysy? ale żeby się wychylały ) ja bardzo lubię irysy i mam ich już sporo i napewno będą u mnie )

Jak róże to koniecznie musi być lawenda (jak dla mnie oczywiście)

a do tego A. mollis )

Szałwia pięknie i dość wysoko rosnie, ale np. w tej chwili ścięłam ją i wygląda nieciekawie ) sugeruję nie sadzić na pierwszym planie ale warto ją mieć

aaaaa, i pod bukszpany - trawki

To tak na gorąco

Kasiu to zobacz szałwię u Ani z zielonego wzgórza
agata_chrosc... 22:19, 08 sie 2012

Ja zawsze o nich marzyłam i koniecznie chcę je zostawić i właśnie blisko domu, żeby sobie na nie często patrzeć
KasiaWB 22:24, 08 sie 2012

Ania - widziałam, i nawet teraz zapytałam Anię z Zielonego Wzgórza co robi, że ta szałwia jest taka niska? bo ja pielęgnuję podobnie a wyrasta wysoka. Może to kwestia odmiany? nie wiem. Tak czy inaczej - szałwia w ogrodzie musi być
monteverde 22:27, 08 sie 2012

GabiK napisał(a)
Agatko, ja w sprawie holcus mollis. Też mi się podobała i właśnie ją wywalam. Nawet jak jej nie dałam kwitnąć to brązowieje od dołu. Nie jest reprezentacyjna na pierwszą linię z bliska.

Wsadź gdzieś między różę stipę, będzie tak zwiewnie.

Zobaczcie jakie fajne znalazłam opracowanie Surowińskiego na temat holcus mollis i innych http://www.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=24266
eliza3 22:31, 08 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Zajrzałam, a tu planowanie rabatek w pełni, więc pozdrawiam i życzę owocnych obrad

No, a porady, pomysły? Tak zajrzec to każdy potrafi

Chętnie bym pomogła, ale ja sama ciągle przesadzam, bo ciągle coś mi się nie podoba. Mogę tylko powiedzieć, że irysy są ładne i bardzo je lubię. Jak rok jest dobry to liście nawet po przekwitnięciu ładnie wyglądają, chociaż u mnie w tym roku wyglądały jak siedem nieszczęść i musiałam je obciąć
Dostały rudych plam Pozdrawiam.
agata_chrosc... 22:33, 08 sie 2012

Czytałam juz kiedyś to opracowanie. Niestety nic nie pisze jak utrzymac kłosówkę w dobrej formie. Ale za to jest tam kilka też fajnych niskich odmian. Będzie w razie czego czym zastapić
agata_chrosc... 22:34, 08 sie 2012

eliza3 napisał(a)

Zajrzałam, a tu planowanie rabatek w pełni, więc pozdrawiam i życzę owocnych obrad

No, a porady, pomysły? Tak zajrzec to każdy potrafi

Chętnie bym pomogła, ale ja sama ciągle przesadzam, bo ciągle coś mi się nie podoba. Mogę tylko powiedzieć, że irysy są ładne i bardzo je lubię. Jak rok jest dobry to liście nawet po przekwitnięciu ładnie wyglądają, chociaż u mnie w tym roku wyglądały jak siedem nieszczęść i musiałam je obciąć
Dostały rudych plam Pozdrawiam.

Eliza - nie przejmuj się! Czasem sobie żartujemy A właśnie moje liście irysowe bardzo ładne i bez plam. Lubię na nie patrzeć