Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 13:03, 08 sie 2012

A teraz specjalnie dla Julity, Marzenki, Gabika i każdego kto będzie chciał zobaczyć - sesja zdjęciowa hortensji Vanille - Fraise. Akurat mój szanowny małżonek zgodził się zrobić to, o co go od dawna męczę. A mianowicie przesadzić mozgę spod (a w zasadzie to już znad!) bukszpana, pod tę hortensję właśnie. Są zatem zdjęcia "przed" i "po" oraz "w trakcie"

Hortensja została posadzona wiosną, ale jesienią była kupiona w doniczce. Tak wyglądała na początku maja (na lewo od trawy paskowanej):

Tak wyglądała przed operacją "mozga" . Oprócz pędów z kwiatami widac kilka, wysokich, na razie bez kwiatów, ale są już zawiązki.

agata_chrosc... 13:15, 08 sie 2012

A teraz proces wsadzania pięknej, ale ekspansywnej trawy o nazwie mozga trzcinowata. Prawie mi zarosła bukszpanową kulę na rabacie różanej i przyszedł czas ją przesadzić.
Tak wyglądała mała kępka po wykopaniu - zwracam uwagę na odrosty na dole zdjęcia!:

Moje dziecko zmuszone do kopania rowów! Trzeba było wykopać dziurę na głębokość ok.60 cm i długości ok.80 cm. (żarty! zanim ktoś wezwie policję zapewniam, że dziurę kopał M, a dziecko domagało się współudziału)

W dziurę został włożony ogranicznik, czyli pas grubego plastiku, który został po sadzeniu ekspansywnych bambusów.

Tak wygląda po wsadzeniu trawy. Do efektu docelowego brakuje dosadzenia hortensji Limelight, która na razie stoi za V-F i ma za mało słońca. Będzie wsadzona obok tak, że mozga będzie z jej przodu. Wyleci stąd też Calamagrostis Avalanche, który teraz stoi za mozgą i pokazuje pióropusz. No i oczywiście mozga rozrośnie się w lewo tak, że zakryje cały przód V-F.

A tak wygląda kwiat V-F na tle mozgi
agata_chrosc... 13:17, 08 sie 2012

monteverde napisał(a)
Agatko jak się czujesz ? pozdrawiam

Aniu, dzięki za troskę. Każdego dnia odrobinę lepiej, ale do normalności daleko niestety. Poranki są najgorsze. Zanim to się rozrusza wszystko, to strach cokolwiek robić. Oj, mam nadzieję, że już niedługo. Pozdrawiam ciepło.
GabiK 13:30, 08 sie 2012

Agatko, już widziałam vanille. Super kompozycja.
agata_chrosc... 14:13, 08 sie 2012

GabiK napisał(a)
Agatko, już widziałam vanille. Super kompozycja.

seliza 14:13, 08 sie 2012

A tak wygląda kwiat V-F na tle mozgi

ślicznie się to skomponowało
agata_chrosc... 14:16, 08 sie 2012

No i taki ma być własnie efekt końcowy Tylko trzeba im dac trochę czasu, ale niewiele bo ta mozga rośnie bardzo szybko.
Sonka 14:36, 08 sie 2012

agata_chroscicka napisał(a)
A teraz specjalnie dla Julity, Marzenki, Gabika i każdego kto będzie chciał zobaczyć - sesja zdjęciowa hortensji Vanille - Fraise. Akurat mój szanowny małżonek zgodził się zrobić to, o co go od dawna męczę. A mianowicie przesadzić mozgę spod (a w zasadzie to już znad!) bukszpana, pod tę hortensję właśnie. Są zatem zdjęcia "przed" i "po" oraz "w trakcie"

Hortensja została posadzona wiosną, ale jesienią była kupiona w doniczce. Tak wyglądała na początku maja (na lewo od trawy paskowanej):

Tak wyglądała przed operacją "mozga" . Oprócz pędów z kwiatami widac kilka, wysokich, na razie bez kwiatów, ale są już zawiązki.

witam, a ja przywiozłam tę mozgę z Holandii , wsadziłam w donicę z obawy przed ekspansją, byłam w Rotterdamie, przywiozłam śliczna żurawkę nn za 1,99 euro, rozsadziłam na 4 rośliny,
Sonka 14:38, 08 sie 2012

V-F są na moim awatarku,
Sonka 14:38, 08 sie 2012

V-F są na moim awatarku,