Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 10:06, 19 gru 2012

Urszulla napisał(a)
Dziękuję Agato....ja się śmieję sama do siebie bo już dzisiaj nie wiem gdzie byłam a gdzie niePozdr.

A dziś już lepiej Ula?
agata_chrosc... 10:07, 19 gru 2012

Ozz napisał(a)

Każdego roku nasza młodzież robi zbiórki zabawek do takich placówek i co roku jest prośba raczej o paczki ze słodyczami, chemią lub po prostu chęć współpracy w określonych godzinach i to nie tylko w okresie Bożego Narodzenia.
O to, to, to, produkty żywieniowe, chemia, podręczniki (zwłaszcza do języków obcych, bo się nie dezaktualizują tak szybko).

Melduję również rozpoczęcie prac wiankowych W tym roku się złamałam i choinkę już ubraliśmy - najciekawiej wyszły podświetlone światełkami plastry cytryny

Ale Ozz, dawaj zdjęcie takiej podświetlonej cytryny! W życiu nie widziałam I czekam z ciekawością na Twoje wianki bo na pewno będą inne niz wszystkie. Ściskam
popcorn 10:09, 19 gru 2012

Agatko jak tam przygotowania do Wigilii? choinka już ubrana?
Też chętnie obejrzę cytrynki na choince, Ozz

pozdrawiam, miłego dnia!
agata_chrosc... 10:12, 19 gru 2012

Karola, choinkę to ja już pokazywałam jakiś czas temu A teraz właśnie idę robić piernik - tym razem nie pierniczki, ale piernik. Przepis dostałam od Weroniki i bardzo jestem ciekawa jak wyjdzie. Poza choinką mam już powieszone trzy wianki, nie licząc tego na drzwiach wejsciwoych oraz girlandę szyszkowo-bombkową I stoją już małe gwiazdy betlejemskie - pokazywałam - takie całkiem białe i wsciekle różowe oraz białe cyklameny. Czekają na swoje 5 minut
popcorn 12:50, 19 gru 2012

Och, gapa ze mnie, muszę zobaczyć jak wygląda polska choinka w Holandii Wianki widziałam Białą gwiazdę też pochwal się jak Ci wyjdzie piernik! Ja się zabieram dzisiaj za pierogi (z kilograma mąki, będzie lepienia!) i pierniczki wg przepisu Gabrieli

pozdrawiam!
agata_chrosc... 13:09, 19 gru 2012

No z tym piernikiem to właśnie nie wiem. Wyglądał dobrze, ale jak sprawdziłam patykiem czy w środku suchy to okazało się, że caly lepki ten patyk. Dałam mu jeszcze 20 minut w piecu,a le więcej już nie mogłam bo zaczął mocno ciemnieć. A patyk dalej lepki. I nie wiem, czy w przypadku piernika to tak może być, czy jednak nic z tego nie będzie bo coś pokręciłam? A sprawdzić można dopiero na Wigilii więc niepewność mnie zje do tego czasu.No i wstyd będzie jak się okaże, ze nie piernik tylko spierniczone
popcorn 13:14, 19 gru 2012

Agatko nie znam się na piernikach, nigdy nie piekłam... ale on taki wilgotnawy powinien chyba być? Takie lubię Przekroiłabym go w połowie i przełożyła powidłami - wtedy by się okazało czy nie ma zakalca w środku

pozdrawiam!
agata_chrosc... 13:21, 19 gru 2012

no z ust mi to Karola wyjęłaś! Tak właśnie zrobię Ale wetknęłam patyk teraz jeszcze raz i tym razem suchy! Jeszcze się okaże, ze za suchy do wszystkiego trzeba minimum talentu i trochę doświadczenia! Do wypieków także. Następnym razem będę już wiedziała, ze nie ma co popadac z zwątpienie W tej sytuacji powidła mogą jeszcze pełnić funkcję nawilgacającą No tylko do polskiego sklepu musze pojechac bo własnych powideł nie mam (na razie),a te tutejsze to ulepek taki, nic z powidłami wspólnego nie mają. Nie jest łatwo!
popcorn 13:27, 19 gru 2012

haha powodzenia! robiłam w ub roku ze śliwek węgierek, część z kakao, parę słoiczków jeszcze mam
pozdrawiam!
agata_chrosc... 13:39, 19 gru 2012

a tu nawet węgierek nie ma. Dasz wiarę, ze oni tu mają takie śliwki, które w ogóle nie mają żadnego smaku? Zero! To są takie bordowe kulki, w środku ciemnożólte. Jeszcze placek z nimi wychodzi ok, ale do jedzenia się nie nadają, jak wszystko co smaku nie ma. Własnie dlatego chcę sobie z Polski drzewko węgierkowe przywieźć