Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

monteverde 19:24, 22 kwi 2012

mam takiego zwykłego z przodu włożyłam kilka patyczków i bardzo się rozrósł jest bardzo ekspansywnyprzycinam jak mogę jeden w tym roku zmarzł, ale widzę,że odbija tu go widać między różami, rozłazi się wszędzie
monteverde 19:26, 22 kwi 2012

widać ,że teraz mu miejsce podrasowało będę czekała na zmianę koloru liści
agata_chrosc... 19:38, 22 kwi 2012

Aniu, pieknie wygląda jako tło dla róży. Kto wie - może podsunęłaś mi właśnie kolejny pomysł. Bo na jesieni chcę posadzić kilka krzaków róż przy tarasie i cały czas wymyślam dla nich towarzystwo. Może ten suchodrzew to fajna kombinacja? Dzięki!
agata_chrosc... 15:24, 23 kwi 2012

No to jeszcze dzisiejsze fotki - na chwilę słońce wyszło to porobiłam.

To niskie, ale na prawdę piękne tulipany. Mają taki głeboki kolor, co nieudolnie usiłowałam złapać. W przyszłym roku będą rosły z bukszpanami.

A to nowe białe. Tamte duże już przekwitają, a te dopiero się pokazują

A tak wygląda ten mały czerwony z bliska. Chyba mój faworyt.

Od frontu zakwitły żółte liliowe. To jest pewna niespodzianka, bo sadziłam różowe. Pomyłki jak widać nie są niczym dziwnym. Nawet w tulipanowym kraju. Ale co tam, te też są fajne.
agata_chrosc... 15:28, 23 kwi 2012

No a teraz mam pytanie. Coś podgryza mi róże. Liście się poskręcały i miejscami uschły. Tak to wygląda:

Czy ktoś może wie co to jest i jak to zwalczać?
Pszczelarnia 15:31, 23 kwi 2012

Agato, wrzuć to do wątku o szkodnikach. To chyba jakieś owady?
Milka 15:35, 23 kwi 2012

A ja dalej podziwiam twoje piękne tulipany
agata_chrosc... 16:16, 23 kwi 2012

Pszczółko, też sądzę, że to owady. Wrzucę do wątku o szkodanikach, ale tych tematycznych wątków to chyba nikt nie czyta bo rzadko się zdarza, żeby jakaś odpowiedź padła. Ale sprobowac można.
Irenko - dzięki. To takie poletko doświadczalne. Posadziłam kilka odmian, które wydały mi się sympatyczne i teraz na żywo obserwuję. Kilka zosatwię, ale kilka na pewno wymienię na inne.
ircia 19:57, 24 kwi 2012

Agatko - przepiękne tulipany i w ogóle cała wiosna u Ciebie
Moje liście róży kilka dni temu wyglądały podobnie po inwazji mszyc. Pryskałam je dwa dni z rzędu (szare mydło). Mszyce zniknęły, a nowe liście, które się rozwijają wyglądają już na zdrowsze. Obejrzyj dokładnie swoje róże - może to też mszyca?
agata_chrosc... 20:53, 24 kwi 2012

Ircia, a wiesz, że znalazłam na nich jakieś pojedyncze mszyce, ale nie sądziłam, że to od nich. W zeszłym roku były mszyce, a jakże, ale większych szkód nie zrobiły. A teraz te liście wyglądają okropnie. Ale jeśli masz rację i to są mszyce, to nie jest najgorzej.