Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

abrakadabra 19:05, 21 kwi 2012

To już w czwartek trawka będzie? Super! Nie mogę się doczekać.
Rób dużo zdjęć "przed" i "po" - uwielbiam takie metamorfozy
I dzięki wielkie za podpowiedź z wierzbą - widzisz ja nawet takich podstaw nie wiem, aż wstyd.
agata_chrosc... 20:22, 21 kwi 2012

Jaki wstyd? Ja tez nie wiedziałam, tylko trafiłam na zdjęcie w jakimś ogrodowym pismie. A zdjęcia porobię, bez obaw. Żeby to już było jak najszybciej! Byle do czwartku.
A tak a propos wierzby - pięknie by wyglądała taka klasyczna płacząca nad Twoim stawem. Jak ja bym kiedyś chciała mieć taki staw z taką płaczącą wierzbą.
abrakadabra 20:48, 21 kwi 2012

Mam już nad stawem klasyczną płączącą - całkiem sporą już i ze 3 mandżurskie. Uwielbiam wierzby - w zimie kolorowe gałązki, a teraz bardzo szybko puściły listki i już jest coraz ładniej
Madzenka 21:08, 21 kwi 2012

Agatko a my byśmy Twój klimat i holenderski domek chciały
Sebek 21:11, 21 kwi 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Hej dziewczyny! Wielkie dzięki za wszystkie informacje. No to zacznę te opryski od nawozu, a potem na miodunkę. A pytanie zadałam w wątku o bukszpanach bo tak mi się najsensowniej wydawało. ALe chyba nie trafiona taktyka.
Zniknęłam bo oczywiście gdzie byłam? Tak jest! W ogrodzie. Podosadzałam bukszpanom towarzystwo, ale pokażę jak juz będzie komplet. Posadziłam też kolejnego bokszpana na kulkę - to właściwie 3 bukszpany w kupie, jak poprzednie. Mam całkiem spory żywopłot sąsiada do przesadzenia. Sukcesywnie przenoszę, ale zaraz zacznę w donicach sadzić bo mi miejsca zabraknie i to już będzie ogród całkiem bukszpanowy.
No i trwają ostatnie prace przygotowawcze przed czwartkowym kładzeniem trawnika. No ile by człowiek nie kopał i nie grabił, to zawsze jakieś kolejne patyki, korzonki, kamyki i inne draństwo się na powierzchnię wydostanie! No, ale kiedś trzeba skończyć.

Ojjj poproszę dużo fotek tych makowców - rozłożonych też
agata_chrosc... 21:19, 21 kwi 2012

Klimat Marzenko ostatnio pod psem niestety. Cały kwiecień w tym roku plucha i zimno. Ale podobno ma się ocieplić i wypogodzić od czwartku (akurat na rolowanie), a w piątek jedziemy do Keukenhof!!! Zdjęcia będą Sebek musowo. Jeszcze się Wam przeje. No juz na prawdę doczekac się nie mogę.
Madzenka 21:24, 21 kwi 2012

Agata tegoroczna zima miła być mroźna i długa. W Polsce była może przeciętna, poza brakiem śniegu, ale w innych częściach Europy to podobno zima stulecia miała być. U Was była taka zimna?

Nie martw sie zdjęć tulipanów made in Holland nigdy dość !!! czekamy niecierpliwe na Twoje"makowce" i tulipany
agata_chrosc... 21:24, 21 kwi 2012

A teraz mam kolejne pytanie. Wpadła mi w oko taka roslinka, która po polsku nazywa się suchodrzew a łacińska nazwa to lonicera nitida. Ma odmiany o jasnozielonych listkach. Czy ktoś coś o niej słyszał, zwłaszcza o tych limonkowych odmianach? Bo przymierzałam się do ilex cerata golden gem pod mojego wielkiego bukszpana, ale dziś byłam w jednym centrum ogrodniczym i tam doniczki z tym ilexem stały w cieniu i on był praktycznie kompletnie ciemnozielony. No to takie coś pod bukszpan to ja nie chcę, a mój akurat zacienia wszystko, co pod nim się znajdzie. Dajcie znać prosze czy coś słyszeliście o tym lonicera nitida.
Madzenka 21:25, 21 kwi 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Klimat Marzenko ostatnio pod psem niestety. Cały kwiecień w tym roku plucha i zimno. Ale podobno ma się ocieplić i wypogodzić od czwartku (akurat na rolowanie), a w piątek jedziemy do Keukenhof!!! Zdjęcia będą Sebek musowo. Jeszcze się Wam przeje. No juz na prawdę doczekac się nie mogę.

A zapomniałam GabiK jedzie do Keukenhof. Może sie umówcie !!!
agata_chrosc... 21:28, 21 kwi 2012

Zima była wyjątkowa, bo przez blisko 2 tygodnie było prawie -20C, co w zasadzie tutaj się nie zdarza. Stąd sporo strat w roślinach. Na przykład do dziś widuję cakowicie brązowe bambusy. Moje tez w wiekszości wymarzły - w każdym razie pędy, a co dalej to zobaczymy.
Już ładuję baterie w aparacie! Szkoda mi, że stary Olympus mi sie popsuł, bo on robił na prawdę super zdjęcia. Ten co mam teraz niby nie jest zły, ale jakoś to już nie to. Ale zrobię co w mojej mocy.