Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

ircia 20:58, 24 kwi 2012

Spryskaj koniecznie! Mszyce żerują na młodych listkach, które dopiero zaczynają sie rozwijać. Dobrze, że zauważyłaś je tak wcześnie
kwiatholandii 04:48, 26 kwi 2012

Piękne masz te tulipany Wsadzałaś sama czy już były w ogrodzie?
abrakadabra 14:26, 26 kwi 2012

Z niecierpliwością czekam na akcję -trawa
To dziś, prawda?
agata_chrosc... 21:53, 26 kwi 2012

Akcja trawa prawie się udała. Niestety urwanie chmury spowodowało, że tylko prawie. Zdaje się, że juz wspominałam, że u mnie zawsze sprawdza się podstawowe prawo Murphiego - jesli cos może sie nie udać, to się nie uda. No i oczywiście akurat dzisiaj rozpętała się taka ulewa, jakiej w tym roku jeszcze nie było i nie tylko nie pozwoliło nam to calkowicie skończyć (choć zostało już na prawdę niewiele), ale także spowodowało, że martwię się o całośc przedsięwzięcia. Cały ogród dosłownie pływał w wodzie. Ta fala powodziowa co prawda dość szybko odpłynęla, ale trawa jest nadal mozno nasiąknięta i nie wiem czy nie trzeba będzie kłaśc nowej trawy od początku. No cóż. Takie życie. Przynajmniej nikt nie będzie mówił, że narzekam bez powodu. Zamieszczam zatem relację, choć przyznam, że daleka jestem od euforii i robię to raczej z kronikarskiego obwiązku niz radości dzielenia się postępami.
A zatem - rolki przyjechały w środę wieczorem i zostały złozone przed domem.

Następnie mój M przewiózł wszystkie 58 rolek na drugą stronę czyli do ogrodu i złożył na fundamencie po starej komórce.

A od rana zabraliśmy się do pracy. Tak wyglądał początek:

A tu moje dziecko na prawie juz skończonym trawniku
abrakadabra 22:02, 26 kwi 2012

Agata, nie martw się na zapas - na pewno wszystko będzie dobrze i trawie nic się nie stanie
Bardzo fajnie wam wyszło.
A te tulipany aż biją po oczach
agata_chrosc... 22:02, 26 kwi 2012

No i wtedy rozpętało się to wodne piekło. Ale po pewnym czasie nawet wyszło słońce i udało mi się zrobić jeszcze kilka zdjęć choć widac, że to jeszcze nie jest skończone dzieło. Po położonej trawie nie dało się już chodzić, bo dosłownie pływała. Całość wygląda tak:

A tu wyszło słońce. Po prawej widac niedokończony fragment

agata_chrosc... 22:06, 26 kwi 2012

no i jeszcze kilka

Kos jakby zdziwiony...

Tulipany tez ucierpiały przez ten deszcz, no i nie dało się zdjąć tych kamieni wokół

I na koniec tulipany, które przetrwały, z kroplami deszczu na płatkach
agata_chrosc... 22:09, 26 kwi 2012

Dzięki za pocieszenie Magda. Pożyjemy, zobaczymy.
abrakadabra 22:13, 26 kwi 2012

Z pewnością wszystko będzie dobrze
Spójrz na to z innej strony - chociaż nie musieliście podlewać trawnika po położeniu

A te tulipany różowe kompletnie mnie oczarowały Wiesz co to?
agata_chrosc... 22:26, 26 kwi 2012

Pojęcia nie mam. Ale jutro jadę do Keukenhof i jeśli będą to spisze nazwę i Ci prześlę. One są faktycznie dość wdzieczne - jak się otwierają w słońcu to mają granatowe środki i wyglądają jak rozgwiazdy. Śmieszne takie.
A podlewac nie należało, to fakt. Chociaż bardzo chciałam zainaugurowac własnoręcznie położony system nawadniania!