Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 22:18, 09 cze 2013

Debra napisał(a)

No tez kantówkami Na dwóch ściankach będziesz musiała mieć aż cztery kantówki, ze wszystkich stron. Na dwóch pozostałych tylko od góry i od dołu, żeby połączyc pionowe deseczki. Boki złaczysz zbijając z kantówka przybitą pioniowo na bokach tamtych ścianek.

Możesz też dla urody skrzynki nabić te górne kantówki na zewnątrz, np. kilka centymetrów poniżej krawędzi. Będą wtedy służyły także jako uchwyt.
Coś takiego

no tak właśnie kombinuję musze sobie to wszystko policzyć , narysować i obliczyć ile sztuk jakich desek potzreba! kolejny projekt na po wakacjach! Ciekawe czy efekt będzie na tyle ok, że odważę się go pokazać?!
Dzięki Debra. Nie ma to jak z doswiadczonym rękodzielnikiem pogadać!
agata_chrosc... 22:20, 09 cze 2013

edyta_borkowska_kuchcik napisał(a)
witam i przepraszam że wtrącę super czosnek ostatnio jestem pod wrażeniem tej roslinki mam narazie dwa i tak sobie podziwiam inne okazy witam i pozdrawiam

Witaj Edta!
Mnie też sie czosnki spodobały,a mam je po raz pierwszy. Ale u mnie większość ogrodu jest po raz pierwszy Jeszcze zaczyna kwitnienie czosnek Krzysztofa i trzy białe Mont Blanc. Ale i te przekwitnięte pięknie wyglądają
pozdarwiam
agata_chrosc... 22:25, 09 cze 2013

JulkAd napisał(a)
No i nadrobiłam zaległości...a tu Adam Słodowy ......
.....ja bym zrobiła tak: zbiła dół na kantówkach robiąc z nich ramkę, ale pamiętając, żeby zostawić miejsce na kantówki narożnikowe, które pójdą w górę, jeżeli dawałabym nóżki, to w tej chwili. Potem dobiłabym te narożnikowe do dolnej ramki... Później przybiłabym pionowe listwy do dolnej poziomej kantówki z jednego boku i od razu usztywniła wewnątrz druga kantówką .... poziomą.....tą górną połączyłabym od razu z tą narożnikową....i kolejno robiłabym każdy bok. Jeżeli to miałaby być duża skrzynia to dałabym kantówki jeszcze w połowie wysokości, ale tylko przy wysokiej donicy. Na końcu pomyślałabym o jakiejś ozdobnej listwie....takiej wykończeniowej, czasami do boazerii takie są, przy górnym i ewentualnie dolnym brzegu.....nie wiem czy dobrze myślę....ale jak będę robić u siebie to tak właśnie zrobię.....pozdwiam Agatko....nie wiem czy pomogłam i czy z mojego myślenia coś zrozumiesz

Julita, ja nie wiedziałam, ze ty taki majsterkowicz jesteś! No bardzo to zmyślne. Musiałam chwilę sobie wyobrazić, ale chyba łapię. Ja poprzednie donice robłam tak, ze najpierw deski poziome przybijałam do bocznych kantówek, a potem do gotowych ścianek czyli pudła bez dna, przybijałam deski tworzące dno. Ale to były donice z desek poziomych a teraz chcę z pionowych więc Twoja koncepcja może być dobra. Musze to sobie na rysunku wykalkulować.
Dzięki
agata_chrosc... 22:25, 09 cze 2013

JulkAd napisał(a)

Debra ja lubię majsterkować, ale wyczynów jeszcze nie umieściłam...

to umieść
agata_chrosc... 22:28, 09 cze 2013

Megi napisał(a)
Agato, przecudne te hosty z Twoich zdjęć, ja bym stamtąd nie wyszła bez porządnych zakupów, Twoje upolowane również śliczne. A jak uda Ci się zbić wymarzoną skrzynkę, to ja poproszę o instrukcje, bo mi by się też taka z pionowych deseczek przydała na taras

ja to już miałam gotową listę więc szybko się sprawiłam, ale i tak jedną podmiankę zrobiłam oraz jedną dodatkową, niezaplanowaną, nabyłam. Ale jak by trafiło na hostowego maniaka to umarł w butach niestety.
A jak skrzynkę zrobię i będzi e do ludzi podobna, to oczywiście pokażę pozdraawiam Megi serdecznie
Debra 22:30, 09 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)

no tak właśnie kombinuję musze sobie to wszystko policzyć , narysować i obliczyć ile sztuk jakich desek potzreba! kolejny projekt na po wakacjach! Ciekawe czy efekt będzie na tyle ok, że odważę się go pokazać?!
Dzięki Debra. Nie ma to jak z doswiadczonym rękodzielnikiem pogadać!

Tak właśnie!
Policzyć, obliczyć, wymierzyć, dopasować... powolutku dojdziesz co i jak....
I to jest to, wielka przyjemność budowania, nawet jesli jest to skrzynka.
agata_chrosc... 22:31, 09 cze 2013

victoriagos napisał(a)
Dopiero przeczytałam - sporo stron
warto było -ślicznie w ogrodzie, zdjecia przepiękne
tulipany - ach co za kolory (umnie zniknely te ciemne, fajne polacznie kolorystyczne)

pozazdościć jescze raz pozazdrościć mozliwości zakupów w takich miejscach

zurawki tez super, o michałku niemyślałam ze mozna tak prowadzic - ciekawe

czuje że będę podpatrywać dalsze zmiany w ogrodzie

Witaj Victoria
Bardzo się ciesze , że wpadłaś i że podobało Ci sie . Faktycznie jest to kraj, w którym zakupy ogrodowe to czysta przyjemność. ALe zdarzało mi się, ze nie mogłam dostać tego, co akurat sobie wymyśliłam i w Polsce musiałam szukać. Ale zazwyczaj potem sie okazywało, ze i tu tez te moje wymarzone są, tylko już po czasie. Zapraszam jak najczęściej
ewalm 22:31, 09 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)

Witaj Edta!
Mnie też sie czosnki spodobały,a mam je po raz pierwszy. Ale u mnie większość ogrodu jest po raz pierwszy Jeszcze zaczyna kwitnienie czosnek Krzysztofa i trzy białe Mont Blanc. Ale i te przekwitnięte pięknie wyglądają
pozdarwiam

O, u mnie też czosnek Krzysztofa zaczyna.
agata_chrosc... 22:32, 09 cze 2013

Moniika napisał(a)
Fajne miejsce , super zakupy ! Hosty wspaniale pozdr M

Moniika, cieszę sie, ze wpadasz i że chwalisz Wybieram sie i ja do Ciebie
agata_chrosc... 22:37, 09 cze 2013

Przetacznik napisał(a)
szkółka warta była pokazania, amfora/ donica z mchem w środku sczególnie spodobała mi się i tajemnicza atmosfera, rzeźba dziewczyny z kolanem też... ciemności nie lubię ale pod linijkę jak już zauważono też nie lubię ; ) Jak Twoje róże?

Myślę, że spodobało by Ci się tam. Coś szczególnego było w tym miejscu. Pewnie Tobie lepiej udałoby sie to coś pokazać
A róże wyglądają pięknie i na prawdę juz nie mogę sie doczekać. Leonardo da Vinci lada dzień sie otworzy. To samo Jalitah i Jaqueline du Pre,a Eden no to jakby sam ze sobą walczył - otwierać czy nie. Ale są i takie, które mają niesamowite ilości pąków, ale nadal całkowicie zielonych i małych. Np. mój rambler oraz Faun czy tez Granny, bo obie te nazwy funkcjonują. Długo by pisać! Oglądam je kilka razy dziennie, znam je wszystkie niemal co do listka! Mam nadzieję, ze wiedzą o tym. Troche je w tym roku rdza dopadła i musiałam opryskać. Mam nadzieję, że pomoże.