Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 09:29, 06 cze 2013

Właśnie widzę Debra, że na wszystkich zdjęciach z POlski róże kwitną i inne kwiatki, które u mnie ciągle w blokach startowych. A zawsze jest odwrotnie. Może faktycznie klimat się zmienia choć ja ciągle mam nadzieję, że to był jednorazowy wybryk
agata_chrosc... 09:32, 06 cze 2013

Dziś oglądałam sobie jak się podlewa. I musiałam to uwiecznić

Gabriela 10:47, 06 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)
NO i zawitało do nas ciepło i słońce i od razu zrobiło się bajkowo. Wychodzić sie z ogrodu nie chce pod żadnym pozorem! Patrzę dookoła i słysze po prostu jak wszystko rośnie
Eden Rose oplatająca mój zardzewiały obelisk, którego kawałekw tle widać

powojnik Mrs Cholmondeley (musze kiedyś sparwdzić kto zacz)

No to mamy te same odmiany w tym samym stadium rozwoju, dogoniłam Holandię. Powojnik ma przepiękny kolor i ogromne kwiaty.
Pani Chomondeley była żoną któregoś z markizów Cholmondeley - rodziny angielskich arystokratów wywodzących się od Sir Roberta Walpole. Tę odmianę powojnika wyhodował C. Nobile w 1873, zatem ta dama mogła być żoną Wiliama lub Georga, odpowiednio 3 i 4 markiza Cholmondeley. Linia tej rodziny istnieje nadal, obecnym 7-mym markizem jest David, rocznik 1960 - kawaler do wzięcia.
Do rodziny należy przepiękna posiadłość w hrabstwie Norfolk , nazywa się Houghton Hall, są w niej przepiękne ogrody. Wkleję ci moje zdjęcie żebyś wiedziała gdzie przechadzała się hrabina, patronka naszego powojnika.

bociek 20:17, 06 cze 2013

Agata, slicznie u Ciebie wszystko rosnie i kwitnie A to zdjecie bardzo mi sie podoba, mowi, tu wszystko rosnie, az iskry ida Fajne jest, niespotykane
monteverde 20:23, 06 cze 2013

A ja podaję link do tegoż powojnika, cobyś wiedziała jak z nim postępować Agatko http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=235&searchc=&Itemid=281&page=9
agata_chrosc... 22:09, 06 cze 2013

Gabriela napisał(a)

No to mamy te same odmiany w tym samym stadium rozwoju, dogoniłam Holandię. Powojnik ma przepiękny kolor i ogromne kwiaty.
Pani Chomondeley była żoną któregoś z markizów Cholmondeley - rodziny angielskich arystokratów wywodzących się od Sir Roberta Walpole. Tę odmianę powojnika wyhodował C. Nobile w 1873, zatem ta dama mogła być żoną Wiliama lub Georga, odpowiednio 3 i 4 markiza Cholmondeley. Linia tej rodziny istnieje nadal, obecnym 7-mym markizem jest David, rocznik 1960 - kawaler do wzięcia.
Do rodziny należy przepiękna posiadłość w hrabstwie Norfolk , nazywa się Houghton Hall, są w niej przepiękne ogrody. Wkleję ci moje zdjęcie żebyś wiedziała gdzie przechadzała się hrabina, patronka naszego powojnika.

Gabrielo, no zatkało mnie po prostu! Alez wiedza! WYnika z umiłowania ogrodów czy też historii? Dziękuję Ci bardzo. I teraz już wiem jakiej proweniencji ten mój powojnik jest pozdrawiam
agata_chrosc... 22:10, 06 cze 2013

bociek napisał(a)

no właśnie - to wygląda jakby iskry leciały. Sama byłam zaskoczona pozdrawiam Boćku
agata_chrosc... 22:12, 06 cze 2013

monteverde napisał(a)
A ja podaję link do tegoż powojnika, cobyś wiedziała jak z nim postępować Agatko http://www.clematis.com.pl/pl/encyklopedia?view=plant&plantid=235&searchc=&Itemid=281&page=9

Aniu, przeczytałam. Bardzo istotne informacje. A wiesz, że ten mój pierwszy kwiat to właśnie półpełny jest? zdziwiło mnie to, bo jak go kupowałam to kwitł i miał pojedyncze duże kwiaty. A tymczasem ja tu patrzę, a on taki jakby rozbudowany! Sama nie wiem która wersja bardziej mi się podoba dzięki za linka
beta 09:08, 07 cze 2013

fajne to zdjęcie...a tak wogólę to pozdrawiam...dawno mnie nie było...ale zaległości nadrobiłam...skrzynia na sałatę booossska...ale czytam, że planujesz jeszcze jedną zrobić...fajna jest...taka inna...listewki sa w pionie a nie w poziomie jak to zwykle bywa...ja bym zaczęła od zbicia podstawy

pozdr
Gabriela 11:10, 07 cze 2013

Gabrielo, no zatkało mnie po prostu! Alez wiedza! WYnika z umiłowania ogrodów czy też historii? Dziękuję Ci bardzo. I teraz już wiem jakiej proweniencji ten mój powojnik jest pozdrawiam

Z umiłowania jednego i drugiego wynika. Akurat byłam w tym ogrodzie i zwiedzałam pałac, a że z każdego miejsca które oglądam przywożę jakiś przewodnik, opisy, książki, to i w Houghton Hall nabyłam całkiem spory albumik o historii pałacu i rodziny. O powojniku tam oczywiście nie piszą, ale można ustalić datę jego hodowli i z tego wywnioskować co i jak. Nadawanie imion damskich odmianom róż, powojników i innych kwiatów jest popularne od wieków.