Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 21:05, 15 cze 2013

maszyny robią wszystko

przycinają w kształt kuli

pikują sadzonki z tacek do pojedynczych doniczek

agata_chrosc... 21:17, 15 cze 2013

podlewają i kontrolują wzrost

transportują z hali do miejsc załadunku

do takich specjalistycznych samochodów

na prawdę warto zdac sobie sprawę, że to jest poważny przemysł, a nie zabawa hobbystów. A wszystko po to, abyśmy mogli cieszyć się najbardziej nawet wymyślnymi roślinami i żeby stać nas było, aby je kupić. czasy barona van Zuylen z zamku De Haar, który kazał przesadzac 50-cio letnie drzewa i było go na to stać, minęły chyba jednak bezpowrotnie.
agata_chrosc... 21:21, 15 cze 2013

jedna z otwartych dziś roślinnych fabryk specjalizuje się w bylinach. Było tam wszystko, co można sobie wymyślić, a skrzynki z sadzonkami na prawdę ciągnęły się po horyzont

były tez piękne widoki

agata_chrosc... 21:25, 15 cze 2013

i na koniec zagadka - co to za roślina?

i jeszcze tu, dopiero co spod maszyny fryzjerskiej

dla ułatwienia - to nie jest to, o czym każdy myśli po pierwszym rzucie oka
Debra 22:05, 15 cze 2013

No jest napisane, że to Ilex
Ostrokrzew, który wygląda jak bukszpan.

Dla mnie ta super produkcja, to trochę jak te fabryki kurczakow. No nie wiem
Towja prezentacja niesamowita, dzieki za to, bo dowiedziałam się czegos niesamowitego, ale sama idea mnie lekko przeraża.

Chyba jednak trochę żal, że można zautomatyzować wszystko...
Ale rozumiem, rynek rządzi....
agata_chrosc... 22:13, 15 cze 2013

Debra napisał(a)
No jest napisane, że to Ilex
Ostrokrzew, który wygląda jak bukszpan.

Dla mnie ta super produkcja, to trochę jak te fabryki kurczakow. No nie wiem
Towja prezentacja niesamowita, dzieki za to, bo dowiedziałam się czegos niesamowitego, ale sama idea mnie lekko przeraża.

Chyba jednak trochę żal, że można zautomatyzować wszystko...
Ale rozumiem, rynek rządzi....

eee szkoda, że napis popsuł zabawę nie zauważyłam!) J a byłam mocno zdziwiona, ze do tego stopnia ostrokrzew można formowac i prawdę mówiąc chwilę trwało zanim dostrzegłam, ze to ilex a nie poczciwy bukszpan!
A ja chyba nie żałuję że można zautomatyzowac wszystko. W końcu to rozum człowieka to wszystko wymyśłił i chwała mu za to. Porównanie zkurczakami bardzo trafione moim zdaniem. 100 lat temu to była potrawa dość ekskluzywna i nie każdego było stać. Dzis to najtańsze jedzenie na świecie. Warto walczyć o humanitarne warunki hodowli, ale warto też pamiętać, ze miliony ludzi mogą jeść kurze mięso właśnei dlatego, ze ich hodowla została az do tego stopnia zautomatyzowana. dokładnie tak samo jest z roślinami, choć oczywiście nei jest to artykuł pierwszej potrzeby. No al e nas bardzo interesuje...
Debra 22:21, 15 cze 2013

Agato, skąd się dzisiaj bierze moda na tzw, 'slow food', wolno hodowane kury, takie grzebiace pazurkami w niezbyt czystym podwórku, takie marchewki z własnego ogrodka, recznie szyte buty, czy ubrania, poszukiwanie starych, ale unikalnych rzeczy?

Bo ta wspaniala automatyzacja prowadzi do unifikacji, każdy ma, każdy moze, wszystko smakuje i wygląda tak samo.

Ja nie wiem, czy to że każdy może jeśc kurczaka o smaku np ryby, bo własnie był karmiony mączką rybna to takie osiągnięcie cywilizacyjne, może czas, kiedy każdy jadł tę kurę raz na jakiś czas, od świeta był bardziej normalny?

Tak jak napisałam, niezwykle ciekawa informacja, a moje przemyslenia, to takie sobie tam....

Debra 23:35, 15 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)
Aż mi szkoda, że nieco więcej osób niż najbliższe grono wypróbowanych znajomych nie zobaczy tego czym chciałam dziś się podzielić. Oprócz ładnych widoczków tym razem spora dawka pouczających obrazków. Tym bardziej ciepło pozdrawiam koleżaneczki Szkoda, że Was tam ze mną nie było

Diana 21:47, 16 cze 2013

Agatko Dziękuję za prezentację ... otworzyłaś mi oczy i lekko zszokowałaś ... Nie zdawałam sobie sprawy, że jest to aż tak zautomatyzowane ...
pozdrawiam
justa35 22:49, 16 cze 2013

były tez piękne widoki

Faktycznioe te widoki cudne (kolory niesamowite)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies