Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 20:23, 14 cze 2013

Przetacznik napisał(a)

Ty przestałaś a ja powiem, że chciałabym jeść paczkę ciastek i wiele innych pysznych kąsków dziennie, robiłabym to z przyjemnością i wcale się temu nie dziwię... Gratuluję silnej woli, fajnie, że się udało. I do zobaczenia we wrześniu : )

Eden rose wyrazista taka i brokułowe liście też mi się podobają - takie mocne i z patyną niebiesko - siwą

ja tez z przyjemnością ale w ostatniej chwili się zorientowałam czym to grozi
Debra 20:27, 14 cze 2013

agata_chroscicka napisał(a)

no tu to juz jednak zupełnie się nie zgodzę! Urodę te liści e maja niewątpliwie plebejską , a do róż to im daleka droga Ale fakt, ze od celofanu ładniejsze

Ależ ich plebejskość jest właśnie taka urodziwa !
Ja wiem, że tu się za nic ze mną nie zgodzisz, ale ja uważam róże za zbyt piękne, są tak bogate...

Mnie jakoś uwodzi taka prostota, mam zdecydowanie więcej różnych krzaków, niz kwiatów.

Oczywiscie gratuluję róż.

agata_chrosc... 21:02, 14 cze 2013

A dziś byłam ze szkolną wycieczką w najprawdziwszym zamku tuż pod Utrechtem. Zamek nazywa się de Haar. Nadal nalezy do tej samej rodziny co przez ostatnie kilka wieków, ale państwo finansuje remonty i dzięki temu zamek można zwiedzać, a rodzina ma prawo tam mieszkać i party wydawać przez okrągły miesiąc w roku. Wokół zamku jest park. Część najblizej zamku to ogród różany, barokowe partery bukszpanowe i cisowe obeliski ustawione symetrycznie. Natomiast nieco dalej zaczyna sie angielski park krajobrazowy. Ogrody powstały pod koniec XIX wieku, a drzewa do parku były sadzone juz takie ok.50-cio letnie, bo baron nie życzył sobie czekać aż sie rozrosną No to kilka fotek:

wycieczka wkracza przez średniowieczną bramę

most wisi nad najprawdziwszą fosą

a tak wygląda on sam w otoczeniu ogrodów formalnych

agata_chrosc... 21:07, 14 cze 2013

to wielkei zielone to cis

fragment parku z bukami

dama dworu

tajemnicze aleje

agata_chrosc... 21:09, 14 cze 2013

brzydkie kaczątka

cisowa aleja

róże zamkowe
Urszulla 21:09, 14 cze 2013

Róże wspaniałe u Ciebie,
a wycieczka znakomita
to ode mnie na 600
Kondzio 21:15, 14 cze 2013

Ślicznie
agata_chrosc... 21:15, 14 cze 2013

część krajobrazowa

agata_chrosc... 21:33, 14 cze 2013

Debra napisał(a)

Ależ ich plebejskość jest właśnie taka urodziwa !
Ja wiem, że tu się za nic ze mną nie zgodzisz, ale ja uważam róże za zbyt piękne, są tak bogate...

Mnie jakoś uwodzi taka prostota, mam zdecydowanie więcej różnych krzaków, niz kwiatów.

Oczywiscie gratuluję róż.

a ja uważam, ze właśnie uroda róż jest z gatunku tych prostych. Mam na przykład zastzreżenia do urody różaneczników - właśnie za bogate, za wylewne,za duzo wszystkiego. A róże to w sumie proste płatki, złożone w cos absolutnie urzekającego. Nie lubię róż wielokolorowych ( z wyjątkiem Eden Rose, ale u niej kolory przenikają sie w tak subtelny sposób, ze trudno jej coś zarzucić) bo właśnie tracą tę prostotę na rzecz jakiegoś udziwnienia. uwielbiam róże pojedyncze i mam cztery krzaki. Specjalnie dla Ciebie Dainty Bess, a jak sie rozwinie Jaqueline du Pre to też Ci pokażę, ale jeszce nie mam zdjecia bo ona u mnie dopiero pierwszy raz zakwitnie

agata_chrosc... 21:33, 14 cze 2013

Urszulla napisał(a)
Róże wspaniałe u Ciebie,
a wycieczka znakomita
to ode mnie na 600

dzięki Ula, piękna róża