Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 21:34, 14 cze 2013

Kondzio napisał(a)
Ślicznie

witaj Kondzio
Debra 21:47, 14 cze 2013

Wycieczka taka odświeżająca, te widoki to odpoczynek i ukojenie, szczególnie mostek, część krajobrazowa...
A ta róża 'Delikatna' lub 'Wyjatkowa' Dainty Rose to coś dla mnie!
Śliczna
agata_chrosc... 21:55, 14 cze 2013

wycieczka udana choć odpoczynkiem bym jej nie nazwała Jednak gromada 4-ero i 5-cio latków daje w kość! Dobrze, że to były zdyscyplinowane holenderskie 5-cio latki, bo z polskimi to by chyba jednak było nieco inaczej
a róża wspaniała, kwitnie nieprzerwanie niemal. Teraz mam dwie takie
popcorn 22:35, 14 cze 2013

pięknie! super zdjęcia i wycieczka! Dama dworu cudna
Najlepszego na 600tkę!
Enya73 11:26, 15 cze 2013

Agatko, cudowne miejsce Następnym razem podarujemy sobie ten Amsterdam i pojedziemy do tego zamku. Uwielbiamy zwiedzać takie miejsca. Może jesienią wpadniemy na weekend
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedzinki i wsparcie brzozowe u mnie

I gratki na 600 stron

Ten obrazek będzie zawsze mi się kojarzył z wycieczką do krainy wiatraków Niesamowicie proste i jakie piękne

Milka 11:28, 15 cze 2013

Piękna wycieczka i miejsce
agata_chrosc... 20:13, 15 cze 2013

popcarol napisał(a)
pięknie! super zdjęcia i wycieczka! Dama dworu cudna
Najlepszego na 600tkę!

Karola pozdrawiam
agata_chrosc... 20:15, 15 cze 2013

Enya73 napisał(a)
Agatko, cudowne miejsce Następnym razem podarujemy sobie ten Amsterdam i pojedziemy do tego zamku. Uwielbiamy zwiedzać takie miejsca. Może jesienią wpadniemy na weekend
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedzinki i wsparcie brzozowe u mnie

I gratki na 600 stron

Ten obrazek będzie zawsze mi się kojarzył z wycieczką do krainy wiatraków Niesamowicie proste i jakie piękne

Anita, ja też bym doradzała miejsca poza Amsterdamem Mam nadzieję , ze spotkamy się jesienią Jets jeszce sporo miejsc, które warto zobaczyć ściskam
agata_chrosc... 20:16, 15 cze 2013

irena_milek napisał(a)
Piękna wycieczka i miejsce

agata_chrosc... 21:03, 15 cze 2013

Aż mi szkoda, że nieco więcej osób niż najbliższe grono wypróbowanych znajomych nie zobaczy tego czym chciałam dziś się podzielić. Oprócz ładnych widoczków tym razem spora dawka pouczających obrazków. Tym bardziej ciepło pozdrawiam koleżaneczki Szkoda, że Was tam ze mną nie było
A była to niemal całodniowa wycieczka podczas dnia otwartego szkółek hodowlanych w Boskoop - miejscowości znanej na całym świcie jako centrum hodowli roslin, miejsca powstawania nowych odmian, dorocznych targów szkółkarskich z cenionymi na świecie nagrodami dla największych osiągnięć hodowlanych. Na co dzień w Boskoop mozna odwidzić kilka szkółek nastawionych na spzredaż klientom indywidualnym,. Ale 99% Boskoop to wielkie firmy szkółkarskie nastawione an spzredaż hurtową na całym świecie. I te właśnie wielkie firmy otworzyły się dziś dla zwykłych ludzi. Niesamowite byłoto zobaczyć. ogrodnictwo XXI wieku

Wrażenie robi już sama skala , jaką operują te firmy. Polska nazwa szkółka jakos zupełnie do nich nie pasuje. To sa fabryki roślin, gdzie niemal wszystko odbywa sie w sposób zmechanizowany - od sadzenia, przez, kontrolę wilgotności, przycinanie i transport. Czasem gdzieś czytam, że to dziwne, ze na przykład cisowe kule na pniu w Holandii sa tańsze niz w Polsce. Teraz najłatwiej się przekonac dlaczego tak sie dzieje. Organizacja i mechanizacja sprawiają, że cena hurtowa wyprodukowanych tam roślin jest bardzo niska. Ja wiem, nie ma to jak romantyzm osobistego doglądania każdej roślinki, glaskania, pzremawiania. Ale gdyby każdy klon palmowy nadal był w ten sposób hodowany to jego cena byłaby zaporowa. a tak, dorodne drzewko do kupienia za 5 euro - czego dowodem jest zakupiony przeze mnie ( z przeznaczeniem na prezent bo ja już nei mam gdzie wsadzić) klonik pienie przebarwiający sie na jesieni. A zatem do rzeczy

takie niewielkie poletko klonów palmowych

ciągnące się po horyzont ostrokrzewy

w takich halach produkuje się rośliny doniczkowe, stanowiące absolutną podstawę produkcji