Aż mi szkoda, że nieco więcej osób niż najbliższe grono wypróbowanych znajomych nie zobaczy tego czym chciałam dziś się podzielić. Oprócz ładnych widoczków tym razem spora dawka pouczających obrazków. Tym bardziej ciepło pozdrawiam koleżaneczki

Szkoda, że Was tam ze mną nie było

A była to niemal całodniowa wycieczka podczas dnia otwartego szkółek hodowlanych w Boskoop - miejscowości znanej na całym świcie jako centrum hodowli roslin, miejsca powstawania nowych odmian, dorocznych targów szkółkarskich z cenionymi na świecie nagrodami dla największych osiągnięć hodowlanych. Na co dzień w Boskoop mozna odwidzić kilka szkółek nastawionych na spzredaż klientom indywidualnym,. Ale 99% Boskoop to wielkie firmy szkółkarskie nastawione an spzredaż hurtową na całym świecie. I te właśnie wielkie firmy otworzyły się dziś dla zwykłych ludzi. Niesamowite byłoto zobaczyć. ogrodnictwo XXI wieku
Wrażenie robi już sama skala , jaką operują te firmy. Polska nazwa szkółka jakos zupełnie do nich nie pasuje. To sa fabryki roślin, gdzie niemal wszystko odbywa sie w sposób zmechanizowany - od sadzenia, przez, kontrolę wilgotności, przycinanie i transport. Czasem gdzieś czytam, że to dziwne, ze na przykład cisowe kule na pniu w Holandii sa tańsze niz w Polsce. Teraz najłatwiej się przekonac dlaczego tak sie dzieje. Organizacja i mechanizacja sprawiają, że cena hurtowa wyprodukowanych tam roślin jest bardzo niska. Ja wiem, nie ma to jak romantyzm osobistego doglądania każdej roślinki, glaskania, pzremawiania. Ale gdyby każdy klon palmowy nadal był w ten sposób hodowany to jego cena byłaby zaporowa. a tak, dorodne drzewko do kupienia za 5 euro - czego dowodem jest zakupiony przeze mnie ( z przeznaczeniem na prezent bo ja już nei mam gdzie wsadzić) klonik pienie przebarwiający sie na jesieni. A zatem do rzeczy

takie niewielkie poletko klonów palmowych
ciągnące się po horyzont ostrokrzewy
w takich halach produkuje się rośliny doniczkowe, stanowiące absolutną podstawę produkcji