Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 11:05, 24 maj 2012

GabiK napisał(a)
Agatko trzymam kciuki za cięcie.

Z tym "każdy inaczej" to masz rację i nie. Domy rzeczywiście każdy stawia inne, w różną stronę, ale jednak bardzo podobne i w kolorystyce też.
A w środku to już każdy ma prawie tak samo. Pokaż mi kogoś w Polsce, kto sobie nie zrobił beżowej łazienki. I ściany trzeba koniecznie mieć beżowe i skórzane jasne kanapy.

A w ogródkach nie mam zbytniego powrównania. Na razie jedni sąsiedzi się złamali i coś sadzą. Tak nie po ogrodowiskowemu - pojedyncze drzewka w trawie.

I to też prawda. Ale te różnice w podejściu najlepiej widac z lotu ptaka. Jeśli będziesz kiedyś "za dnia" leciała samolotem do Holandii, to na pewno zaobserwujesz następujące zjawisko: w Polsce plątanina dróg, bezładnie porozrzucane domy, poletka pocięte w najróżniejsze figury geometryczne. Oprócz estetycznych ma to też następstwa ekonomiczne - np. droga pomiędzy tymi porozrzucanymi domami wije się niemiłosiernie i ma długość cztery razy większą niż mogłaby mieć. A tymczasem w Holandii prosta droga biegnie sobie pomiędzy równo poustawianymi domkami. Polska częśc z wysoka wygląda może bardziej malowniczo, ale na dole ... no sama widziałaś.
A gorąco to jest! Teraz dla odmiany żar się z nieba leje!
Milka 16:43, 24 maj 2012

Kulka od sąsiada, ale strzyżona przez ciebie wygląda moim zdaniem świetnie
agata_chrosc... 17:26, 24 maj 2012

Dzięki Irenko!
EPODLAS 22:28, 25 maj 2012

Agato, byłam raz w Holandii, nawet już nie pamiętam nazwy miasta. Bardzo mi się podobało. Przez środek miasta płynęła rzeka, było wszędzie czyściututko. Najbardziej zdziwiło mnie, że w domkach w oknach nie było firanek, a na parapecie całe wystawy - kwiatów, porcelany, jakieś rzeźby , wszystko gustownie poukładane. Co kraj to obyczaj.
agata_chrosc... 23:11, 25 maj 2012

No to tak jakbyś całą Holandię widziała No, może przesada, ale okna bez firanek, rzeki, a częściej kanały, a nad nimi czyste domy to raczej norma.
kwiatholandii 06:12, 26 maj 2012

A my dopiero w sierpniu najwcześniej jedziemy w Wasze strony Tęsknimy ogromnie.
agata_chrosc... 19:54, 26 maj 2012

No to jest spora szansa, że się miniemy. Bo my akurat w sierpniu wybieramy się do Polski. ALe może akurat w innym terminie.
Madzenka 21:02, 26 maj 2012

agata_chroscicka napisał(a)

Agatko trzymam kciuki za cięcie.

Z tym "każdy inaczej" to masz rację i nie. Domy rzeczywiście każdy stawia inne, w różną stronę, ale jednak bardzo podobne i w kolorystyce też.
A w środku to już każdy ma prawie tak samo. Pokaż mi kogoś w Polsce, kto sobie nie zrobił beżowej łazienki. I ściany trzeba koniecznie mieć beżowe i skórzane jasne kanapy.

A w ogródkach nie mam zbytniego powrównania. Na razie jedni sąsiedzi się złamali i coś sadzą. Tak nie po ogrodowiskowemu - pojedyncze drzewka w trawie.

I to też prawda. Ale te różnice w podejściu najlepiej widac z lotu ptaka. Jeśli będziesz kiedyś "za dnia" leciała samolotem do Holandii, to na pewno zaobserwujesz następujące zjawisko: w Polsce plątanina dróg, bezładnie porozrzucane domy, poletka pocięte w najróżniejsze figury geometryczne. Oprócz estetycznych ma to też następstwa ekonomiczne - np. droga pomiędzy tymi porozrzucanymi domami wije się niemiłosiernie i ma długość cztery razy większą niż mogłaby mieć. A tymczasem w Holandii prosta droga biegnie sobie pomiędzy równo poustawianymi domkami. Polska częśc z wysoka wygląda może bardziej malowniczo, ale na dole ... no sama widziałaś.
A gorąco to jest! Teraz dla odmiany żar się z nieba leje!

Nie mam beźowej łazienki - szarości w dwóch kolorach i czerwona szklana ściana
Ale nasze dzieci nie są już obarczone jakimikolwiek kompleksami socjalistycznymi, chcą i mogą być oryginalne, nie mają urazu do czynów społecznych, wspólnych działań I całe szczęście bo Polska jest już krajem, w którym coraz częściej buduje się już proste a nie pokrętne drogi
agata_chrosc... 23:27, 26 maj 2012

Marzena, Ty to jednak jestes optymistka!
Juzia 21:47, 27 maj 2012

Zaznaczam do powiadomienia....bo mi wcięło