Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 17:17, 10 cze 2012

Sebek napisał(a)
Ale super kule - a te hosty powalające są !!!

Znowu niezłe miejsce dla Ciebie
agata_chrosc... 17:20, 10 cze 2012

recento napisał(a)
Dzieki Agato za oferte pomocy,ale na ten rok zakończyłem własciwie hostowe zakupy,po pierwsze z uwagi na bardzo ograniczna ilosc miejsca/dzisiaj zanalazłem jeszcze miejsce na parę host,a cały czas zastanawiam sie na likwidacja oczka wodnego.Po drugie nie lubie sadzic host w lecie, wyzsze temeratury ,logistyka/w tym roku np. Marco wysyła przez inna firme , tak ,ze juz ida do Polski nie jak w latach poprzednich 3 dni tylko ponad 7,a po trzecie w tym tygodniu mam jeszcze dostac pare host od Fransena/jednak się przemogłem, dołaczyłem sie do zamówienia ,które składali znajomi/.Hosty ,które reklamowalem u Fransena dostałem , były juz lepszej jakosci.
A ta "brązowa żurawka" w rzeczywistosci wyglada jeszcze ladniej/ma taki aksamitny nalot/ niestety nie zapisałem nazwy.,ale jak będe w tej szkółce musze sie z ciekawosci dowiedzieć.
Pozdrawiam!

W każdym razie gdybyś potrzebował, w tym czy w przyszłym roku, to chętnie pomogę. Dobrze, że Marco wywiązał się ze zobowiązania. Oby zdrowo rosły.
A jak już będziesz znał nazwę tej żurawki to daj znać. Ja poluję na sugar plum, bez skutku. Ale u JvdT kupiłam m.in. Guardian Angel i muszę powiedzieć, że w zasadzie idealnie pasuje do mojego założenia. Chciałam fioletową ze srebrnym nalotem i taki ten anioł jest! Bardzo ładnie się prezentuje.
Pozdrowienia
agata_chrosc... 17:21, 10 cze 2012

Marzena2007 napisał(a)
Agata bukszpany rewelacja a w ogrodzie chyba jeszcze lepiej wyglądają!!!!
Hosty niesamowite, nie przypuszczałam że jest tyle odmian!!! Mi sie już wszystkie pomieszaly...

Marzenko, odmian jest znacznie więcej! Ponad 1000. I gdyby tak chcieć mieć je wszystkie...lepiej nie.
agata_chrosc... 17:25, 10 cze 2012

monteverde napisał(a)
Agatko ale sobie pooglądałam stronki a relacja super pokazywałaś rarytasiki mnie się bardzo podoba Beet Salad ale u nas nie do dostania

Aniu, u Fransenów ta Twoja ulubienica coś chyba 22 euro kosztuje. Nieźle sobie wybrałaś Ja mogę Ci podesłać, ale to strasznie drogo za jedną hostę wyjdzie, jak się doliczy koszty przesyłki. Może skontaktuj się z recento - on ciągle coś zamawia (chociaż wspominał, że w tym roku już skończył zakupy) , bo najlepiej dołączyć się do większego zamówienia, wtedy koszty transportu prawie odpadają. I masz swoją wymarzoną hostę!
recento 17:29, 10 cze 2012

Odmian host jest ponad 7000 , a obecnie na rynku europejskim jest dostepnych około1500 odmian/Ostatnio w bardzo szybkim tempie rozwija sie równiż rynek zurawek...
agata_chrosc... 18:24, 10 cze 2012

O! Widzisz! To jakaś gigantyczna liczba! Ale tak z ręką na sercu to Twoim zdaniem one faktycznie wszystkie różnią się między sobą? Aż 7000 różnych host?
recento 19:25, 10 cze 2012

Nie , chociaz wchodzace ostatnino rynek tetraploidy sa bardzo ciekawe np. Justine,Ben Vernoj,,Hands up i łatwo rozpoznawalne,czy tez seria"myszek'.Dużo host tylko na poczatku sezonu ma charakterystczne wybarwienia np. War Paint a pozniej mozna ja łatwo pomylic z innymi.Częsc odmian host tzw/streaked/ czyli pstrokate czesto sa odmianami niestabilnymi,czyli po pewnym czasie zatracaja swoje cechy.Czesto jest tak ,ze ogladajac w katologu mówisz sobie o ta mi sie podoba nie mam takiej , a pózniej gdy już sa w ogrodzie czasami trudno zauważyc róznicę. miedzy niektórymi odmianami.
agata_chrosc... 20:09, 10 cze 2012

No właśnie. ALe biznes jest biznes! Na nowości zawsze się znajdą chętni, nawet jeśli te nowości takie tylko trochę inne.
A chciałam Cię jeszcze zapytać o myszki. One zawsze takie drogie są - czy to dlatego, że patenty są drogie, czy one wolno rosną i jest ich mniej na rynku? Przyznam, że bardzo chętnie chociaż jedną bym miała, ale mało o nich wiem.
recento 22:25, 10 cze 2012

Jeśli chodzi o myszki to patenty maja Cat and mouse,Desert Mouse,Frosted Mouse Ears,Holy Mouse ears,Lucky mouse.Tak ,ze musisz zaczac od Blue Mouse Ears, bardzo ładna i rosnie bezproblemowo, w naszej miejscowej szkólce mozna dostać ładna za 15,zł.I podobnie jak z wszystkimi odmianami cena spada/jak ktos chce mieć wczesniej to trzeba płacić../Jedynie odmiana ,której fotke zamiesciłas Stich in Time, trzyma sie mocno od paru lat.Ja myszki uprawiam w donicach,bo w małym ogrodzie jak mój to by śie zgubiły,a w miare jak inne rosliny sie rozrastaja w trakcie lata, to mam mozliwosc przenoszenia na rózne miejsca.
agata_chrosc... 08:14, 11 cze 2012

Ja właśnie też myślałam o donicach bo zacienione miejsca są już w zasadzie zapełnione i miejscówek brak. Obie te myszy piękne, a mnie najbardziej podoba się ta pierwsza - w dwóch odcieniach zieleni. Na prawdę piękna. Co to za odmiana? Sorry za pytanie, ale ja ciągle bardzo początkująca jestem ogrodowo w ogóle, a hostowo w szczególności. Tutaj w obydwu hodowlach myszki były tak od 11 euro w górę i to na prawdę niewielkie krzaczki. Ale na pewno sobie jedną zafunduję! Na początek