Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

recento 21:42, 11 cze 2012

Pierwsza to Frosted Mouse Ears, druga Snow Mouse
Myszki maja bardzo fajne grube miesiste liscie.Ale jest tez dużo innych minaturek ,których ceny zaczynaj a sie juz od 4 euro., a czesto znacznie szybciej sie rozrastaja./Wiesz akurat nazw myszek to tez dokładnie nie pamietam,dlatego mam przy nich labelki i jak mnie spytałaś ,która jest która to musiałym isc zobaczyc..
.
a jak te przypadły Tobie do gustu...?
GabiK 22:22, 11 cze 2012

Recento, przepraszam za marudzenie, ale ponieważ to moja działka zawodowa to nie mogę się powstrzymać.
Na rośliny nie ma patentów. To są prawa ochrony roślin (Plant Breeder's Rights) i jeśli się udowodni korzyści handlowe i ciągłość produkcji można przedłużać praktycznie w nieskończoność, tak jak znaki towarowe.
agata_chrosc... 07:46, 12 cze 2012

Recento - wszystkie są piękne! Chociaż u myszek właśnie to lubię, że mają takie sztywne liście , no i ten charakterystyczny kształt. Na pewno coś takiego wsadzę do donicy!
Gabik - wydaje mi się, że Recento właśnie o to chodziło tylko użył popularnego określenia "patent", bo pewnie nie jest specjalistą w tej dziedzinie, tak jak Ty. No i patent to każdy rozumie, a prawa ochrony roślin to jeszcze z Ligą Ochrony Przyrody może się pomylić. ALe ja Cię rozumiem, ja też nigdy nie wytrzymuję jak ktoś coś myli z mojej dziedziny.
recento 07:47, 12 cze 2012

Ok. moze słowo patent jest uproszczeniem ,ale czesc odmian jest oznaczona jako
PPAF- Plant Patent Applied For oraz
PP - Plant Patent granted i stad słowo" patent"
Natomiast pozostałe oznaczenia to rzeczywiscie przetłumaczymy jako prawa ochrony tzn
ECBR-European Community Plant Breeder"s Right granted
EBRAF-European Community Plant Breeder's Right's Applied For

agata_chrosc... 08:08, 12 cze 2012

O! I nie tak łatwo znawcę zagiąć! Przy okazji i ja się czegoś nowego dowiem
AniaDS 12:23, 12 cze 2012

Z ciekawością to czytam .
Agatko, ciekawa jestem Twojej różanej rabatki, będę obserwowac .
agata_chrosc... 12:58, 12 cze 2012

Aniu, a ja mogę tylko się bardzo cieszyć, że mogę u siebie gościć prawdziwych ekspertów w swoich dziedzinach! A w sprawie rabatki różanej to jeszcze będę Cię zanudzać wielokrotnie bo to jedno z ambitniejszych zadań w moim ogrodzie. Miejsce prawie gotowe, tylko róże muszę zamówić bo jednak część z nich to dopiero jesienią będzie dostępne. Ale kilka pewnie kupię od razu w pojemnikach bo nie wytrzymam! Na prawdę bardzo się cieszę, że mogę Cię pytać o radę. Pozdrawiam gorąco.
AniaDS 16:18, 12 cze 2012

Jest mi bardzo miło
Milka 16:27, 12 cze 2012

oj, mam nowe pragnienia po obejrzeniu tych host; dwie koniecznie chcę kupić już sprawdzałam w necie i nie ma;
Great Escape i twoją Janet!
tylko gdzie?
agata_chrosc... 17:34, 12 cze 2012

Aniu, ja wiem, że prawdziwi znawcy chętnie się swoją wiedzą dzielą z żółtodziobami. To ja będę bardzo korzystać
Irenko - ja zawsze powtarzam, że wszystko co jest dostępne w Holandii mogę wysłać. To tylko kwestia kosztów. W sprawie host to sprawa jest od dawna rozeznana przez maniakalnych wielbicieli tych roślin. Na ogrodowisku ja znam Recento i Goniak. I Ci maniacy co jakiś czas się skrzykują i robią jedno zamówienie do szkółek w Holandii i wtedy mają przesyłkę za darmo. Ale jeśli koszty nie grają roli to ja z wielką przyjemnością mogę dla Ciebie zamówić i następnie przesłać do Polski. Albo możesz zamówić bezpośrednio w szkółce (mogę pomóc jeśli będzie trzeba) i oni prześlą bez problemu. Także jest co najmniej kilka możliwości U Ciebie zawsze taki ruch, że możesz ogłosić, że zbierasz ekipę na hosty i może będą też inni chętni. To też jest opcja. Dla chcącego nic trudnego, jak mawiano w czasach mojej młodości