Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Holandii

Ogród w Holandii

agata_chrosc... 16:12, 13 cze 2012

A teraz najwazniejsza w tej chwili rabata - różana. Na razie in spe, chociaż jedna róża - rambler już tam rośnie i ma się po drabinie wspinać. Duży bukszpan z lewej pójdzie bardziej pod płot, ale dopiero gdy płot stanie czyli na jesieni. Od małego bukszpanu w prawo posadzone są białe firletki, w lewo od niego na razie jedna phalaris picta, ale ze 2 jeszcze dosadzę. A potem w prawo pójdzie 20 sztuk holcus mollis. Drugi pas będzie zrobiony z żurawek - właśnie tych Black Beauty i jakichś jasnych chyba Caramel. I reszta dla róż. Na liście są na razie Eden Rose, Sharifa Asma, Aphrodite, polecane przez AnięDS Granny i Heritage. I teraz pytanie jak to rozsądnie umieścić. Jeśli ktoś chciałby pomóc i zabawić się w projektanta to ja będę bardzo wdzięczna.
Milka 16:24, 13 cze 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Teraz to wszyscy oglądają co się u Gabika dzieje. I wcale się nie dziwię, bo wielka przemiana tam nastepuje! A ja tymczasem małymi kroczkami do przodu...
Dzięki linkowi u Gabika i poradom specjalisty od żurawek - Igora, zrobiłam pierwsze w życiu sadzonki. Zakupiłam dużą żurawkę Black Beauty i oddzieliłam małe odrosty. Powstało 7 sadzonek, na prawdę niewiele mniejszych niż te sprzedawane po 4 euro. Tylko pytanie czy zaczną rosnąć?
Oto dumna mama z przychówkiem:

to naprawdę musiała być duża, jak tyle sadzonek!
agata_chrosc... 17:38, 13 cze 2012

No spora. Ta z tyłu w dużej czarnej donicy z zieloną naklejką to ona. Jeszcze można by kilka pooddzielać, ale już wolałam przystopować na ten pierwszy raz
Milka 17:41, 13 cze 2012

To dziel, szybciej urosną i szybciej stworzysz, co planujesz!
zakupiłam hosty, w tym Janet i Orange Marmelade, ale w Polsce do piątku będą, troche poszalałam, a wszystko przez ciebie, ha, ha
agata_chrosc... 18:11, 13 cze 2012

A, no to super! Czyli jednak się znalazły Piękne są. Tę Orange Marmelade ja tez musze kupić, ale nie wszystko na raz. Na razie ta rabata różana musi powstać.
Madzenka 18:26, 13 cze 2012

Taki zakątek mi się zrobił z nowym bukszpanem w tle

A to nowa żurawka Guardian Angel na tle trzmieliny japońskiej Marieke. Czeka na towarzystwo jej podobnych żurawek), które niebawem (mam nadzieję) przyjadą.]

Agata pięknię!!!
Czy ja dobrze widzę takie dorodne bambusy???
Diana 18:29, 13 cze 2012

Taki zakątek mi się zrobił z nowym bukszpanem w tle

zakątek śliczny
agata_chrosc... 18:40, 13 cze 2012

Dziewczyny, dzięki. Marzena, no niestety, to nie jest bambus (jak rozumiem chodzi Ci o to, co zwiesza się nad bukszpanem). To jest rodzaj irgi. Powinna teraz kwitnąć na biało, a jesienią ma fantastyczne czerwone owoce. ALe ta moja jakoś nie kwitnie. I nie wiem dlaczego. Ale pokrój ma fajny więc sobie jest.
TheMagda 19:32, 13 cze 2012

Agatko ja też w ubiegłym tygodniu dzieliłam żurawki. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie
Zakątek z bukszpanem w tle- przeuroczy
agata_chrosc... 19:41, 13 cze 2012

No to mamy wspólny obiekt do obserwacji. Ja muszę jeszcze Caramel dokupić - też taką wielką i podzielić. I będę miała wtedy komplet.