Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mój ogród w cieniu drzew

Mój ogród w cieniu drzew

Aneta1309 08:58, 09 mar 2014

Widzę że rabata się już wyklarowała, pięknie będzie. Masz dużo drzew na działce zdaję sobie sprawę że grabienie liści może być uciążliwe ale jak ja patrzę na swoją patelnię to Ci szczerze zazdraszczam. Zakupy buksikowe ostatnio bardzo popularne na forum śliczne są.
beta 13:46, 09 mar 2014

dawno mnie nie było...piękne zakupy...widzę, że do tematu rabaty powróciłaś?...będę podglądać

pozdrawiam
Netka 17:41, 09 mar 2014

Aniu no właśnie tak sobie myślę, czy takie trzmieliny na pniu by wogóle pasowały do takiego parkowego ogrodu ... Faktycznie podoba mi się w tej drugiej wersji Juzi, że te buksiki nie są aż tak symetrycznie. Chyba tak właśnie je posadzę. Na tył pójdą jednak hortensje, jeśli uda mi się kupić to będzie odmiana Bobo, bo jest niższa ( dzięki Juzia ) Muszę iść do Igiełkowego Gosi, żeby coś podpytać o tą odmianę.

Agnieszko, Beatko wpadajcie wpadajcie i radźcie niezdecydowanej

Anetko no te duże drzewa tworzą fajny klimat i faktycznie dają mi bazę pod dalsze nasadzenia, ale za to trawnik nigdy nie będzie taki ładny przez te liście...
Juzia 17:45, 09 mar 2014

malgorzata_s... 18:22, 09 mar 2014

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow
Tu masz wszystko o bukszpanach wprost od specjalisty te w donicach na noc przykryj albo schowaj bo chyba świeżo cięte i mogą podmarznąć. Podlewaj w doniczkach jak ziemia na wierzchu wyschnie a w środku jest lekko wilgotna, nie mogą stać w wodzie
Netka 20:54, 22 mar 2014

Uff, pracowity dzień za nami Teren wygrabiony z gałęzi po ostatnich wiatrach, trawnik zwertykulowany, a przede wszystkim bukszpany nareszcie posadzone, co oznacza, że zaczynam rabatę przed sosnami I oczywiście, jak to ja- zupełnie nie jestem pewna, czy układ buksików sensowny ... Lewa strona mi się podobuje, ale prawej nie jestem pewna zobaczcie i oceńcie, bo Żonowi wszystko jedno i nie mam się kogo poradzić ... Czy ten prawy stożek zamienić miejscami z tą dużą kulą po prawej, czy jednak wtedy stożki będą za daleko od siebie ? Czy zostawić tak jak jest ? Czy ewentualnie dosadzić jeszcze obok tego lewego stożka jedną małą kulkę ?

widok z góry

Na tyły pójdą hortensje Bobo, a z przodu i jako wypełnienie żurawki. Zostaje do zagospodarowania środek rabaty ... Jakoś czuję, że Danusia powiedziałaby, że brakuje czegoś na pniu, dlatego myślę o dwóch kulach na pniu ( różnej wysokości ), podsadzonych niewysokimi trawkami. Poradźcie pliiisss
paola1a 21:12, 22 mar 2014

Anetko, staraj się jak najmocniej z tą rabatą Ja mam identyczną- dosłownie, też przy wjeździe, tak samo usytuowana, jedyna różnica to taka, że u mnie modrzewie a nie sosny i szukam pomysłu...............Na razie obsadzona od zeszłego roku szpalerkiem anabelek i myślę, co dalej. Żurawki na nią już się okrzeniają ale nie wiem co jako średnie piętro więc będę zaglądać, żeby podpatrzeć co wyjdzie u Ciebie
malgorzata_s... 21:23, 22 mar 2014

Mogą byś na środek trzy trzmieliny na pniu w żurawkowych albo buksikowych skarpetkach albo lawendowych kwadratach jak u Madżen. Albo zawijasek z bukszpanów taki zamknięty s i jakieś dwie kulki na pniu
Juzia 21:32, 22 mar 2014

Plisss tylko nie trzy trzmieliny
Ja bym dorzuciła tylko kulkę albo dwie w puste miejsce.

A w sumie to nic już nie trzeba. Tylko dużo wypełniacza. Dwa kolory najlepiej i ładnie połączyć
Netka 21:42, 22 mar 2014

Paola no staram się, staram

Gosia kurcze jakoś kwadratów już tu nie widzę .. poza tym u mnie tak trochę parkowo, więc unikam raczej kwadratów i prostokątów. Choć taras mamy prostokątny

Juzia trzmielin nie brałam pod uwagę, choć byłyby tańszą wersją. Ale jakąś tuję ( widziałam ostatnio kulkę Szamargda za 160 zł ), albo kula cyprysika na pniu ... ? Z czego masz kulkę na pniu na tej małej rabatce prostokatnej z kulkami i trawkami ?
Kurcze, tam jest naprawdę jeszcze sporo miejsca na tym środku, wydaje mi się, że 2 kulki to za mało ...