Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowy chaos u monitki

Ogródkowy chaos u monitki

magnolia 13:28, 07 wrz 2012

Ja bym nie mieszała tak zupełnie tawuł z bukszpanami, tzn sadziłabym tak żeby były gdzieś np 2, 3 szt jednogatunkowe razem, gdzieś pojedyńczy akcent, ale nie tak równo przemieszane. Ustawione nierówno, jakby niedbale. Ale to trzeba poustawiać w rzeczywistości, poprzymierzać.
Rozplenic kup kilka i też przymierz - gdzieś z brzegu,gdzieś 2 szt, gdzieś 3, może 1 szt- tez jakby niedbale.

Rozchodniki- jeśli gdzieś to w niedużej ilości, może ze 3 kępy.
A masz jakieś czy chcesz kupić? Jak kupić to takie żeby nie miały takich bardzo jasnych liści, takich bladych bardzo.
monitka 13:35, 07 wrz 2012

Ok rozumiem właśnie chciałam je tak niedbale pogrupować. Będę przymierzać w takim razie. Rozchodniki mam (wklejałam ze dwie strony temu fotki) z jasnymi i ciemniejszymi listkami. Te z ciemniejszymi bardziej lubię.
Magnolio jeszcze raz dziękuję, bardzo, bardzo, buziaaak wielki
monitka 21:59, 07 wrz 2012

Jakiś czas temu zobaczyłam zachwycającą doniczkę z rojnikami u Madzi - noemi. Bardzo mi się ten widok spodobał i przygarnełam trochę rojnikowych maleństw od mojej mamy. Maleństwa się przyjęły, wydały na świat młode i tak sobie rosną jedne na drugich. Fajnie to wygląda a jak zarośnie całą doniczkę to będzie jeszcze ładniej

Moniika 22:04, 07 wrz 2012

monitka napisał(a)
Jakiś czas temu zobaczyłam zachwycającą doniczkę z rojnikami u Madzi - noemi. Bardzo mi się ten widok spodobał i przygarnełam trochę rojnikowych maleństw od mojej mamy. Maleństwa się przyjęły, wydały na świat młode i tak sobie rosną jedne na drugich. Fajnie to wygląda a jak zarośnie całą doniczkę to będzie jeszcze ładniej

Cudne!!!! Po prostu Cudne!
monitka 23:03, 07 wrz 2012

Dziękuję Moniko to takie małe dzieła sztuki
i pomysleć że jeszcze nie tak dawno nie zwracałam na nie uwagi...zawsze mi się ze skalniakiem kojarzyły...Madziu dziekuję ci za oświecenie
ewalm 02:46, 08 wrz 2012

Moniko, rojniki super, ale ja chciałam jeszcze do tej rabaty przy podjeździe coś dodać, do tej wersji tawuły+bukszpany, rozchodniki i trawy.
Fajnie by tam wyglądała w tej szerszej części przy podjeździe, w rogu od strony bramy grupa z trzech duzych kul, ale naprawdę dużych, większych niż tawuły dookoła, własnie takich "wrzuconych" w tawuły, może by je trzeba samemu przez pare lat podchodować do odpowiedniej wielkości, takie duże ciężko kupić, no i kosztują. Wisnia tak jak planujesz, a akcent z rozchodników i np. rozplenicy na tym wąskim rogu, najdalszym od podjazdu. I wszystko, tak jak Magnolia napisała, takie "przypadkowe", nie w rządkach
Joaska 08:54, 08 wrz 2012

Kurcze piękne te doniczki z rojnikami, chyba też się w konću skusze i na balkon taką zrobię\
monitka 09:34, 10 wrz 2012

ewalm napisał(a)
Moniko, rojniki super, ale ja chciałam jeszcze do tej rabaty przy podjeździe coś dodać, do tej wersji tawuły+bukszpany, rozchodniki i trawy.
Fajnie by tam wyglądała w tej szerszej części przy podjeździe, w rogu od strony bramy grupa z trzech duzych kul, ale naprawdę dużych, większych niż tawuły dookoła, własnie takich "wrzuconych" w tawuły, może by je trzeba samemu przez pare lat podchodować do odpowiedniej wielkości, takie duże ciężko kupić, no i kosztują. Wisnia tak jak planujesz, a akcent z rozchodników i np. rozplenicy na tym wąskim rogu, najdalszym od podjazdu. I wszystko, tak jak Magnolia napisała, takie "przypadkowe", nie w rządkach

Ewcia bardzo się cieszę że do mnie zajrzałaś. Twoje uwagi jak zawsze cenne
O coś takiego ci chodziło? tak mniej więcej...bo ja antytalencie rysunkowe jestem...

Wracając jeszcze do tej rabaty co jest za tą planowaną, pod oknem. Tak mnie w weekend olśniło jakbym pod kulą która jest dała przyklejone kulki bukszpanowe potem do świerków bodziszka jako najniższe piętro a w dziurę pomiędzy rozchodnikiem a świerkiem rozplenicę żeby to jakoś powiązać ze sobę to będzie dobrze czy nie bardzo?
monitka 09:35, 10 wrz 2012

Joaska napisał(a)
Kurcze piękne te doniczki z rojnikami, chyba też się w konću skusze i na balkon taką zrobię\

Asiu one szybko rosną. Ja wsadzałam te maleńkie pypcie co bytują na większych i zobacz jak szybko urosły
magnolia 11:05, 10 wrz 2012

Monika, nawiązania w rabacie pod oknem do sąsiedniej bardzo by się przydały.
To co piszesz brzmi fajnie, choc nie analizuje tego ( nie mam za bardzo czasu)