Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowy chaos u monitki

Ogródkowy chaos u monitki

monitka 22:59, 01 wrz 2012

baraga1904 napisał(a)

Marzenko ZSP podaje że rosną do 1,5 - 2 metrów ale nadają się do formowania jak każdy berberys. Ja zamierzam je ostro ciąć oczywiscie jak już będzie co Drzewo pomiedzy hakone to śliwa wisniowa Pissardi. A co do hakone to wyczytałam że one wolno rosną no ale sprawdzę to w nastepnym sezonie. Może magiczny florowit im pomoże

...berberysy są do cięcia...mam jeden duży, trochę kuje ale bardzo szybko odrasta,...tez czytałam że hakone bardzo wolno rośnie..

Mojego jakiś robal w tym roku zżerał musiałam go sporo ciachnąc a i tak ładnie odbił. One są raczej nie do zdarcia
monitka 23:01, 01 wrz 2012

Monia ten na zdjęciu ma cimniejsze listki i kwiaty ciemnoróżowe i żeczywiscie jest olbrzymi. Bardzo go lubię Mam jeszcze drugiego kwitnie na jasnoróżowo i ma bledsze listki. On tworzy mniejsze kępy i krótko kwitnie.
baraga1904 07:57, 02 wrz 2012

monitka napisał(a)

Marzenko ZSP podaje że rosną do 1,5 - 2 metrów ale nadają się do formowania jak każdy berberys. Ja zamierzam je ostro ciąć oczywiscie jak już będzie co Drzewo pomiedzy hakone to śliwa wisniowa Pissardi. A co do hakone to wyczytałam że one wolno rosną no ale sprawdzę to w nastepnym sezonie. Może magiczny florowit im pomoże

...berberysy są do cięcia...mam jeden duży, trochę kuje ale bardzo szybko odrasta,...tez czytałam że hakone bardzo wolno rośnie..

Mojego jakiś robal w tym roku zżerał musiałam go sporo ciachnąc a i tak ładnie odbił. One są raczej nie do zdarcia

...dokładnie ...berberysy są idealne na żywopłoty i ściany...podoba mi się Erecta , Maria i Admiration...
..na Twoją rabatę też by pasowały ...
Moniika 08:27, 02 wrz 2012

baraga1904 napisał(a)

...dokładnie ...berberysy są idealne na żywopłoty i ściany...podoba mi się Erecta , Maria i Admiration...
..na Twoją rabatę też by pasowały ...

A mi najbardziej podoba sie Admiration
Macie może jakieś doświadczenie z przesadzaniem berberysów? Dostałam tydzien temu od koleżanki dwa metrowe (kolumnowo wyglądające) berberysy. Posadzilam na razie w cienistym miejscu w szklarni ale zauważyłam wczoraj ze opadają im listki masowo... Czy to oznacza ze umierają i nie mam szans juz dla nich ? Szkoda byłoby mi strasznie. Pozdrawiam niedzielnie M
KasiaWB 11:01, 03 wrz 2012

cześć Monika z berberysem nie pomogę, bo nie mam doświadczenia w temacie patrzę jeszcze na hakone i może by je posadzić z przodu przed albo między kulkami bukszpana? ja mam posadzone te hakone podobnie jak Ty, ale coś mi się nie widzi... zastanawiam się jeszcze żeby może posadzić je dookoła śliwy by stworzyły skarpetę... ale z drugiej strony przy brzegu też by dobrze wyglądały....
Joaska 11:07, 03 wrz 2012

Moniika napisał(a)

Znowu zakwitła krzewuszka

Przybiegłam pooglądać Twoje rozchodniki! Tez na zdjęciu piękny!!! Moje jeszcze takich rozmiaròw nie osiągnęły... Pozdrawiam serdecznie Monika

Ślicznie kwitnie ta krzewuszka
a rozchodnik piękny.
monitka 21:15, 03 wrz 2012

Monika no szkoda byłoby tych berberysów. Podlewaj je i może nie będzie tak źle Jak padnie kilka gałązek to nadrobia to w przyszłym sezonie gorzej jak cały wyłysieje...Moja mama przesadzała w lipcu (dostała od kogoś kto się pozbywał) i też zewnętrzne gałązki ogołociło ale kilka krzewów żyje. Jeden padł cały.

Kasiu moje hakone zostaną na razie tak jak są. Jak rośliny podrosną i nie będzie grało to przesadzę

Joaska dzięki za odwiedziny też lubie tą krzewuszkę szczególnie że powtarza kwitnienie.
Moniika 22:08, 03 wrz 2012

Moniko staram sie chuchac i dmuchać na te berberysy , wczoraj je przycielam... Zobaczymy - może mi sie uda pozdrawiam serdeczne M
Joaska 22:31, 03 wrz 2012

Moniko a rozchodnika to masz białego????
Bo ja kupowalam na alle bialego ale niestety okazał się różowy
monitka 22:34, 03 wrz 2012

Monia to trzymam kciuki

Asiu mam dwa różowe ale róznią się od siebie. Jutro zrobię foty