Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Bogusława

Ogród Bogusława

nebel 20:12, 28 sty 2013

dorkow0 napisał(a)
To pocieszona nie jestem, cały ogród w śniegu, 80 Sosen, Jałowców z 10, o innych drobniejszych nawet nie wspomnę... I jeszcze Thuje, ze 20 jest... Jutro czeka mnie solidne dotlenienie...

dorkowo - nie poddawaj się
z czasem nabierzesz doświadeczniea i będziesz wiedziała, które rośliny warto "otrzepać' ze śniegu.
Ja robię to tylko dla takich roślin jakie pokazał mam Boguś na swoich fotlkach, czyli bardzo młodych i delikatnych.
Cały żywopłot , który mam z thuj bardzo wiekowych - nie bawię się w usuawanie śniegu, bo nie dałam bym rady...
Martek 22:21, 28 sty 2013

Ale Boguś ty masz cierpliwość do tych swoich niteczek ...
Ja chyba przynajmniej na dziś nie dałabym rady z taką "zabawą"

Dzięcioły są słodkie ,krzyczą na czubkach najwyższych drzew i zaraz wiem,że są
Pozdrawiam serdecznie Bogusławie
dorkow0 22:43, 28 sty 2013

nebel napisał(a)

To pocieszona nie jestem, cały ogród w śniegu, 80 Sosen, Jałowców z 10, o innych drobniejszych nawet nie wspomnę... I jeszcze Thuje, ze 20 jest... Jutro czeka mnie solidne dotlenienie...

z czasem nabierzesz doświadeczniea i będziesz wiedziała, które rośliny warto "otrzepać' ze śniegu.
Ja robię to tylko dla takich roślin jakie pokazał mam Boguś na swoich fotlkach, czyli bardzo młodych i delikatnych.
Cały żywopłot , który mam z thuj bardzo wiekowych - nie bawię się w usuawanie śniegu, bo nie dałam bym rady...

Cieszę się, że tak piszesz... Ogród mam już 20 lat i nie zawsze otrzepuję moje wielkoludy... Tylko te drobne bidule, które są słabsze... I zawsze dawały radę... No, ale skoro piszecie, że trzeba, to nie będę się sprzeciwiać na forum... W ogrodzie zrobię i tak jak zawsze robię...
boguslaw_r_ 11:38, 29 sty 2013

Martek napisał(a)
Ale Boguś ty masz cierpliwość do tych swoich niteczek ...
Ja chyba przynajmniej na dziś nie dałabym rady z taką "zabawą"

Dzięcioły są słodkie ,krzyczą na czubkach najwyższych drzew i zaraz wiem,że są
Pozdrawiam serdecznie Bogusławie

Marcia wyobraź sobie jak to będzie jak pozdejmuję te niteczki, ha będzie bajka
to w brew pozorom, nie jest takie trudne, wychodzisz sobie na spacerek i obserwujesz, o tę gałązkę trzeba podwiązać, na następnym spacerku zabierasz sznureczek kawałek wężyka , aby sznureczek się nie wrzynał, i podwiązujesz, idziesz dalej, i następna gałązka, potem wracasz i poprawiasz albo podziwiasz, i do następnego spacerku,
wyrywanie chwastów jest o wiele wiele trudniejsze i bardziej czasochłonne.
Ja mieszkam na skraju lasu to i ptaków jest sporo nie mam czasu by je obfocić lub nie mam przy sobie aparatu,
Pozdrawiam Martusiu.
boguslaw_r_ 11:41, 29 sty 2013

dorkow0 napisał(a)

Cieszę się, że tak piszesz... Ogród mam już 20 lat i nie zawsze otrzepuję moje wielkoludy... Tylko te drobne bidule, które są słabsze... I zawsze dawały radę... No, ale skoro piszecie, że trzeba, to nie będę się sprzeciwiać na forum... W ogrodzie zrobię i tak jak zawsze robię...

Czasam i te wielkoludy tez pękają jak zapałki, - pokażę jak obfocę,
jak tylko jest to możliwe trzeba otrząsać pozdrawiam
dorkow0 15:09, 30 sty 2013

Pewnie, że trzeba jak się da... U mnie niestety nie zawsze się da, ale jak sobie radzą po każdej zimie, to się cieszę, że nie połamane, te moje wielkoludy... Więc otrzepuję, choć jakbyście, to widzieli... Sąsiad mówi, że nawet kabaretu nie musi oglądać, jak mnie widzi z jakimś długim kijem i te zwały śniegu na mnie lądujące... No, dobrze, że sama się z tego śmieję, ale czasem to mam ochotę powycinać wszystko, to wielkie i zacząć od nowa... Już inaczej...
boguslaw_r_ 15:19, 30 sty 2013

dorkow0 napisał(a)
Pewnie, że trzeba jak się da... U mnie niestety nie zawsze się da, ale jak sobie radzą po każdej zimie, to się cieszę, że nie połamane, te moje wielkoludy... Więc otrzepuję, choć jakbyście, to widzieli... Sąsiad mówi, że nawet kabaretu nie musi oglądać, jak mnie widzi z jakimś długim kijem i te zwały śniegu na mnie lądujące... No, dobrze, że sama się z tego śmieję, ale czasem to mam ochotę powycinać wszystko, to wielkie i zacząć od nowa... Już inaczej...

A nie myślałaś o tym aby jesienią podwiązać takie tyje i jak przyjdzie śnieg to po problemie NA 79 stronie widać moje ponad 4 metrowe tuje obwiązane na zimę
dorkow0 15:34, 30 sty 2013

Bogusławie, Thuje to nie problem, bo do nich dostaję, nie są duże, Jałowce mam duże i te wiążę co roku, bo bym nie przeszła zimą po chodniku... Największy problem mam z Sosnami czarnymi. Mam ich z 80 sztuk, mają ok. 15 lat i rosną w szpalerze... Tak gałęzie wisiały w tym roku, że byłam pewna, że popękają... Ale radę dały. I tak mam z nimi od kilku lat kłopot, powiązać się ich nie da, chyba, że ja nie wiem jak... I w tym roku podetnę im gałęzie od doły, na wysokość człowieka, jak to gdzieś pisała Danusia, bo inaczej to się chyba nie da... Jak masz jakiś pomysł, to chętnie skorzystam... Dzięki za zainteresowanie...
boguslaw_r_ 15:58, 30 sty 2013

80 sztuk to rzeczywiście sporo, podcięcie na pewno trochę pomorze, niektórzy podpierają żerdziami ale taka ilość,
czarne sosny mają to do siebie, że są bardziej wiotkie i nie łamią się tak jak zwykłe sosny,
spróbuj zdobyć jak najdłuższą tyczkę bambusową (jest bardzo lekka) na końcu umocuj hak, w ten sposób unikniesz śniegu a rozczarujesz sąsiada. może to choć troszke Ci pomoże pozdrawiam.
dorkow0 16:08, 30 sty 2013

Dzięki śliczne... Tak mi się zdawało, po moich obserwacjach tych Sosen, że naginają gałęzie, czasem do granic... Z tą tyczką to prosty sposób, dziękuję, nawet mi do głowy nie przyszło... Sąsiad w porządku jest, to i czasem może się pośmiać...