Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Bogusława

Ogród Bogusława

nebel 12:40, 13 lut 2013

boguslaw_r_ napisał(a)

Boguś ale ty masz jadłodajnię ze swoimi opuchlakami dla kretów i ptaków... Kiedy zaczynasz walkę z robactwem?

Opuchlaki ! Jak z nimi walczyć skutecznie ? Zamieszkały u mnie w 2012 r ! Nie lubię lat parzystych

Jak je wykurzyć skutecznie ?

Podobno najlepszą metodą jest wybranie ręczne, ale jest to niemożliwe, pozostają krety, lub chemia,

Ja w tym roku na opuchlaki chcę zastosować nicienie.
Napiszcie proszę trochę na ten temat, jezeli macie jakieś doświadczenie, bo teorię już jako tako sobie przyswiołam.
Nie mam niestety u siebie kretów, a ptaki niestety nie dają rady mimo, że opuchlaki i chrabąszcze mają się w moim ogrodzie wyśmienicie
Madzenka 19:41, 13 lut 2013

Bogusławie ja też będę wdzieczna za szkolenie ze skutecznej walki z opuchlakami.
anipla 22:52, 26 lut 2013

Zaglądam, pozdrawiam
boguslaw_r_ 13:43, 27 lut 2013

Opuchlaki

Opuchlak - owad dorosły
Opuchlaki ich larwy zjadają korzenie i ogryzają korę z szyjki na cisach, żywotnikach, trzmielinach, różanecznikach czy winobluszczach. Chrząszcze żerują w nocy a w dzień pozostają w ukryciu, dlatego są trudne do zauważenia. Najlepszą metodą zwalczania larw jest zmieszanie podłoża przed sadzeniem roślin z jednym z preparatów granulowanych np. Furadan, Marshal czy Counter. Po stwierdzeniu larw można zastosować preparat biologiczny Larvanem, oparty na nicieniach pasożytniczych. Owady dorosłe można zwalczać w czerwcu opryskując rośliny o zmierzchu (lub nocą!) preparatami kontaktowymi np. Fastac, Sumi-Alpha, Decis czy Regent.

Jeśli to wam pomoże to bardzo proszę, pozdrawiam
grazyna 13:48, 27 lut 2013

Mam krety, nornice i... opuchlaki Wszelkie sugestie/porady skrzętnie zapisuję i do walki z nimi się przygotowuję
boguslaw_r_ 14:05, 27 lut 2013

grazyna napisał(a)
Mam krety, nornice i... opuchlaki Wszelkie sugestie/porady skrzętnie zapisuję i do walki z nimi się przygotowuję

znajomy ogrodnik kiedyś mi poradził że, na kreta najlepsze są widły, czego nie polecam, ale?
pozdrawiam
Madzenka 23:20, 27 lut 2013

boguslaw_r_ napisał(a)
Opuchlaki

Opuchlak - owad dorosły
Opuchlaki ich larwy zjadają korzenie i ogryzają korę z szyjki na cisach, żywotnikach, trzmielinach, różanecznikach czy winobluszczach. Chrząszcze żerują w nocy a w dzień pozostają w ukryciu, dlatego są trudne do zauważenia. Najlepszą metodą zwalczania larw jest zmieszanie podłoża przed sadzeniem roślin z jednym z preparatów granulowanych np. Furadan, Marshal czy Counter. Po stwierdzeniu larw można zastosować preparat biologiczny Larvanem, oparty na nicieniach pasożytniczych. Owady dorosłe można zwalczać w czerwcu opryskując rośliny o zmierzchu (lub nocą!) preparatami kontaktowymi np. Fastac, Sumi-Alpha, Decis czy Regent.

Jeśli to wam pomoże to bardzo proszę, pozdrawiam

Dziękuję przekopiowane do notatnika
boguslaw_r_ 12:38, 28 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)

Dziękuję przekopiowane do notatnika

Ale, Ale: musicie bardzo ale to bardzo uważnie czytać przed zakupem instrukcje i na co to działa najczęściej jest to bardzo agresywna chemia szkodliwa dla ludzi zwierząt i roślin, i należy ją stosować tylko wtedy jeśli zawiodą inne sposoby, to naprawdę ostateczność.
Pozdrawiam
Madzenka 19:12, 28 lut 2013

Bogusławie wezmę sobie bardzo poważnie do serca przykazania. Od chemii stałam się alergikiem... Więc teraz uważam...
malwes 17:54, 09 mar 2013

Opuchlaki są dość "uparte", nie jest łatwo z nimi wygrać.
Było słonecznie i znowu zima - ale i tak najważniejsze, że do prawdziwej wiosny bliżej niż dalej.