Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Agania 11:45, 17 mar 2020

To faktycznie u Was jest strefa ciepła, podziwiam Twojego głoga
przepiękny egzemplarz chyba z 20 letni jak nie starszy.
Nasze głogi piszę tutaj o mieście Wieliczka wszystkie wymarzły.
Przepiękny Ci on
popcorn 13:05, 17 mar 2020

Pięknie masz
Czekam na maj!
mira 19:44, 17 mar 2020

Urszulla napisał(a)

Chodziło o winnik zmienny i wiciokrzew. Masz fotki z sezonu
Nie wiem czemu się stresujesz. Mi się bardzo podoba to wąskiecprzejście z jarzebiną- miodzio.

To wąskie przejście nawet nie jest takie wąskie i bardzo lubię tą część ogrodu.
Zdjęć przez to pokazuję z tej części dużo.

Zdjęć winnika za wiele nie mam - on jest jeszcze mały teraz 3-ci sezon i liczę że się wyłoni bo był zdłamszony przez rdest i przez liliowce. Zrobiłam jesienią wkoło miejsce i będzie miał jak zlapać rozmach.

Posadzony jest przy gładkiej belce i nie miał się jak wspinać.
Dopiero jak belkę drucikiem obkręciłam to wąsy miały się jak trzepić. Bardzo go lubię.
To co tu Maję zachwyciło a nie było w programie to kolor powojnika który z nm rośnie i winnika łodyżki prawie ten sam kolor.
Powojnik to Princess Red i też przez przez zdlamszenie nie chcial rosnać.

tu widać jaki jest mały na belce

a tu już z jesieni jak dałam drucik od razu poszybował

korali maiał mało bo mały ale potem niebieskości cudne

wicokrzewa poszukam - ja sobie nie wyobrażam ogrodu bez wiciokrzewu

mira 20:09, 17 mar 2020

kasiek napisał(a)

Mirus masz gdzieś zblizenie tych jeżówek z metalu?
Alez ten głóg cudowny, ile ma lat?

Głóg ma pewnie z kilkanaście dobrych lat. Nie specjalnie obficie kwitł. Był do wycięcia przewidziany no i dal nam po nosie . Ciekawa jestem jak w tym roku.

Szukam to wstawię na razie mam takie
a dlaczego pytasz ? chcesz? to najlepiej 5, dwie małe i 3 duże żeby byl efekt
ja mam 3 2 małe i jedna duża a powinno być co najmniej 2 duże i jedna mała no ale...

kasiek 20:13, 17 mar 2020

No właśnie widze że takie mam - tylko jeszcze nie spatynowane rdzą - zajrzyj do mnie str 874 i 877 Mam 3 duze
mira 20:38, 17 mar 2020

Rench napisał(a)

Tak,tak, Lenotist,to roślina która mnie zauroczyła na Maderze.
Piękny energetycznie pomarańczowy łan Sądziłam,że ona u nas nie jest dostępna
Sorki, miało być dalie
Póki co uprawiam sobie siewki w domu, mam nastrój okropny. Na ogrodzie wszystko czeka.
Czy tytoń leśny wysiewałaś do doniczek w domu,a później przesadzasz. Czy od razu do gruntu ?

Renia a masz gdzieś fotki tych łanów ? Bo mnie z kolei zafascynował taki akcent, widziałam może ze 2 rośliny cudnie wkomponowane

poszukam

a to u nawet jedna roślina była a wracałam się tu wiele razy, może dlatego że znałam i nawet nie chciałam nasion bo ze zdjęć mi się nie podobała a jak zobaczyłam to mi dala po nosie

a tu rudbekie w stipie nie cudne - mam problem z wgrywaniem zdjęć bo bym Wam pokazała więcej fotek z tego ogrodu

Dalie z nasion ? spoko zakwitną tylko to takie małe - o przypomniałaś mi że mam kupione u SR - u mnie nie ma sezonu wysiewów w tym roku - taki rok

z leśnym tytoniem nie wiem - ale ja bym siała w domu - one chyba są przysmakiem ślimakow - to zależy czy masz dużo nasion czy niewiele cennych
mira 20:46, 17 mar 2020

Agania napisał(a)
To faktycznie u Was jest strefa ciepła, podziwiam Twojego głoga
przepiękny egzemplarz chyba z 20 letni jak nie starszy.
Nasze głogi piszę tutaj o mieście Wieliczka wszystkie wymarzły.
Przepiękny Ci on

Aganiu głóg może i ma 20 lat nie wiem - musiał być w ogrodzie no bo jak bez głogu a akurat to w szkółce było -ale...to był ulubiony drapak naszego kota i uszkodził drzewo - tak mi sie zdaje bo stale mi chorowało zaraz po mizernym kwitnieniu i nierwaz w sierpniu początkiem już był goły
ale kota nie ma, dostał oprysk miedzianem, i decyzje ostateczną na wycięcie
no i gapiliśmy się na kwitnienie z rozdziawionymi gębami zawstydzeni - zobaczymy jak teraz

mira 20:47, 17 mar 2020

popcorn napisał(a)
Pięknie masz
Czekam na maj!

Nawet nie wiesz jak ja..
sierika 21:32, 17 mar 2020

Mira jak głęboką masz tę okrągłą kastrę? i mszyc na bobie nie było, czy to mozliwe..
mira 22:04, 17 mar 2020

sierika napisał(a)
Mira jak głęboką masz tę okrągłą kastrę? i mszyc na bobie nie było, czy to mozliwe..

Okrągłą kastrę co to jesienią kupiłam i jeszcze nie mam w niej oczka to chyba do kolan.

Pewnie pytasz o to oczko co pokazane było w Mai.
To nie kastra a balia ocynk - nawet nie wiem chyba mniej niż do kolan, muszę w tym roku....muszę...bardzo chcę kiedys zrobić porządek z oczkami wodnymi i je stworzyć.

Na bobie oczywiście mszyce były. Ale...w tym roku wreszcie się zdecydowałam na ogławianie choć i z wodą chodziłam i ręką ściągałam. Ogławianie było dość skuteczne. W tym roku jeszcze nie posadziłam i nie wiem czy posadzę.

Coś Ci miałam pokazać i mi uciekło