Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:06, 07 kwi 2016

laurowisnia napisał(a)
Za Gosią przyszłam, lubię zagadki, a przypomina mi to trawkę, którą sama wysiewałam w tym roku, właśnie takie łuski to były i nie sądziłam, że coś wyrośnie. Ta moja to briza media.

Dzięki za opinię. Zachodzę w głowę bo nasion traw nie zbieram a faktycznie tak to wygląda. Na razie popikowałam i obserwuję i nie da się ukryć że ciekawość mnie zżera co mi rośnie tak to jest jak się nie podpisze.

pozdrawiam
mira 22:12, 07 kwi 2016

Agatek napisał(a)
Witam,
zaglądam do Ciebie od Lucy pisałaś u niej, że skrzynie wykładasz kartonami i sypiesz trocinami, do czego te trociny?

Nie wiem czy to ja tak pisałam bo trocin nie mam. Mam zrębki.
Kartonem jeśli wykładałam to w celu ograniczenia/utrudnienia wzrostu chwastom a drobne gałązki czy coś rozkłąda się też po to.
Na pewno ziemię wzruszyłam na spodzie. Ładowałam kompost na dno taki nieprzerobiony.
Przepraszam za opóźnienie z odpowiedzią.

pozdrawiam
Rench 11:16, 09 kwi 2016

Wysiałam pomidory koktajlowe w polecaną ziemię z kokosem i też zgorzel je dopadł.
Czy jest sposób żeby temu zapobiegać ?
Kiedyś siałam masę roślin na parapecie i nic się nie działo,a teraz nic mi nie wychodzi
Gruszka_na_w... 19:54, 10 kwi 2016

Rench napisał(a)
Wysiałam pomidory koktajlowe w polecaną ziemię z kokosem i też zgorzel je dopadł.
Czy jest sposób żeby temu zapobiegać ?
Kiedyś siałam masę roślin na parapecie i nic się nie działo,a teraz nic mi nie wychodzi

U mnie też parę lat temu było lepiej z parapetowym ogrodnictwem. Może trzeba tę ziemię do wysiewów wyparzyć w piekarniku? (Tak robi Mała Mi)
W tym roku niewiele było słonecznych dni, u mnie w pojemniczkach zaczęła się robić szara pleśń.
Mira, Twoje bratki tradycyjnie wyglądają cudownie. ))
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anka_ 19:59, 10 kwi 2016

Ja ziemię do wysiewów odkażam na parze, jakoś w piekarniku mi nie szło. Jednej partii w tym roku nie zdezynfekowałam i tez miałam problem z siewkami. No i te słonko....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
paniprzyroda 22:47, 10 kwi 2016

Chociaż ślad zostawię
jak zwykle bratki masz cudniaste, mam i ja, jak zwykle ale nie takie ładne
szczaw miałam w donicy w ub. roku, z oregano żółtym i zielonym, przezimował w donicy również, ale w ciemnym, nieogrzewanym pomieszczeniu. Wystawiony dość dawno na powietrze daje radę. Pozdrawiam.
mira 22:51, 10 kwi 2016

Agania napisał(a)

Właśnie jeszcze tej trawki od Ciebie nie wysiałam, przypomniałaś mi o niej

Mira kupiłam sobie dzisiaj bratki, ale takich albonosków nie było, unikatowe są....szczęściara z Ciebie

Brawo Ty cudne są bratki
chyba o te chodziło, a ja czekam teraz na tą kępkę dzwonków

a ja kupiłam takiego maluszka w piątek

mira 22:55, 10 kwi 2016

Mirka napisał(a)
Mira ja siałam arcydzięgiel dlugo cos się nie pokazuje dam foto jak ruszy.A ty siałaś

Dzięki, chętnie zobaczę.
Ja wysiałam ale nie wiem czy tak siewki wyglądają

już wiem że to nie tak proste

mira 22:58, 10 kwi 2016

Gabriela napisał(a)

Wpadam na chwilę, jako podejrzana.
Nie mam pojęcia co to jest, zupełnie nie kojarzę. Musisz poczekać aż urośnie i wtedy zobaczymy co to za cudo wyrosło. Te bulwki, sama jestem ciekwawa.

Dzięki, ze zajrzałaś. Rosną zobaczymy co będzie jak nie padnie.

mira 23:02, 10 kwi 2016

Karol99 napisał(a)
Nie wiem czy zagadka już rozwiązana, ale mi to trochę przypomina trawę "Purple Majesty" moja teraz wygląda identycznie.

Zobaczymy. Najlepsze jest to, że ja nigdy nie zbierałam nasion traw ani też nie chciałam a tym razem musiałam takie chyba dostać. To jest nauczka do podpisywania.
Rosną - stan na dziś.