Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Anda 16:55, 12 kwi 2016

Jakie piękne fotki. Ponapawalam się ta mokrą wiosną u Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 08:08, 13 kwi 2016

Odpowiadając:
1. Aminka zawsze sieję do gruntu. W sobotę Gabriela obdarowała mnie swoimi wysiewami - i właśnie wczoraj je przepikowałam (raz w kępkach, raz pojedynczo). Ale aminka sieję zawsze w maju do gruntu, on wtedy od razu jest taki mężniejszy. Jakoś nie mam ślimaków w warzywniku, bo dookoła niego "czysty trawnik" i nie uchowa się żaden, bo ma daleką drogę do przebycia z zarośli.

2. Jeżeli jabłonka mała, to można posiać kąkola (Agrostemma githago) albo takie drobne driakwie (u mnie z carex montana). Można posiać facelię. To są rośliny, które wytrzymają i nie są inwazyjne dla korzeni drzewka.

3. Arcydzięgla nie mam. Nie widać go, może jeszcze wzejdzie w gruncie (nie pielę dokładnie a tylko największe chwasty). Posiałam zielony od Margaretki ale jeszcze nie wzszedł.

Pszczelarnia 08:20, 13 kwi 2016

A teraz sobie obejrzałam: 40 rugos - to mi się podoba, ziemia w maliniaku przednia, czy mączniak to nie wiem, woda potrzebna i ciepło, u mnie na takim stanowisku (jak siewki u Ciebie) stoją pelargonie i agapanty, siewek nie należy przelewać, bardzo uważam - i chronić przed słońcem - jak z niemowlakami się postępuje. Szczaw (mi też przezimował w donicy na zewnątrz - jest cudny!)i mięta do pomidora? Korzenie mięty dla pomidora nie będą dobre, daj żółte oregano. Szczaw wsadziłam do pietruszki naciowej i sałaty.

To był skrót telegraficzny, bo mam róże jeszcze nie obcięte. Nie wspomnę o opryskach i nawożeniu.
mira 22:48, 13 kwi 2016

Kasiek - kratka kupiona kilka lat temu, mnie jakoś róże nie kłują, mam rękawice i nie włażę pod nie może nie mam takich wielkich

Jana ja nie mogę się napatrzeć na wiosnę tak szybko przelatuje,fiołki widziałam tylko 2 dni i się śmigły, fotki trzeba robić bo ucieka wszystko

Gruszka tak czekamy na róże, najpierw jeszcze pewnie jakieś opryski konieczne będą no i dumam czy się nie złamać i coś na jesień nie zakupić

Bogdzia u mnie już chyba 4ty sezon. Pierwsze 2 ledwo co rosła.Ona nadaje się do kulowania więc zmieści się tam zawiniesz, a ponadto zawsze można ciąć

Tulucy nie wiem jak duże rosną te pierwsze róże, ona za wielka nie jest to zależy od cięcia, ja czekałam na te długie baty i jesienią nic nie przycinałam bo on super sie nadaje do kulkowania

Katkak - fajnie mam nadzieję ze stipa będzie ok, ja dziś pozbierałam małe wysiane choć gdzie i dałam do doniczek ciekawa jestem czy się przyjmą

Irenko cieszę się że przywrotnik się spisuje, bratki też kupię jeszcze mam na oku terez są takie ladne i ciekawe
moje żeleźniaki to wysiane osobiście i wypieszczone, też liście oberwalłam i pięknie startują, zastanawiam się czy jeden nie przesadzić gdzieś indziej
Laurowiśnia ja ją dziś dałam już na zewnątrz rośnie słabo ale rośnie,
teraz tak myslę że może nie powinnam jej wynosić jeszcze
mira 22:51, 13 kwi 2016

Anda napisał(a)
Jakie piękne fotki. Ponapawalam się ta mokrą wiosną u Ciebie

wiosna jeden dzień mokra drugi ciepła i słoneczna - dziś podziałałam w ogrodzie i zaraz uciekam do pozycji poziomej
mam nadzieję w tym tygodniu porobić fotki bo wszystko ucieka, cieszę się że się podobało

pozdrawiam
mira 22:55, 13 kwi 2016

Pszczelarnia napisał(a)
A teraz sobie obejrzałam: 40 rugos - to mi się podoba, ziemia w maliniaku przednia, czy mączniak to nie wiem, woda potrzebna i ciepło, u mnie na takim stanowisku (jak siewki u Ciebie) stoją pelargonie i agapanty, siewek nie należy przelewać, bardzo uważam - i chronić przed słońcem - jak z niemowlakami się postępuje. Szczaw (mi też przezimował w donicy na zewnątrz - jest cudny!)i mięta do pomidora? Korzenie mięty dla pomidora nie będą dobre, daj żółte oregano. Szczaw wsadziłam do pietruszki naciowej i sałaty.

To był skrót telegraficzny, bo mam róże jeszcze nie obcięte. Nie wspomnę o opryskach i nawożeniu.

Ewa dzięki za wszystkie rady są dla mnie cenne.
Teraz opryski,nawożenie, przesadzanie, dzielenie,sianie.......ja dziś latała jak w ukropie a tak lubię wolno i spokojnie

pozdrawiam
mira 22:58, 13 kwi 2016

Ja dziś dzieliłam m.in agapanta, zobaczcie jakie korzenie po 8 latach az po aparat poszłam

ciekawa jestem czy zakwitnie w tym roku

pozdrawiam wszystkich wiosennie

popcorn 08:53, 14 kwi 2016

Agapant? wow. Trzymasz w piwnicy na zime?
Ja swojego duzego zalatwilam - za pozno wzielam jesienia i zmarzl. Mam tylko wlasne siewki, zakwitna jak bede stara

pozdrawiam!
popcorn 08:56, 14 kwi 2016

Piekne wiosenne, mokre fotki. Cudnie masz!!
Anna_ogrodni... 09:42, 14 kwi 2016

Witam
Pragnę się przywitać oficjalnie gdyż od jakiegoś czasu odwiedzam twój watek i jestem zachwycona twoim ogrodem jest piękny a rośliny super ja od 8 lat uprawiam ogród i bez efektu za długo błądziłam nim odkryłam Ogrodowisko i piękne ogrody Ale możne mi tez się uda
Pozdrawiam serdecznie