Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Poziomka 13:20, 06 mar 2017

No to miałyśmy zimę która zweryfikuje nasze nasadzenia różane. Ja tradycyjnie jak co roku pytam: jak przezimowała róża 'Grace' ?
Oglądam moje róże i na pierwszy rzut oka źle przezimowały (albo wypadły) żółte róże 'The Pilgrim' i 'Graham Thomas' oraz różowa 'Ghita' natomiast róże które powinny wymarznąć na razie wyglądają dobrze.
Podziwiam prezenty, szczególne wrażenie wywołał szpulek i nożyce. Mam francuski słoik z dziurka w pokrywie i sznurkiem, mam angielskie metalowe pudełko z dziurką i sznurkiem, ale duńskiego sznurka i szpulka nie mam . Czy możesz na pw przesłać adres sklepu - w kwietniu wybieram się do Krakowa.
Pozdrawiam cieplutko Jasia
Justyna 19:53, 06 mar 2017

Fajny szpulek i nożyczki Klasa. Bardzo brakuje u nas ozdób i akcesoriów ogrodniczych nie wprawiających w zakłopotanie.
Mnie się marzą takie podpórki zakończone kulą ceramiczną we wzory kwiatowe, albo białą. Ale upolować mi się do tej pory nie udało.
Katkak 19:55, 06 mar 2017

Justyna napisał(a)
Fajny szpulek i nożyczki Klasa. Bardzo brakuje u nas ozdób i akcesoriów ogrodniczych nie wprawiających w zakłopotanie.
Mnie się marzą takie podpórki zakończone kulą ceramiczną we wzory kwiatowe, albo białą. Ale upolować mi się do tej pory nie udało.

Justyś kup kule styropianowe, kijki bambusowe i ozdób te kule techniką decoupage w jakie chcesz wzorki. Będzie ślicznie i o nieeeebo taniej. I te przedmioty kupisz bez kłopotu .
margaretka3 09:56, 10 mar 2017

Mireczko, szałwię zawsze pikowałam po jednej.
Czy dobrze zrobiłam, mocząc nasionka mieczyka? Nie wiem. Tak robiłam z krokosmią czy irysami. Szybciej kiełkowały.

Uściski
_Martini_ 15:33, 10 mar 2017

Przyszłam zapytać o J.W.Goethe. Jak myślisz, czy ten malinowy kolor będzie pasował do Chopin? Chciałam posadzić je w niedalekim sąsiedztwie. I może między nimi jakąś blado-różową. Większość róż, które zamówiłam jest różowa, między nimi też Szekspir. A Goethe to był raczej impuls.
mira 21:02, 10 mar 2017

Witajcie!

Już pierwsza dekada marca ucieka a przedwiośnie robi się coraz bardziej sympatyczne.

Co prawda w ogrodzie mam nieustający bajzel a ogród coraz bardziej łysy to jednak wyłażące wszędzie cebulkowe poprawiają humor.

Do tego śpiew ptaków, widoczne na drzewach pogrubiające się pączki i radość z wyłażących bylin - ach nie wymarzły ! - to jest ten czas który lubię.

Jak na razie za mało pracowałam w ogrodzie -
mam wycięte wszystkie trawy, prawie wszystkie byliny,przycięte wszelkie krzaczki i część iglaków, część ogrodu wygrabiona ale jakoś porządku nie widać. Do tego wymarznięte długie pędy róż nie nadają uroku.

Dziś przyglądałam się różom. Dobrze że jeszcze nie muszę się nimi zająć bo cięcia będzie bardzo dużo i niziutko. No poza może różami historycznymi które najlepiej przezimowały.

Porównuje sobie fotki z marca 2016 z tym co teraz i widać że wiosna jest mocno opóźniona do roku ub.

Tak czy siak napawają mnie radością przebiśniegi które rozmnażam i mam coraz więcej.

mira 21:09, 10 mar 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pozostaję w zachwycie nad uroda biedronki z obrazka.

Wciąż się zastanawiam, czy wygrabiać opadłe liście z rabat. Spróbuję zmieszać z wierzchnia warstwą gleby. Kompostownik mi się zapchał trawami i chwilowo nie ma miejsca na nic innego. Ubiegłoroczna zawartość dwa dni temu jeszcze była zlodowaciała.

Twój zapał do wysiewów podziwiam od kilku lat. W tym roku nie wysiewam.
Po przeglądzie rabat stwierdziłam, że zaczynam mieć problem, gdzie wcisnąć. A przecież jeszcze dalie czekają na swoją kolej.

Bardzo podoba mi się zestaw nożyczki i szpulka. Twój Mikołaj zawsze z niezwykłym smakiem wybiera prezenty dla Ciebie. Olsen Uwielbiam gang Olsena.

Zazdroszczę możliwości spędzenia całego dnia w ogrodzie.

Tak mi pozazdrościłaś że dopiero dziś mogłam wyjść do ogrodu więc ogrom prac że nawet planów nie robię bo co zrobię to i tak dobrze.

Doszłam jak to robić z rabatami z liśćmi. Tak myslę że idealnie byłoby wygrabić jednak rabaty - delikatnie i na wierzch rozrzucić piękny kompościk i wtedy byłoby cacy i bez picu ale za to powsatłaby piękna ściółka.

Dochodzę też do wniosku że najwięcej pracy mam z ziemią - stale kierunek kompost - albo coś tak wywalić, stale by pasowało przegmyrać no i stale potrzebne mi pełne taczki kompostu - a czasu zajmuje mi to bardzo dużo.

Ale co tam dziś było super- pogoda dla mnie idealna bez wiatru bez słonka i dość zimno - mogę tak grabić to tu to tam

pozdrawiam
m_gocha 21:32, 10 mar 2017

Mira! Cięłaś już iglaste? Właśnie szukałam na forum o optymalnym terminie cięcia iglaków. Zawsze robię to tak intuicyjnie i mam dylemat czy to aby już
mira 22:08, 10 mar 2017

Miłka - kiedyś opisałam się u Ciebie i musiałam nie wysłać - bo oglądałam Twoje skarby. Jakoś tak lubimy się chwalić zdobyczami ogrodowymi.

Anda - szeleszczące torebeczki to teraz taka moda - niestety mocno profesjonalne nie są - za mało opisu np. co do koloru - ale takie szarości eko lubi i my też

Gruszka Hania jestem za Tobą 5 dni do tyłu ale też jakieś 300 km na wschód
mira 22:12, 10 mar 2017

m_gocha napisał(a)
Mira! Cięłaś już iglaste? Właśnie szukałam na forum o optymalnym terminie cięcia iglaków. Zawsze robię to tak intuicyjnie i mam dylemat czy to aby już

Jeśli chodzi o iglaki to nie jestem autorytetem - tnę kiedy popadnie jak tylko jest czas jedynie co to zważam by nie robić tego przed deszczem - a co im będzie najwyżej przymarzną i będzie kolejne cięcie - nie przejmuję się
sprawdź pogodę jak nie ma przymrozków i......
nie masz nic innego w ogrodzie do roboty to tnij !

pozdrawiam