Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Katkak 21:22, 24 sty 2018

mira napisał(a)

Będę na Twoim wątku jak tylko dotrwam do wiosny. Mam plan zaatakować ogród od lutego zanim mnie co powali .

Dzięki za namiar zaraz tam idę.

Przy okazji szukam po moich zasobach studni a znalazłam takie coś - jakie proste - nie kosić kawałka trawnika i coś tam powbijać - takie wariacje mi się podobają

Rewelacja, wyglądają jak maleńkie parasoleczki .
Dorota123 21:39, 24 sty 2018

Zaglądam do Ciebie , ale nie zawsze zostawiam ślad. Widuję Cię czasem w pięknych ogrodach z których ktoś wstawia relacje. Bardzo lubię je oglądać, fajnie że masz możliwość zobaczenia ich na własne oczy, mnie tego bardzo brakuje. Dlatego relacje z podróży ogrodniczych chłonę jak gąbka. Dziś spacerowałam po Twoim ogrodzie, lubię taką różnorodność i dużo kwiecia. Zawsze podobała mi się ta Twoja ścianka na domku i wiesz mam pomysł gdzie mogę sobie taką zrobić. Trochę tam mało miejsca, ale pogłówkuję i może też sobie zrobię coś takiego. To bardzo przemyślana i potrzebna budowla w ogrodzie. Niestety moja nie będzie z pewnością tak fotogeniczna jak Twoja, bo planuję ją w pobliżu kompostownika, ale chociaż po ziemię będę miała blisko.

Co prawda mam mało miejsca i teoretycznie nie ma szans żeby coś jeszcze wcisnąć, ale ta Twoja róża tak mi się spodobała, że chciałabym poznać jej nazwę. Ma mocny kolor, a takiego mi brakuje wśród moich bladawców. Jeśli masz jakieś spostrzeżenia co do niej to napisz proszę.

Ten żywopłocik jest niepowtarzalny, tak pięknie ukwiecony, nigdzie takiego nie widziałam. Czy to są pięciorniki, cy może coś innego? Masz może zbliżenie tych krzewów?

Dziękuję za miłe słowa o mojej wizytówce.

Czytałam też o przemyśleniach nad kompozycją na studnię. Mnie spodobała się propozycja z białą różą, też mam zamiar kupić róże do donic i podsadzić je białymi surfiniami i delikatną lobelią.
sylwia_slomc... 22:15, 24 sty 2018

Pospacerowałam sobie u Ciebie na samym początku i mam pytanko co miałaś posadzone w tym oczku z balii?
Pszczelarnia 22:16, 24 sty 2018

Anabell napisał(a)
Mira i ja kiedyś bardzo pragnęłam mieć w ogrodzie modrzewie posadziłam szt 3. jeden się zmarnował a dwa wycięłam w 14 r. i bardzo się cieszę że się wyzbyłam.

Bez żalu wytnij.

Tnij bez żalu. To nie jest drzewo do kompozycji ogrodowych.

Ja wycięłam xxx, to Bogdzia mnie naprowadziła na myśl wycięcia, wszyscy w rodzinie poparli.

Hm, róża może być - nawet na studni, czemu nie? . Przecież mam w pamięci dyskusję o "róże kontra hortensje".

mira 10:11, 26 sty 2018

Anabell napisał(a)
Mira i ja kiedyś bardzo pragnęłam mieć w ogrodzie modrzewie posadziłam szt 3. jeden się zmarnował a dwa wycięłam w 14 r. i bardzo się cieszę że się wyzbyłam.

Bez żalu wytnij.

To mnie rozumiesz - ja mam 3 ! z czego jeden taki pendula na pniu - jej jak ja takie cudo chciałam mieć żeby tak zwisało - ale przyznacie że jak puszczają igiełki to są cudne a szyszki jakie śliczne i te poskręcane pędy - muszę obfocić
jednego już wynegocjowałam więc u mnie będzie wielkie cięcie w lutym.

To tutaj ten cudok załapał się bo fociłam tulipany

w tym roku ponoć fiolet modny wszędzie a ja do tych tulipanów dosadziłam znów 2kg żółtych - ciekawa jestem bardziej czy z tych fioletów coś mi wylezie niż nowych żółtych - nie przejmuję się już nimi w kolejnym sezonie znów dosadzę jakie 2kg może czerwonych

mira 10:18, 26 sty 2018

AgataM napisał(a)
Miro, piękną zimę pokazujesz. Twoje roślinki też ją lubią, bo cudnie w niej wyglądają

Bardzo dziękuję. Szkoda że nie zrobiłam fotek kolorów w zimie. To kolorowe pędy, ciekawa kora ale też kosodrzewina Winter Gold - pokazałam w wizytówce - i widzę że kiepskie zdjęcie więc muszę coś z tym zrobić.

Jestem w kwietniu z fotkami 29 kwietnia 2017

serduszka - uwielbiam dosadziłam w ub roku białą i czekam na nią a w tym kupię czerwoną - nie wiem tylko kiedy odmładzać serduszki

mira 10:23, 26 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie. I po prawdzie nie słyszałam, żeby ktoś w Polsce próbował.
Świeży ma smak mydła. Jakoś mnie nie pociąga. Sproszkowanego używam do rosołu, pasztetów i herbatki. Bardzo rozgrzewa.

Czytam blogi a zwłaszcza Łukasz Skopa - chyba tam widziałam - sadzisz imbir ze sklepu i wyrasta taka trawka i chyba tyle - ale ogrodnicy zapaleńcy nie takie cuda sadzą

Nie wiem dlaczego ale bardzo bardzo lubię dzień 1 maja - wtedy staram się zawsze robić zdjęcia.

mira 10:30, 26 sty 2018

Katkak napisał(a)

Rewelacja, wyglądają jak maleńkie parasoleczki .

No, takie grzybki to ze szkła i niektóre jakby udziubane były bardzo mi się to spodobało

i tu gdzie indziej podobna koncepcja w środku łąki takie różyczki na prętach

Kasi bierz się za robotę wystarczy tego latania

Pszczelarnia 10:40, 26 sty 2018

Serduszki trzeba chyba odmładzać zaraz jak wyjdą z ziemi (najwyżej nie zakwitną), bo potem szybko zanikają. Choć jak kiedyś mocno podlewałąm rabatę, to były do końca czerwca.

Swoim zrobię przeprowadzkę, bo kiepsko rosną między korzeniami krzaków.

Są ponoć bardzo trwałe w bukietach.

Pszczelarnia 10:45, 26 sty 2018

mira napisał(a)
W styczniu jak czytam ogrodnicy mają masę zajęć. Ja już nie wyrabiam .

A to pogoda stale nie taka i można o tym rozprawiać tygodniami.

Przeglądanie zdjęć to chyba najlepsze zajęcie - można przy okazji zrobić porządki w fotkach, pochwalić się letnimi rabatami, nowymi założeniami, tradycyjnie przedtem potem.
A także można projektować zmiany widząc że jakaś żurawka nie pasuje tu do hosty a tam jakiś floks jest za wysoki i trzeba dać coś innego.
Fakt że w terenie to inaczej potem wychodzi ale co tam.

Oczywiście na czytanie książek ogrodowych jest teraz najlepszy czas jak marzec na kwitnienie krokusów.

Planowanie rabat - rysowanie i przeglądanie katalogów roślin to dopiero zajęcie.

A Ci którzy sieją - ha to dopiero - ogarnąć stan posiadania, podzielić się z innymi, popakować i rozesłać - ufff.

I tak można wyliczać jeszcze długo bo w końcu do ogrodu jeszcze trzeba wyjść.

Skąd to wszystko wiem ? bo to robię .

Tak więc przeglądając zdjęcia pomyślałam o pewnej ogrodniczce a też Dzień Babci mnie skłonił by sobie o niej przypomnieć.

Przypomniałam sobie też że niektóre koleżanki ograniczają rabaty, szukają roślin niezawodnych, zastanawiają się jak ogarnąć ogród skoro sił ubywa.

Dla pokrzepienia serc pokazałam babciny ogródek - zobaczcie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8126-it-paradyske-miejski-ogrod-w-meppel-holandia

Czytam ten tekst po raz piąty. Zaraz go wydrukuję na lepszym papierze i włożę do książki ogrodniczej. Jeszcze nie wiem jakiej z tytułu: na pewno będzie Twój tekst w książce autorstwa Carol Klein.