Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 17:51, 16 sty 2018

Wendy79 napisał(a)
I ja dalie zamówiłam, będę robiła podejście nr 2 do przechowywania ich.

Ciekawa jestem jakie zmówiłaś. Nie udało Ci się przezimować ? a te z ub roku co zrobiłaś?
Jak przezimują mi moje tą zimę to już będę wiedzieć że to trudne nie jest - no ale efekty zimowania dopiero za pół roku.
mira 17:58, 16 sty 2018

Joku napisał(a)
Napisz proszę na PW gdzie szperasz w czasopismach. Też bym trochę poszperała .

Jolu ja już innych ogrodniczych pism nie kupuję /na razie / jak tylko Gardeners World edycję polską. Jest tam bardzo dużo informacji i często krótkich opisów - mi to odpowiada. Też są porady i inne opowieści. Teraz mam na "tapecie " z 2017 i 2018 /to dwumiesięcznik/ styczeń/luty więc z 2 lat mam w czym szperać.

Grzebię tez po blogach ogrodniczych no ale to net a Tobie pewnie chodzi żeby tak wziąść do ręki coś ładnego kolorowego co?

pozdrawiam
Gruszka_na_w... 18:05, 16 sty 2018

Bardzo polubiłam dalie. To piękne rośliny. Nie miałam kłopotów z ich przechowaniem, ale inwazja ślimaków w ubiegłym sezonie skutecznie zniechęciła mnie do powiększania stanu posiadania. Zostały mi dwie sadzonki. Wiosną wsadzę, ale jeśli efektu nie będzie, to zrezygnuję.Choć Franz Kafka wart był grzechu.

Rudbekie zaprosiłam na rabatę podokienną od południa. W zastępstwie róż. Zobaczę, czy będzie im pasowało towarzystwo traw.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 18:15, 16 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo polubiłam dalie. To piękne rośliny. Nie miałam kłopotów z ich przechowaniem, ale inwazja ślimaków w ubiegłym sezonie skutecznie zniechęciła mnie do powiększania stanu posiadania. Zostały mi dwie sadzonki. Wiosną wsadzę, ale jeśli efektu nie będzie, to zrezygnuję.Choć Franz Kafka wart był grzechu.

Rudbekie zaprosiłam na rabatę podokienną od południa. W zastępstwie róż. Zobaczę, czy będzie im pasowało towarzystwo traw.

Dalie są piękne ale moim zdaniem wcale nie tak łatwe do zakomponowania w ogrodzie.
Najprościej zrobić przy ogrodzie warzywnym /jak kto ma/ grządkę kolekcję - dla oczu i dla domu bo bukiety będą cudowne.
Liście dalii są trudne do skomponowania z innymi bylinami - mi to wychodziło kiepsko.

Dołożyłam tu zdjęć to widać jak można dalie zakomponować.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7987-de-vriendenhof-ogrod-dla-przyjaciol-nl?page=3

Franz Kafka jest śliczna miałam kiedyś i teraz zamówiłam ponownie.
Na ślimaki rady nie ma chyba żeby jakąś kamienną zaporę zrobić albo czosnki powsadzać wkoło.

Rudbekie i trawy to wspaniałe towarzystwo - rudbekie kwitną chyba z pół roku i to jest ich podstawowa zaleta.

Urszulla 18:26, 16 sty 2018

Piękne letnie bukiety pokazałaś. Też myślę o wysiewach. Ale dopiero w marcu. zastanawiam się czy nie wystawić pudełka z nasionami na zewnątrz na małe przymrozki.

Lwia paszcza udaje się łatwo? kwitnie w tym samym sezonie?
Filomena 18:56, 16 sty 2018

mira napisał(a)

....
Rudbekie też wysieję bo je pokochałam i bezproblemowo namnożyłam sporo. Ponoć mają mi się rozsiać ale wolę mieć swoje sadzonki do określonych miejsc.
Masz rudbekie? wiem kolor w tonacji żółtego a żółty nie wszędzie pasuje - mam miejsce gdzie będzie pasował i tam je nagromadzę

...

Chyba nie da się nie mieć! U mnie jest rudbekia błyskotliwa - wreszcie łany
Żółć jest dla mnie trudnym kolorem. Nie przepadam za nim w ogrodzie. Ale długość kwitnienia moich rudbekii i ich zimowy widok czarnych łebków być musi! Dobrałam do nich hortensje anabell, świecznice, miskanta variegatus, przywrotnika ostroklapowego.
Joku 18:58, 16 sty 2018

mira napisał(a)

Jolu ja już innych ogrodniczych pism nie kupuję /na razie / jak tylko Gardeners World edycję polską. Jest tam bardzo dużo informacji i często krótkich opisów - mi to odpowiada. Też są porady i inne opowieści. Teraz mam na "tapecie " z 2017 i 2018 /to dwumiesięcznik/ styczeń/luty więc z 2 lat mam w czym szperać.

Grzebię tez po blogach ogrodniczych no ale to net a Tobie pewnie chodzi żeby tak wziąść do ręki coś ładnego kolorowego co?

pozdrawiam

Dziękuję, rozszyfrowałaś mnie . Kiedyś też wertowałam stare numery gazet ogrodniczych i mieszkaniowych. Teraz dużo można znaleźć w necie, więc to mój główny pożeracz czasu wolnego. Gardeners World też czytam.
mira 19:43, 16 sty 2018

Urszulla napisał(a)
Piękne letnie bukiety pokazałaś. Też myślę o wysiewach. Ale dopiero w marcu. zastanawiam się czy nie wystawić pudełka z nasionami na zewnątrz na małe przymrozki.

Lwia paszcza udaje się łatwo? kwitnie w tym samym sezonie?

Uwielbiam robić bukiety, to najprzyjemniejszy moment z całego procesu siania .

Jak masz nasiona do przmrożenia to tak, choć jak włożysz do lodówki to też będzie.
Można wysiać nasiona te co mają być przemrożone i zabrać do domu za miesiąc i niech już rosną - tak myślę - nie testowałam na wielu nasionach ale wiem że tak niektórzy robią.

Lwia paszcza hmm nie wiem co napisać - można rzec że łatwa, bo sadzonki są dość mocne po wysadzeniu do ziemi i oczywiście kwitną tego samego roku.
Ja zawsze wysiewam za dużo - warto wysiać malutko bo one łatwo kiełkują a potem trzeba je koniecznie przepikować i to jest małe wyzwanie bo są małe - dasz radę bo warto. Potem się rozsiewają.
mira 19:44, 16 sty 2018

Joku napisał(a)

Dziękuję, rozszyfrowałaś mnie . Kiedyś też wertowałam stare numery gazet ogrodniczych i mieszkaniowych. Teraz dużo można znaleźć w necie, więc to mój główny pożeracz czasu wolnego. Gardeners World też czytam.

Masz rację, właśnie przepadłam dziś na filmikach ogrodowych

mira 19:45, 16 sty 2018

Dla warzywnych i nie tylko ogrodników jest fajny wątek a ja dodałam tu nowe fotki

zapraszam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8059-warzywniki-na-swiecie-wspaniale-przyklady?page=8