Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Wendy79 20:59, 16 sty 2018

mira napisał(a)

Ciekawa jestem jakie zmówiłaś. Nie udało Ci się przezimować ? a te z ub roku co zrobiłaś?
Jak przezimują mi moje tą zimę to już będę wiedzieć że to trudne nie jest - no ale efekty zimowania dopiero za pół roku.

Ostatnio dalie tylko wysiewam, traktuję je jako jednoroczne. Nie mam garażu, więc pozostaje mi tylko nieużytkowany strych. Okazało się, że jest tam dla nich za zimno, w pomieszczeniu gospodarczym bywa za ciepło. Teraz będę próbowała lepiej zabezpieczyć i jeszcze raz spróbować na strychu.
O odmianach napisałam u mnie.
m_gocha 23:54, 16 sty 2018

Mira podziwiam Twoje plany zasiewów - i nawet trochę zazdroszczę (tak pozytywnie oczywiście ) Też bym tak chciała, ale na pewno czasu brak I miejsca do przechowywania i pikowania

Dalie to dla mnie trudna roślinka do wkomponowania - choć kwiaty bardzo mi się podobają. Kiedyś w dawnym ogródku u mamy były chyba ze trzy gatunki. Mnożyły się jak wariaty i nie było żadnego problemu z ich przechowywaniem w czasie zimy.
Od trzech lat kupuję do donic takie niskie zwarte - traktuję jak jednoroczne - nigdy nie pomyślałam, że może dałoby się je przechować w piwnicy. W ubiegłym roku miałam dalie o wrzosowych kwiatach (kolor) a liście i łodygi wpadały w ciemny fiolet. Nie wiem jaka to odmiana bo kupowane na lokalnym ryneczku
Gardenarium 20:55, 18 sty 2018

Leć obejrzyj spektakl. Jednak coś znalazłam w laptopie Zobacz jaka kolorystyka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2642-rabaty-angielskie?page=20

Instagram Ogrodowiska
Gruszka_na_w... 19:48, 21 sty 2018

Udało się przywołać to miłe?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 23:52, 21 sty 2018

Wendy79 napisał(a)

Ostatnio dalie tylko wysiewam, traktuję je jako jednoroczne. Nie mam garażu, więc pozostaje mi tylko nieużytkowany strych. Okazało się, że jest tam dla nich za zimno, w pomieszczeniu gospodarczym bywa za ciepło. Teraz będę próbowała lepiej zabezpieczyć i jeszcze raz spróbować na strychu.
O odmianach napisałam u mnie.

To jakie wysiewałaś, ja też wysiewałam te małe i wysiałam z ciemnymi liśćmi i urosły ziemniaczki i je przechowuję - ciekawe czy też w tym roku się uda.

Wybierasz się na Gardenię ?
mira 23:58, 21 sty 2018

m_gocha napisał(a)
Mira podziwiam Twoje plany zasiewów - i nawet trochę zazdroszczę (tak pozytywnie oczywiście ) Też bym tak chciała, ale na pewno czasu brak I miejsca do przechowywania i pikowania

Dalie to dla mnie trudna roślinka do wkomponowania - choć kwiaty bardzo mi się podobają. Kiedyś w dawnym ogródku u mamy były chyba ze trzy gatunki. Mnożyły się jak wariaty i nie było żadnego problemu z ich przechowywaniem w czasie zimy.
Od trzech lat kupuję do donic takie niskie zwarte - traktuję jak jednoroczne - nigdy nie pomyślałam, że może dałoby się je przechować w piwnicy. W ubiegłym roku miałam dalie o wrzosowych kwiatach (kolor) a liście i łodygi wpadały w ciemny fiolet. Nie wiem jaka to odmiana bo kupowane na lokalnym ryneczku

Do siewów trzeba mieć nie tylko miejsce ale i czas. No i nie można wyjechać na dłużej. Trzeba codziennie doglądać i przynajmniej pogadać .
No i nie jest to zajęcie dla picusiów jednak gdzieś to ustawić trzeba. Z pewnością parapety okien nie są najlepsze - w końcu salon to nie szklarnia.

Dalie dla mnie też są trudne do wkomponowania i najbardziej podobają mi się przy warzywnych ogrodach, nie widziałam w realu takich wielkich rabat z kolekcjami dalii.
Bardzo bym chciała takie zobaczyć.
Kiedyś miałam takie doniczkowe dalie ale chyba nie wytworzyły jakiś karp żebym chciała przechowywać. te do donic są teraz bardzo popularne więc pewnie znów zakupisz.
mira 23:59, 21 sty 2018

Gardenarium napisał(a)
Leć obejrzyj spektakl. Jednak coś znalazłam w laptopie Zobacz jaka kolorystyka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2642-rabaty-angielskie?page=20

Ha leciałam jak strzała. Nie ma to jak dobry laptop no i świetny wątek.

pozdrawiam
mira 00:00, 22 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Udało się przywołać to miłe?

Chodziło mi o to że kolorowych obrazków wkleiłam - wiem że lubisz.
paniprzyroda 00:10, 22 sty 2018

No to biegnę oglądać te miłe obrazki, już się cieszę. A i znalazłam fotki z daliami, o których rozmawiacie, takie z siewu, przetrzymywane teraz w postaci małych karp, za moment wrzucę u siebie.
mira 00:13, 22 sty 2018

W styczniu jak czytam ogrodnicy mają masę zajęć. Ja już nie wyrabiam .

A to pogoda stale nie taka i można o tym rozprawiać tygodniami.

Przeglądanie zdjęć to chyba najlepsze zajęcie - można przy okazji zrobić porządki w fotkach, pochwalić się letnimi rabatami, nowymi założeniami, tradycyjnie przedtem potem.
A także można projektować zmiany widząc że jakaś żurawka nie pasuje tu do hosty a tam jakiś floks jest za wysoki i trzeba dać coś innego.
Fakt że w terenie to inaczej potem wychodzi ale co tam.

Oczywiście na czytanie książek ogrodowych jest teraz najlepszy czas jak marzec na kwitnienie krokusów.

Planowanie rabat - rysowanie i przeglądanie katalogów roślin to dopiero zajęcie.

A Ci którzy sieją - ha to dopiero - ogarnąć stan posiadania, podzielić się z innymi, popakować i rozesłać - ufff.

I tak można wyliczać jeszcze długo bo w końcu do ogrodu jeszcze trzeba wyjść.

Skąd to wszystko wiem ? bo to robię .

Tak więc przeglądając zdjęcia pomyślałam o pewnej ogrodniczce a też Dzień Babci mnie skłonił by sobie o niej przypomnieć.

Przypomniałam sobie też że niektóre koleżanki ograniczają rabaty, szukają roślin niezawodnych, zastanawiają się jak ogarnąć ogród skoro sił ubywa.

Dla pokrzepienia serc pokazałam babciny ogródek - zobaczcie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8126-it-paradyske-miejski-ogrod-w-meppel-holandia