Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

mira 22:31, 23 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Oglądam te zdjęcia jak fotorelację z egzotycznych wojaży. Dla mnie śnieg tej zimy to egzotyka. A tak mi się marzyło pobiegać na nartach.

A wiesz że to pierwsze fotki zimy u mnie - jak było ładnie to nie miałam czasu, więc pomyślałam choć raz zrobię zimę na pamiątkę bo za chwilę ma nie być.
Narty egzotyczne mam w planie a na razie mnie wirus chce dopaść a ja uciekam.

Gruszka_na_w... 23:14, 23 sty 2018

mira napisał(a)

A wiesz że to pierwsze fotki zimy u mnie - jak było ładnie to nie miałam czasu, więc pomyślałam choć raz zrobię zimę na pamiątkę bo za chwilę ma nie być.
Narty egzotyczne mam w planie a na razie mnie wirus chce dopaść a ja uciekam.

Polecam herbatkę z dodatkiem proszkowanego imbiru i cynamonu, plus cytryna. Mnie zawsze stawia do pionu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Urszulla 09:36, 24 sty 2018

mira napisał(a)
Nakarmiłam ptaki i złapałam za aparat.
Co cykłam fotkę to zaraz uruchamiało się myślenie o tym co trzeba zrobić - zamiast beztrosko pogapić się na zimę

na tej studni - nowe dzieło roku 2017 - pozostało zagospodarowanie terenu wkoło - nie wyrobiłam jesienią - obsadzę tam cały teren - won z trawnikiem

i na tej studni ustawię donicę - dużą misę - jednego dnia widzę przewieszające się kolorowe petunie wilce i co tam jeszcze a innego dnia białe róże okrywowe - i co z tym zrobić ?

a tu szybka i prosta robota trzeba będzie wyciąć - luty

a tu stałam najdłużej i dumałam o cięciu i z lewej i prawej - luty

Zapraszam Cię od wiosny do mnie częściej na wątek

Studnia miodzio kojarzy mi się wątek ze studnią, różą i rabatą. Jak sobie przypomnę to zalinkuję.

Właśnie znalazłam, to u Ewy bacowej ale link mi nie chce się załadować przez telefon. Pozdr.

Pszczelarnia 10:37, 24 sty 2018

Będzie pod studnią ogród wiosenny? Czym obsadzisz pod?

Może zabrzmi to dziwnie ale wydaje mi się, że czy na studni będzie róża czy wilce - nie ma znaczenia. Sama sobie nie wierzę, jak piszę te słowa?

Postanowiłam iść w tym roku na żywioł, oczywiście kwietny, jednoroczny, siany do gruntu.
mira 15:53, 24 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Polecam herbatkę z dodatkiem proszkowanego imbiru i cynamonu, plus cytryna. Mnie zawsze stawia do pionu.

Takiej jeszcze nie piłam choć cynamon w zasadzie jem codziennie, cytrynę piję a imbir do herbaty - spróbuję.

A próbowałaś sadzić imbir ?
mira 16:03, 24 sty 2018

Urszulla napisał(a)

Zapraszam Cię od wiosny do mnie częściej na wątek

Studnia miodzio kojarzy mi się wątek ze studnią, różą i rabatą. Jak sobie przypomnę to zalinkuję.

Właśnie znalazłam, to u Ewy bacowej ale link mi nie chce się załadować przez telefon. Pozdr.

Będę na Twoim wątku jak tylko dotrwam do wiosny. Mam plan zaatakować ogród od lutego zanim mnie co powali .

Dzięki za namiar zaraz tam idę.

Przy okazji szukam po moich zasobach studni a znalazłam takie coś - jakie proste - nie kosić kawałka trawnika i coś tam powbijać - takie wariacje mi się podobają

mira 16:28, 24 sty 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Będzie pod studnią ogród wiosenny? Czym obsadzisz pod?

Może zabrzmi to dziwnie ale wydaje mi się, że czy na studni będzie róża czy wilce - nie ma znaczenia. Sama sobie nie wierzę, jak piszę te słowa?

Postanowiłam iść w tym roku na żywioł, oczywiście kwietny, jednoroczny, siany do gruntu.

Tak taki mam plan na wiosenne nasadzenia czyli najpierw przebiśniegi i tulipany botaniczne albo i nie, pierwiosnki - dużo muszę rozmnożyć - baza jest - mam w doniczkach ale nie wiem czy nie wymarzną pierwiosnki i miodunki - nie zdążyłam posadzić a w zasadzie teren ogarnąć.
Co jeszcze na pewno pozbieram siewki ciemierników i powsadzam.

Jak wczoraj oglądałam ogród pomyślałam że może wytniemy tam modrzewia którego tak
kiedyś chcieliśmy - więc jeszcze prace porządkowe potrwają.

Znaczy co z tą różą bo się niepokoję ? - to może jednoroczne szałwie filetowe wyprodukuję i lobelie zwisające - lepiej?

Żywioł zawsze się sprawdza.

Anabell 17:30, 24 sty 2018

Mira i ja kiedyś bardzo pragnęłam mieć w ogrodzie modrzewie posadziłam szt 3. jeden się zmarnował a dwa wycięłam w 14 r. i bardzo się cieszę że się wyzbyłam.

Bez żalu wytnij.
AgataM 17:37, 24 sty 2018

Miro, piękną zimę pokazujesz. Twoje roślinki też ją lubią, bo cudnie w niej wyglądają
Gruszka_na_w... 17:51, 24 sty 2018

mira napisał(a)

Takiej jeszcze nie piłam choć cynamon w zasadzie jem codziennie, cytrynę piję a imbir do herbaty - spróbuję.

A próbowałaś sadzić imbir ?

Nie. I po prawdzie nie słyszałam, żeby ktoś w Polsce próbował.
Świeży ma smak mydła. Jakoś mnie nie pociąga. Sproszkowanego używam do rosołu, pasztetów i herbatki. Bardzo rozgrzewa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies