Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Gruszka_na_w... 20:02, 26 sty 2018

mira napisał(a)

Nie wiem dlaczego ale bardzo bardzo lubię dzień 1 maja - wtedy staram się zawsze robić zdjęcia.

Ach, ten klon mnie zachwycił. I zaczęłam się pałętać po Twoim ogrodzie.
A potem odkryłam kosodrzewinę Wintergold i bratki. I już zostałam.

Tego pendulowatego modrzewia szkoda wyrzucać. U siebie mam modrzewiową kulę na krótkim pniu. Uwielbiam, kiedy pojawiają się młodziutkie igiełki i kiedy jesienią się przebarwia. Duże możesz ciąć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Dorota123 20:21, 26 sty 2018

Dziękuję za odpowiedź, pomyślę o Munstead Wood.
Dwa lata temu serduszkę różową rozmnażałam późnym latem. To był ostatni dzwonek na uratowanie rośliny. Korzenie były stare i chore. Porozrywałam, wyczyściłam i tam gdzie przy korzeniu było oczko posadziłam. Wiosną pięknie powschodziły i miały dużo pąków, niestety mróz je mocno zniszczył. Zobaczymy co będzie w tym roku.
sylwia_slomc... 20:39, 26 sty 2018

mira napisał(a)

Aż sobie popatrzyłam na początek i się nieźle ubawiłam z moich zdjęć i nie tylko .
To może był tatarak - chyba potem wsadziłam do donicy i cudnie wyglądał ale zimy nie przetrzymał.
Teraz mam Pontederia sercolistna - kwitnie na niebiesko - mam nadzieję że przezimowała pod wodą i w tym roku pokaże swoje wdzięki.

Ja do tej bali wrzucam co się nawinie, co wyłowię ze ścieku kolo mnie albo co dostanę - od Kasi dostałam trochę takich co wodę czyszczą ale nie wiem czy przetrwały.

Patrz nic się nie nauczyłam znów kiepska fotka z września - jeszcze września nie przejrzałam bo wywalam wszystkie fotki co wg mnie są zle

Fajna jak kiedyś będziesz mieć nadmiar chętnie przyjmę
Urszulla 21:23, 26 sty 2018

Dzięki, przypomnę sie
Wendy79 23:45, 26 sty 2018

Miro, życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
ElzbietaFranka 17:47, 27 sty 2018

Sprawdziłam róża munstead Wood bardzo ładna zanotowałam i kupię wiosna.
U mnie róża musi mieć ładny kolor, pięknie pachnieć, być zdrowa i powtarzać kwitnienie to są dla mnie najważniejsze cechy które mi odpowiadają.
Bogdzia 20:10, 27 sty 2018

mira napisał(a)

U mnie ani jednej zimy nie przetrzymały ale u Ciebie o wiele cieplej więc może się uda.
Bogdzia 20:14, 27 sty 2018

mira napisał(a)

Nie wiem dlaczego ale bardzo bardzo lubię dzień 1 maja - wtedy staram się zawsze robić zdjęcia.

Mira jak tak samo , pierwszego maja zieleń jest niepowtarzalnie piękna.
Katkak 08:27, 28 sty 2018

mira napisał(a)

No, takie grzybki to ze szkła i niektóre jakby udziubane były bardzo mi się to spodobało

i tu gdzie indziej podobna koncepcja w środku łąki takie różyczki na prętach

Kasi bierz się za robotę wystarczy tego latania

Hahaha . Mam nadzieję, że latać już nie przestanę, bo znów doopa urośnie . Fakt Miruś, że twórczo ta zima całkiem stracona, nawet modeliny nie ruszyłam. Za to ze 30 książek przeczytałam . Zimą zawsze mam fazę na czytanie, a wiosną nie potrafię w ogródku z książką siedzieć, bo stale coś robię. Co do nasion to muszę kupić kobeę pnącą, szpinak. buraki liściowe kolorowe i rukolę . Rosło mi to wszystko za garażem jak szalone (oprócz buraków, bo tych jeszcze nie siałam). Zapas szpinaku w zamrażarce dopiero tydzień temu mi się skończył. Cudownie plenna roślinka .
Rench 20:41, 28 sty 2018

mira napisał(a)

Ponoć fiolet na 2018 ogłosili modny - zobacz jaka ja modnisia będę

Co to za śliczne fiolety ?

Miro,Tuskany nie tnij nisko wiosną. Wystarczy,że przygniesz lekko ten długi pęd,a na całej jego długości będziesz miała kwiaty. Piękną girlandę.
Dopiero kiedy przekwitnie przytnij jak chcesz.

Też się obkupiłam w nasiona,to już chyba zwichnięcie I jeszcze te szałwie mnie męczą,które pokazałaś w Holenderskim ogrodzie. Może gdzieś upcham w moim grajdołku
Zdrowiej, bo wiosna za pasem. Ja też się dopiero co wylizałam z choroby,jutro kontrola.