Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerabianie ogródka pod swój gust

Przerabianie ogródka pod swój gust

Anda 17:12, 20 sty 2018

Jak fajnie, że Wam się tak dobrze udaje utrzymać zwierzęta i owady przy życiu. Poczwarki świetne. Jeżyk cudowny. Podziwiam szczerze i gratuluję dobrej ręki Macie serducha po prawidłowej stronie

Kasiu, pytałam parę postów wyżej, ale pewnie nie zauważyłaś pytania. Jaka to odmiana jagody?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
KasiaBawaria 17:14, 20 sty 2018

Po obudzeniu sie ze snu zimowego, bedzie jeszcze dwa tygodnie karmiona a potem otworzymy szope w nocy i bedzie mogla wyjsc na wolnosc. Zasnela dopiero niedawno i mam nadzieje, ze tak zostanie, bo mlode jeze przez brak doswiadczenia za czesto sie budza. Dwa tygodnie byla u pani, ktora sie od 19 lat zajmuje zima jezami i ona mi powiedziala, ze mala z taka waga nie przezylaby zimy, szczegolnie, ze glod ja obudzil a noce byly -11 i nic by na zewnatrz o tej porze nie znalazla.W szopie ma wybieg wylozony gazetami, ktore codziennie zmienialismy, sucha i mokra karme oraz karton wypeniony sianem, pocietymi gazetami i liscmi. Nie ma ani pchel ani kleszczy. Ale to mlodziutki jez.Z tej jesieni.
KasiaBawaria 18:32, 20 sty 2018

Gosiek, dokladniej to borowki. Owocuja co roku masa owocow. Ta nowa to peach sorbet.Rosnie mniejsza, zwarta i przepieknie sie przebarwia. Ona nawet teraz po -11 stopniach ma nadal liscie.Ale to moze dlatego ze jest swiezo posadzona.

A tu normalne borowki

Anda, gdzie dokladnie mieszkasz w NRW?Mam tesciow w Remscheid a sami mieszkalismy 6 lat w Essen
Hortensia Bouqet Rose

Gosiek33 08:52, 21 sty 2018

Sprawdziłam, taki dąb błotny wpadł nam w oko jesienią w szkółce. Byłyśmy z Kasią i podziwiałyśmy, cena powalająca jak na moją kieszeń a i tak był już zarezerwowany. Właśnie jesienią prezentował przecudny mix kolorów

Skąd bierzesz te pazie, zbierasz z marchewki?

Na dodatek jeżyka znalazłaś... miała dziewczynka szczęście, że na Ciebie trafiła

ta borówka to faktycznie nowość, może i u nas się pojawi w sprzedaży - fajnie, że to mały, kompaktowy krzaczek „Krzewy i byliny” – hitem okazała się borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) – odmiany z grupy BrazelBerries® (‘Jelly Bean’, ‘Peach Sorbet’, ‘Pink Breeze’), nadające się do amatorskiej uprawy w pojemnikach tarasowych,..
KasiaBawaria 14:27, 21 sty 2018

Temu debowi nie przeszkadza stojaca woda. A tam cis nie dal rady, chorowal. Za duzo betonu dali z boku rabaty i ciezkie warunki.A on od 4 lat daje rade. W zaleznosci od jesieni przebarwia sie na caly czerwony kolor, a jak jest wilgotno, to ma takie rozne kolory.

Pazie zbieram z koperku, zanim ptaki je znajda i wkladam do pojemnika z siatki, na motyle. Tam wkladam galazki kopru i marchewki, ktory mi sie odzywiaja.One wogole sa malo ruchawe. Szybko rosna i czesto zmieniaja skore. U nas ten motyl jest praktycznie na wyginieciu jak wiele innych.Jak patrze na ogrodki sasiadow, to oprocz zywoplotu i trawnika nie ma nic dla owadow. Pola pryskane wiele razy do roku. Coraz mniej owadow i ptakow
Anda 14:32, 21 sty 2018

U nas tak samo, coraz mniej owadów i ptaków. W NRW to chyba nawet jest gorzej niż na Bawarii.
U mnie na koperku nie byli niestety żadnych motyli, na marchewce też nie. Ni nic, zobaczymy cz w tym roku na koperku jakiś motyl sie pojawi

Jeśli masz w pobliżu to zapisz się do Gesellschaft der Staudenfreunde. U nas jest bardzo ciekawie i organizowane są fajne wycieczki

Mieszkam niedaleko Bonn w kierunku Holandii/Belgii. Jeśli będziesz kiedyś w pobliżu to zapraszam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
KasiaBawaria 15:37, 21 sty 2018

Ale masz fajnie rejony. Szklarnia niemiecka Tam zimy nie sa tak ostre. U nas zima -23 to norma. 6 lat tmu mielismy - 32 stopnie.
Te organizacje znalazlam, dziekuje, popatrze, moze to cos dla mnie.http://www.gds-staudenfreunde.de/regionalgruppe-oberpfalz

Z paziem jest tak, ze on lubi miec wybor.Wiec sama marchewka go nie przyciagnie. Dill, Fenchel und Karotten wiesz jak u nas sie rozroznia Dill i Fenchel? Te trzy rosliny plus np.Phacelia i nagietek oraz nasturcja. Koper musi byc duzy, kwitnacy. Wtedy na bank sie paz pojawi U mnie taki wielki wyrasta co roku.Wysialam tylko raz.A ten drugi bulwiasty co roku sadze oczywiscie od nowa.

Anda 15:56, 21 sty 2018

W takim razie powinnam jeszcze posadzć Fenchel i nasturcję. Nagietki są, koper się sam sieje i co roku pojawia. Jedynie z marchewki chciałam zrezygnować bo pojawia sie na nim jakaś muszka głogowa. Może wystarczy mu dzika marchewka? Tą chyba też wysieje na łączce Phacelii mieć nie będę, ale może nie zauważy
Gosiek33 15:57, 21 sty 2018

Taki koper! Fantastyczny okaz. Muszę zatem za koperkowe się wziąć, tylko jak zniechęcić mszyce?
KasiaBawaria 16:24, 21 sty 2018

U mnie na koprze nie ma mszyc a mam 4 duze egzemplarze. Specjalnie dla owadow Na phacelii zawsze mnostwo owadow jest. Sposob na muszke marchewkowa tez jest sadz obok czosnek i cebule. Skutecznie odstrasza te czarne muszki.
Zauwazylam, ze paz pojawia sie u mnie tylko wtedy, kiedy te trzy rosliny sa.Marchew i te dwa kopry.Sam koper nie wystarczal, by je przyciagnac.