Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerabianie ogródka pod swój gust

Przerabianie ogródka pod swój gust

Figaro 14:59, 07 lip 2017

KasiaBawaria napisał(a)
Oh nie zauwazylam. A skad dokladnie jestes?Moze masz do mnie niedaleko?

Nie potrafie Ci odpowiedziec czy daleko czy nie, nie znam Twojego miejsca zamieszkania.
Dlugo juz mieszkasz w BRD ?
KasiaBawaria 08:28, 08 lip 2017

Mieszkam pod granica czeska, godzine od Nürnberg, 45 Minut od RRegensburga

Dlugo nie mieszkam, od 12 lat. Przyjechalam tu pod koniec studiow i juz stad pisalam magistra. A tu robilam pod studiach dodatkowe kursy, ale najpierw musialam sie nauczyc jezyka Bo maz maz przestal ze mna rozmawiac po angielsku
Basilikum 14:46, 08 lip 2017

madrego meza masz
i ja tu juz 12 lat jestem
KasiaBawaria 22:27, 08 lip 2017

Takkk, taki madry.Obiecalismy sobie, ze on uczy sie polskiego a ja niemieckiego. Tysiac wymowek.W koncu wyszlo, ze jak bedziemy mieli dzieci to sie nauczy. Dzieci sa od 7 lat i dobrze, ze chociaz z nimi po polsku moge pogadac
Basilikum 08:37, 09 lip 2017

a moj troche rozumie po polsku. Jak go zostawie samego z polakami to sie dogada.
KasiaBawaria 09:38, 09 lip 2017

Moj tez rrozumie.Ale umowa byla inna mielismy w domu rozmawiac w obu jezykach, by dzieci widzialy ze polskiego tez trzeba sie uczyc. A tak to starszy sie buntuje, bo widzi ze ojciec tez sie nie wysila Ale duzo rozumie, tylko nie chce mu sie ruszyc np.slownika.Mlodszy na szczescie jeszcze koryguje starszego i go upomina, ze ma mowic z nim po polsku. Moje dzieci nie maja niestety oprocz mnie nikogo, kto by z nimi mowil po polsku, ani babci ani nikogo innego. Wiec to wyzwanie uczyc samej dzieci jezyka. Ale na szczescie oboje sie nauczyli, choc czasem sie buntuja.Tutaj nie ma Polakow, oprocz 2 rodzin, ktore swoich dzieci polskiego nie ucza.
KasiaBawaria 09:16, 08 sie 2017

W tym roku posadzilam wiele kwiatow dla motyli i ich larw. A na warzyniaku- koper, marchewke i koper wloski. I sie doczekalam. Paz krolowej, u nas niestety na liscie zagrozonych gatunkow, zlozyl jajka. Mamy kilka gasienic. Takze Latolistek cytrynek jest u nas czestym gosciem oraz Osadnik megera. Jedna gasienice mielismy na scianie budynku, ale na drugi dzien juz jej nie bylo i zdjecia nie: ma.Owadow w tym roku tez duzo. Szczegolnie na Agastache, Lawendzie, Skabiozie

I nasz duzy koper
KasiaBawaria 09:27, 08 sie 2017

Diopiero teraz zauwazylam, ze mam brudny obiektyw

Szalwia powtarza kwitnienie, choc tak obficie jak zwykle.

KasiaBawaria 09:28, 08 sie 2017

Krwawnica pospolita
Basilikum 09:55, 08 sie 2017

u mnie mnostwo bzyzkow ale pazia nie widzialam
moze i kiedys do mnie przyleci

Krwawnica u nas w rowach rosnie sliczna jest
piekne lato u Ciebie
jeszcze hortki pokaz bo zapomnialas