Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Opuchlaki

Opuchlaki

beta 21:40, 11 mar 2014

czegoś w tym odcinku nie zrozumiałam...nicienie to szkodniki?....to w takim razie dlaczego używamy ich do walki z opuchlakami?.....może ktoś mnie oświecić?
Juzia 21:48, 11 mar 2014

ciekawe czy ten biomass sugar działa....
Kasiek 21:53, 11 mar 2014

ana_art napisał(a)
Kasiu a jak tuby, rury i inne zainfekować nicieniami? Wytłumacz mi jak krowie na rowie. Bo czym więcej czytam tym głupsza. A i może wiesz jak/czym aplikować nicienie?

Ana_art, cos juz probowalam w 2013....zapisywalam to pozniej i stwierdzilam ze moje chrzaszcze najczesciej wychodzily na zer miedzy 22 a 24-wtedy na nie czychalam z latarka i lapalam- fuuuuj ....uzywalam rolek z recznikow papierowych i ...starej rury od odkurzacza pocietej na mniejsze kawalki wypelnonych dobra ziemia i swiezutkimi kawalkami roslin......wchodza tam bardzo chetnie W tym roku dodam nicienie sposoben podanym na linku z pulapkami Deseczki tez mozna zrobic samemu....Aplikujac nicienie do ziemi trzeba uwazac aby koncowka spryskiwarki miala duze oczka- ja takiej nie mam, uzyje konewki. Podloze musi byc wilgotne i takie trzeba utrzymywac aby nicienie dobrze sie rozwinely.

Kasiek 21:55, 11 mar 2014

beta napisał(a)
czegoś w tym odcinku nie zrozumiałam...nicienie to szkodniki?....to w takim razie dlaczego używamy ich do walki z opuchlakami?.....może ktoś mnie oświecić?

Jest bardzo wiele odmian nicieni, niektore sa grozne dla naszych zwierzat domowych i ludzi... nicienie ktorych uzywamy w ogrodzie nam nie zagrazaja.
Juzia 21:59, 11 mar 2014

Bleee...jakie to wszystko jest straszne
beta 22:01, 11 mar 2014

gdzieś wyczytałam

Pędraki są bardzo cwane i mocno wyczulone na zmiany. Jesli stosujemy jakikolwiek środek w formie płynnej to aby zadziałał jak najlepiej powinniśmy wylać go na powierzchnię ( trawnik czy rabary ) bardzo sprawnie. Jesli zaczynamy podlewanie w jednej części to po przeciwnej stronie pędraki to czują i uciekają w głab ziemi nawet do 4m potrafią dość sprawnie uciekać swoimi kanalikami. Idelanie jest zastosowanie preparatu jak mamy system nawadniający lub zorganizować pomoc - daje dobre rezultaty
Kasiek 22:02, 11 mar 2014

Dla przypomnienia

http://www.nuetzlinge-shop.de/oxid.php/sid/x/shp/oxbaseshop/cl/details/anid/38d4d75ed54516712.41533101/Kaeferfalle-fuer-Dickmaulruessler---Nematop-Kaeferstopp/

http://www.schneckenprofi.de/dickmaulruesslerfalle-nematop.html

Zauwazcie ze nicienie aplikowane sa ....mysle ze zwyklym woreczkiem tz rogiem
beta 22:11, 11 mar 2014

Kasiek napisał(a)
Dla przypomnienia

http://www.nuetzlinge-shop.de/oxid.php/sid/x/shp/oxbaseshop/cl/details/anid/38d4d75ed54516712.41533101/Kaeferfalle-fuer-Dickmaulruessler---Nematop-Kaeferstopp/

http://www.schneckenprofi.de/dickmaulruesslerfalle-nematop.html

Zauwazcie ze nicienie aplikowane sa ....mysle ze zwyklym woreczkiem tz rogiem

czyli te deseczki naszpikowane są nicieniami?

ten ostatni kadr, z chrząszczem do góry kopytkami najlepszy
Kasiek 22:15, 11 mar 2014

Dziewczyny, mnie rowniez to zainteresowalo

W sprzedazy dostepne sa ponadto preparaty biologiczne np BIO 1020, ktore zawieraja niszczace chrzaszcze grzyby. Zakopujemy je po prostu w podlozu....´´

Interesuje mnie sklad tych grzybow....
Kasiek 22:16, 11 mar 2014

Tak Beta, chrzaszcze chowajac sie pod deseczki dotykaja nicieni, ktore odwdzieczajac sie ladnie...zjedza nam chrzaszcze