Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Opuchlaki

Opuchlaki

Mala_Mi 21:05, 11 mar 2014

cykl rozwojowy 1
cykl rozwojowy 2

1 generacja składa się z jaja, larwy, poczwarki, dorosłego. ) Dorosłe osobniki to samice (nie potrzebują faceta) składają nawet do 1000 jaj . Jaja są białe, okrągłe, o średnicy 0,7 mm. Zazwyczaj są one układane w glebie lub u podstawy rośliny.

Larwa wykluwa się po 10 do 25 dniach. Beznogie larwy żyją w ziemi przez około 6 miesięcy. Pupa (poczwarka) ma 8mm długości i pozostaje w tym stanie przez około 20 dni.

Dorosły osobnik może iść do 1000 metrów dziennie. Kupimy jedną niespodziankę.. i w ciągu jednego dnia wybierze sobie najlepsze okazy do skonsumowania i do rozrodu ...

Cykl rozwojowy trwa rok.. ale dzietność.... i możliwość przemieszczania sie, powoduje, że z jednego robi nam sie tysiąc.. i w całym ogrodzie.

Kasiek 21:10, 11 mar 2014

Aniu larwa moze przezyc w stanie hibernacji do nastepnego roku, tak jak i osobniki dorosle-chrzaszcze....

Teraz warto ulozyc plan ( zreszta obiecany) czym i jak walczymy w danym miesiacu i aktualny stan tego badziewa
beta 21:11, 11 mar 2014

to ja jeszcze pokaże co miałam w kompostowniku

takie "pięknotki"

mi to nawet na myśl o nich robi się niedobrze...a jak na nie patrzę to odruch wymiotny mam...

muszę je wyrzucić w foldera "warzywnik" bo mi całe uprawy psują
Mala_Mi 21:12, 11 mar 2014

Patrząc na cykl rozwojowy...dobry termin to marzec-kwiecień.... jest szansa, ze większosć larw zostanie trafiona-zatopiona... Jednak nicienie potrzebują odpowiedniej temperatury do życia.
Nemasys L wymaga temperatury gleby +5.. dziś u siebie sprawdzałam na głębokości żerowania opuchlaków i było 3,3 stopnia... i zapowiadają ochłodzenie.. uważam, że lepiej poczekać, albo stosować już.. by wykorzystać środek jak najdłużej. Z tego co czytam, to nicienie Nemasys są aktywne przez ok. 6 tygodni, a aby były skuteczne potrzebują minimum 2 tygodnie.
Podobnie jest z nicieniami Larvan, ale on wymaga wyższej temperatury... już nie pamiętam ile, bo skupiłam się na nowym środku.
W kwietniu jak nie będzie niespodzianek to można stosować dowolny środek..

Bukszanów nie doczytałam, ale jak chcesz dobre informacje to różami też nie gardzi.. i jabłonki, porzeczki... wiec może lepiej mieć żurawki, wtedy idą do żurawek a nie ruszają innych roślin... Nawet o tym czytałam, by sprawdzać ogród na obecność opuchlaków poprzez obserwację liści, podkładać deseczki i sprawdzać czy tam nie skryły się na dzień.... i posadzić żurawki.. i je kontrolować

Kasiek 21:13, 11 mar 2014

Marzena2007 napisał(a)
Anka jak dodasz bukszpany to popełnię sepuku..... Mojego jednego rosnącego obok żurawek próbowaly zeżreć... Podgryzały mu korzenie ale tylko do polowy doszły... Po potraktowaniu dursbanem chyba je pod bukszpanem zahamowałam... Jak pomyśle ile mam bukszpanów to wszytskie inne rosliny z listy powyżej przeżyje.... I jestem w stanie poświęcić opuchlakom...

Duże lawrwy to np. Guniaka czerwczyka... Grube jak palec i zakrecone... Tez to mam w ogrodzie... Znalazałm pod zamierającą rodgersją....

Marzenko z tego co wiem bukszpan nie jest ich przysmakiem, moga sprobowac, ale watpie zeby zniszczyly- chociaz cholercia je wie, bardzo szybko uodorniaja sie na wszystko i probuja nowych smakow.
Kasiek 21:15, 11 mar 2014

Dalej uwazam ze nicienie to dobry pomysl, trzeba jednak pilnowac temp.
beta 21:15, 11 mar 2014

podkładać deseczki?....ja nie kumata jestem
Mala_Mi 21:16, 11 mar 2014

Kasiu, zakładamy, że jest normalny cykl i że była normalna zima.. odstępstwa są zawsze..

A i wyczytałam, że opuchlaki równie dobrze kochają kompostowniki, tak samo mocno jak żurawki..... w kompostowniku jest im idealnie.. i często w nim sie mnożą i żyją....

Beta - to chyba pędraki... wybór z serii woli pan dżumę czy cholerę.
Mala_Mi 21:17, 11 mar 2014

beta napisał(a)
podkładać deseczki?....ja nie kumata jestem

W dzień dorosłe osobniki nie żerują, tylko w nocy.. i w dzień sie chowają np pod deseczkę koło różanecznika czy żurawki Łatwo wtedy je zaobserwować czy są ... i to w dzień.

Kurde.. doktorat zrobię z opuchlaków.. ale jak dziś mi znów zniszczyły żurawki, wczoraj rozchodniki.. to już mam włosy dęba.... suchy chleb będę jeść z nicienie kupię.
Kasiek 21:17, 11 mar 2014

Zima zepsula nam szyki, a raczej jej brak obecnie szukam gorczycy w wiekszej ilosci, mam zamiar jej uzyc, potem wrotych a jak juz temp. beda odpowiednie to oczywiscie nicienie Nie pomine pulapek dostepnych u nas w sprzedazy