Witam Cię Sebek. Zwracam sięz pytaniem do specjalisty od storczyków . Mam w domu kilka storczyków. Od czego zalezy ,że jedne mają jeden pęd kwiatowy a inne dwa lub trzy. Jak wyhodowac aby miał 3 pędy kwiatowe?.
Zależy to głównie od początkowej jakości storczyka i od tego jak je traktujesz Zazwyczaj storczyki, które się kupi już z kilkoma pędami zawsze kwitną mocnej niż te kupione z jednym Przynajmniej u mnie
A jak nawozisz tzn jak często i czy po przekwitnięciu obcinasz cały pęd? Zwykle tak robiłam a właściwie to cięłam nad 3 oczkiem, a raz zapomniałam i zostawiłam po jakimś czasie wypuścił jeszcze więcej nowych pędów i pięknie zakwitł
Podlewam raz na dwa- trzy tygodnie - jak sobie przypomnę
Po przekwitnięciu zostawiam pęd w calości. Jak widzę, że usycha to obcinam nad ostatnim oczkiem i czekam
Dzięki za ekspresowa odpowiedz, ja też podlewam jak mi się przypomni. Czasem się śmieje, że moje kwiatki są zahartowane bo im mniej się nad nimi rozczulam tym lepiej rosną
Sebek... dzięki za ożywienia wątku zdjęcia 2013 Dobre było I nawet w Paryżu wylądowałam Dobrze, że na tej huśtawce mnie nie zemdliło... dopiero byłoby foto